Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2005

Φαντάσου πως είσαι γυναίκα

«Φαντάσου πως είσαι γυναίκα. Όταν γεννιέται ο αδελφός σου, ο κόσμος λέει: "Είναι αγόρι, δόξα τον Αλλάχ". Όταν εσύ γεννιέσαι, λένε: «Δόξα τον Αλλάχ, είναι κοριτσάκι», μη ξεχνώντας ποτέ το υποκοριστικό. Ο ερχομός σου στον κόσμο είναι καλοδεχούμενος, εάν είσαι το πρώτο ή το δεύτερο κοριτσάκι. Καλύτερα όμως να μην υπάρχουν περισσότερα από δύο: για να είμαστε σίγουροι ότι η μητέρα δεν θα πάθει κάτι το δυσάρεστο... Όσο για τα αδέλφια, αυτά είναι πάντα καλοδεχούμενα. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο.
Φαντάσου πως είσαι γυναίκα. Τότε χρειάζεσαι πάντα την έγκριση του κηδεμόνα σου. Όχι μόνο για τον πρώτο γάμο, αλλά για το κάθε τι που κάνεις ή θέλεις να κάνεις. Δεν μπορείς να σπουδάσεις χωρίς την έγκριση του κηδεμόνα σου. Δεν μπορείς να εργάζεσαι και να κερδίζεις τα προς το ζην, χωρίς την έγκριση του κηδεμόνα σου.
Φαντάσου πως είσαι γυναίκα και, για να πας οπουδήποτε, πρέπει να σε συνοδεύσει ο μεγαλύτερος γιος ή ο αδελφός σου. Ο δεύτερος συχνά το σκέφτεται, λέγοντας: «Τι λέτε ρε παιδιά, να της δώσω την έγκριση;». Καμιά φορά κάνει τον δύσκολο, για να πάρει κάποιο... μπαξίσι - με τη θέληση του Αλλάχ βέβαια! Το μπαξίσι όμως ο αδελφός σου δεν το θέλει σε μετρητά, γιατί σέβεται τον εαυτό του ο άνθρωπος και, προπαντός, δεν επιτρέπει στον εαυτό του να αγγίξει τα χρήματα μιας γυναίκας! Επομένως, το προτιμά με μορφή αυτοκινήτου, ψυγείου ή - εάν τα βρει σκούρα - και με δόσεις, που πρέπει να του τις δώσεις μέχρι ο Αλλάχ να τον βγάλει από τις οικονομικές δυσκολίες.
Φαντάσου πως είσαι γυναίκα και ασκούν βία επάνω σου· σε ξυλοκοπούν, σε σκοτώνουν. Όταν ο Τύπος δημοσιεύει τη φωτογραφία σου, πάντα δίπλα σε εκείνη των εγκληματιών, υπάρχει πολύς κόσμος που ρωτά: "Φορούσε ή όχι τη χιτζάμπ (σ.σ.: ισλαμική μαντίλα);". Εάν τη φορούσες, η επόμενη απορία είναι: "Ποιος την άφησε να βγει από το σπίτι τέτοια ώρα;". Σε περίπτωση που είναι ο άνδρας σου που σου έσπασε τα πλευρά, τότε ο κόσμος θα πει πως οπωσδήποτε θα υπήρχαν πολύ σοβαροί λόγοι για να κάνει κάτι τέτοιο ο καημένος.
Φαντάσου πως είσαι γυναίκα και ο δικός σου άνδρας σού έχει σπάσει τη μύτη, τα χέρια, τα πόδια και εσύ πηγαίνεις στον Καντί (σ.σ.: δικαστής του ισλαμικού νόμου) για να καταθέσεις τα παράπονά σου. Ο Καντί λοιπόν σε ρωτά ποια είναι τα παράπονά σου και εσύ απαντάς: "Με έσπασε στο ξύλο". Συνοφρυωμένος εκείνος λέει: "Για ένα τόσο δα ζήτημα ήλθες ώς εδώ;". Γιατί για τον Καντί, το ξυλοκόπημα της γυναίκας αποτελεί μια φυσική διαδικασία που απαντάται στα ζευγάρια. Το λέει εξάλλου και το ρητό: "Το να δείρεις αυτήν που αγαπάς είναι σαν να τρως σταφύλια".
Φαντάσου πως είσαι γυναίκα και μόλις αγόρασες ένα αυτοκίνητο. Τότε θα πρέπει να περιμένεις τον αδελφό σου να σε πάει στη δουλειά ή να φέρεις κάποιον άνδρα προκειμένου να μάθει να οδηγεί το αυτοκίνητό σου και να σε πηγαίνει εκείνος στη δουλειά· και εσύ να τον πληρώνεις, γιατί απαγορεύεται να οδηγείς.
Φαντάσου πως είσαι γυναίκα που γράφεις σε κάποια εφημερίδα. Κάθε φορά που γράφεις για τα προβλήματα των γυναικών, τη φτώχεια, την ανεργία, τη βία και το νομικό καθεστώς που τη διέπει, ο κόσμος λέει: "Μην της δώσετε σημασία. Γυναικείες κουβέντες είναι, τι περιμένεις;"».
ΥΓ: Τα παραπάνω αποσπάσματα ανήκουν σε άρθρο της Μπαντρίγια Αλ-Μπισρ, από τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι λέκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο King Saud University. Το πλήρες άρθρο της, «Φαντάσου πως είσαι γυναίκα», δημοσιεύθηκε στην αραβόφωνη εφημερίδα «Al-Sharq Al-Awsat» που εκδίδεται στο Λονδίνο.
ΤΑ ΝΕΑ , 25/10/2005

9 σχόλια:

βασίλης είπε...

Λέμε για τον Καντί...
Πόσες φορές όμως στη χώρα που ζούμε δεν υπέστησαν εξευτελισμό, κορίτσια που είχαν βιαστεί, του τύπου: «έ, τάθελες κι εσύ».
Άσε πια τι γινόταν λίγα χρόνια πριν με τον δημόσιο εξευτελισμό των ...«μοιχαλίδων», ενώπιον ανδρικού ακροατηρίου που κανιβάλιζε, στα δικαστήρια.
Ενδιαφέρον βιβλίο με ανάλυση του γυναικείου λόγου το παλιότερο, αλλά δυστυχώς πάντοτε επίκαιρο, «γυναικείες κουβέντες» της Annie Leclerc.

Νίκος είπε...

«Το να αποκτούν οι γυναίκες τα προνόμια των ανδρών δεν το έβρισκα και πολύ ενδιαφέρον. Εμένα, οι άνδρες με προκαλούσαν οίκτο λιγάκι. Δεν ήμουν σίγουρη πως η μοίρα τους είναι και τόσο αξιοζήλευτη. Τους έβλεπα πάντα υποχρεωμένους να είναι σε φόρμα, «σωληνωμένοι» στην πάσα θυσία επαγγελματική επιτυχία… Αυτά τα περίφημα «ανδρικά προνόμια», πριν είναι διεκδικήσημες καθ’αυτά, μου φαίνονταν άξια επανεξέτασης»
Annie Leclerc

DCD είπε...

Φαντασου πως εισαι απλα ανθρωπος...

Sraosha είπε...

Ενδιαφέροντα και επώδυνα όσα παραθέτετε.

βασίλης είπε...

Nίκο, σημαντικώτατο κείμενο επίσης, «η ισότητα της διαφοράς» του Γιάννη Καλιόρη, δημοσιευμένο για πρώτη φορά στο περιοδικό «σημειώσεις» τεύχος 16 (Δεκέμβριος 1978) και στη συνέχεια στη συλλογή δοκιμίων του ίδιου «Παρεμβάσεις» όπου και υπάρχουν αναφορές στην Hélène Cixous, την Annie Leclerc, την Luce Irigaray κ.ά.
Το θέμα είναι η αναζήτηση της διαφοράς των φύλλων και η προσπάθειά μας (;) να συμβιώσουμε.
Γκασμέντ, ανοίγεις μεγάλη συζήτηση. Ενδιαφέρουσα πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από το διαχρονικό και απανταχού παρόν πρόβλημα της διαφοράς και της ισότητας των φύλων, γιατί δεν έχω δει ποτέ μια διαδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στις Πρεσβείες του Ιραν και της Σ. Αραβίας για την μεταχείριση των γυναικών; Που είναι οι διεθνιστές;

raffinata είπε...

φαντάσου να είσαι γυναίκα στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, άνεργη, 45 χρονών, και να σου κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα όταν ψάχνεις για δουλειά...

EΛΛΗΝΑΣ είπε...

www.florina.org

michalis είπε...

Εκμεταλλευτείτε το Internet για δουλειά!!

Τώρα που το Internet έχει εξαπλωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο αρπάξτε την ευκαιρία και επισκεφτείτε το www.yourhomework.gr για να μάθετε πως θα μπορέσετε να δουλεύετε από το σπίτι σας χωρίς αφεντικό, ορίζοντας εσείς το ωράριό σας και το εισόδημά σας μεγαλώνοντας τη δικιά σας επιχείρηση.Μην χάνετε χρόνο, μια επίσκεψη στη σελίδα μας μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή...