Παρασκευή, Οκτωβρίου 06, 2006

Θα σε δω στην διαδήλωση;

Διαδήλωση Διαμαρτυρίας: Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2006, Ώρα 3 μ.μ.
Πλατεία Δημαρχείου (οδός Αθηνάς) απέναντι από το παλιό Δημαρχείο της Αθήνας.
"Επανερχόμαστε με την απαίτηση:ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ!Να εκδίδεται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριώνπου γεννιούνται στην Ελλάδα και να εγγράφονται στα δημοτολόγια.

Την ώρα που εμείς, οι μετανάστριες\ες στερούμεθα από πολλά απλά και αυτονόητα δικαιώματα και αγωνιζόμαστε εναντίον όλων των διακρίσεων που πλήττουν τις ζωές μας, υποχρεωνόμαστε να αναδείξουμε τον επείγοντα χαρακτήρα που έχουν οι διακρίσεις εναντίον των παιδιών που γεννάμε σ’ αυτή τη χώρα, που τα ίδια δεν είναι μετανάστες ή μετανάστριες, αφού βλέπουν για πρώτη φορά το φως στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, η χώρα στην οποία ζούμε και η χώρα στην οποία τα παιδιά μας γεννιούνται, δε μας δίνει πιστοποιητικό γέννησης παρά μόνο ένα χαρτί νοσοκομείου που επιτρέπει την εγγραφή του νεογέννητου στο ληξιαρχείο. Ζητούμε νομοθετική ρύθμιση για την απόκτηση δικαιώματος εγγραφής στα δημοτολόγια όσων παιδιών γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και την τροποποίηση του νόμου 3284/2004 «Νέος Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας», ώστε να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις παιδιών που γεννιούνται σε ελληνικό έδαφος ανεξάρτητα από το εάν οι γονείς τους έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών, τα παιδιά, που γεννιούνται στο έδαφός τους παίρνουν την υπηκοότητα της χώρας στην οποία γεννήθηκαν. Σε αντίθεση η Ελλάδα ακολουθώντας το «δίκαιο του αίματος» και όχι αυτό «του εδάφους» ουσιαστικά αδιαφορεί για ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βάζει τις βάσεις για να παραμείνουν αυτά τα παιδιά στο περιθώριο σε μία συνεχή κατάσταση ανασφάλειας και με διαρκή κίνδυνο απέλασης. Μετά από δέκα μήνες προσπαθειών επανερχόμαστε με κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη, ημέρα διεκδίκησης όλων των δικαιωμάτων των μεταναστών σε πολλές χώρες σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, για να αναδείξουμε αυτό το καίριο αίτημα που αφορά τα παιδιά. Τονίζουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός από τα 200.000 παιδιά μεταναστριών/των (0-18 ετών) που υπάρχουν στην Ελλάδα έχουν γεννηθεί εδώ, και όπως είναι φυσικό διεκδικούν την ισότητα. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι ενώ σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν βρίσκεται ο παράδεισος για τους μετανάστες, πάντως δεν υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις.

Για επικοινωνία, πληροφορίες : 6948118512, 6932295118, 6938387351, 6934773639, Διεύθυνση: Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών/μεταναστριών, Φερρών18, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα

ΕΝΩΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ e-mail: africanwmen@ezilon.com
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ e-mail: womenmigrants@yahoo.gr "

7 σχόλια:

Haris είπε...

Δυστυχώς, ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτού του κράτους κα που γεννήθηκε εδώ,μεγαλώνει εδώ,πήγε στον στρατό εδώ και πληρώνει κανονικά τους φόρους που του αναλογούν εδώ...
Επιτέλους δικαιοσύνη για όλους τους μετανάστες!

Ανώνυμος είπε...

Den xreiazetai ntropi Hari, agonas xreiazetai..

K.H. είπε...

Κύριε Καπλάνι,
μόλις πρόσφατα ανακάλυψα το blog σας και δηλώνω κατενθουσιασμένη. Είναι ένα βήμα κατάθεσης απόψεων και διαλόγου που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, αφού άλλωστε όλους εμάς τους άγνωστους μεταξύ μας μάς φέρνει πιο κοντά. Έχω ήδη διαβάσει αρκετά άρθρα από το αρχείο μαζί με τα σχόλια και ήδη έχω μάθει πολλά πράγματα.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, την εθνικότητα και τα δικαιώματα των παιδιών των μεταναστών είναι πραγματικά πολύ πιο σοβαρό απ'ό,τι νόμιζα. Αν και ήξερα για το "δίκαιο του αίματος" που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πόσο περίπλοκο είναι το θέμα για τα παιδιά και ότι ουσιαστικά μπορεί να βρεθούν να μην έχουν καμία υπηκοότητα. Νομικές γνώσεις δεν έχω, αλλά αναρωτιέμαι: αφού ουσιαστικά όσοι έχουμε την υπηκοότητα οποιουδήποτε κράτους της ΕΕ, έχουμε κοινά δικαιώματα σε ό,τι αφορά την εργασία, την κινητικότητα και τη διαμονή σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (άλλωστε όλες οι νέες προκηρύξεις για το ελληνικό δημόσιο δεν ορίζουν ότι οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή κάτοχοι διαβατηρίου της ΕΕ που να γνωρίζουν ελληνικά;) πώς γίνεται να εξακολουθούν οι 25 και σύντομα 27 χώρες της ΕΕ να έχουν διαφορετική πολιτική στη διαδικασία απόδοσης υπηκοότητας; Δεν είναι θέμα αυτό της ΕΕ και όχι της κάθε χώρας ξεχωριστά; Καθώς διάβασα σε σχόλια πάνω στο θέμα, ότι πολλές από τις χώρες της ΕΕ δίνουν την υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών με τη γέννηση ή λίγο μετά, δεν είναι αυτό μία βάση πάνω στην οποία ίσως θα μπορούσε να γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω νομικές γνώσεις, απλά αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κάποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό λοιπόν που σκέφτομαι είναι ότι ίσως θα έπρεπε να οργανωθεί μια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς το θεωρώ πολύ πιο πιθανό να επιβληθεί στην Ελλάδα να αποδίδει την υπηκοότητα στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ ώστε να εναρμονιστούν οι νομοθεσίες των χωρών (αν και γνωρίζω ότι σε πολλά θέματα υπάρχει και ισχύει διαφορετική νομοθεσία μεταξύ των χωρών και ότι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει αρμοδιότητα της ΕΕ συνολικά), παρά να το πάρει η όποια κυβέρνηση απόφαση από μόνη της, καθώς το λεγόμενο "πολιτικό κόστος" είναι που μετράει και όχι η κοινωνική δικαιοσύνη ή η κοινή λογική.

An-Lu είπε...

Ήμουν εκεί (στην διαδήλωση)
και με έπιασε το παράπονο για το πόσο λίγοι ήταν τελικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που ήρθαν....αν δεν ήταν οι συμπαραστεκόμενοι φορείς, ήταν ζήτημα αν θα βρίσκονταν 20 άτομα (για θέμα 200.000). Πού ειναι οι υπόλοιποι;;;;;;

Ergotelina είπε...

Kαι αυτο που ψηφίστηκε το 2004,νομίζω
ειναι μονο στα χαρτιά;...

Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
Οι Κυριότερες Αλλαγές

1. Ο γάμος δεν έχει ως συνέπεια αφ΄εαυτού την απόκτηση ή την απώλεια της Ελληνικής Ιθαγένειας. Όσοι είναι σύζυγοι Ελλήνων-Ελληνίδων και έχουν αποκτήσει τέκνο, αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια εφόσον έχουν συμπληρώσει 3ετή διαμονή στην Ελλάδα(δεν απαιτείται η προϋπόθεση της 10ετούς διαμονής τους).

2. Ο υιοθετημένος αλλοδαπός από Έλληνα αποκτά αυτομάτως την Ελληνική Ιθαγένεια μόνο αν είναι ανήλικας, από το χρόνο της υιοθεσίας ως τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας.

3. Άτομο που γεννήθηκε σε ελληνικό έδαφος αποκτά την Ελληνική Ιθαγένεια αν το επιθυμούν οι αλλοδαποί γονείς του και εφόσον δεν αποκτά αυτοδικαίως την ιθαγένεια άλλης χώρας .

4. Τα τέκνα του αλλοδαπού αποκτούν αυτομάτως την Ελληνική Ιθαγένεια, όταν ο αλλοδαπός πολιτογραφηθεί ως Έλληνας και αυτά (τα τέκνα) είναι ανήλικα ή άγαμα.

5. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση του αλλοδαπού ως Έλληνα είναι η ενηλικίωσή του, η δεκαετής διαμονή του στη χώρα, η μη έκδοση σε βάρος του απόφαση απέλασης και η μη καταδίκη του κατά την τελευταία δεκαετία σε ορισμένα αδικήματα και ποινές στερητικές της ελευθερίας του άρθρου 5 του Νέου Κώδικα.

6. Μένει ανεπηρέαστη η ιθαγένειατων μελών της οικογένειας ατόμου σε περίπτωση που αυτό κηρύχθηκε έκπτωτο της Ελληνικής Ιθαγένειας.

7. Κυρίαρχο ρόλο με τις νέες ρυθμίσειςαναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερείας,ελεγχόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών.

8. Πρωτεύων ρόλος επίσης ανατίθεται στην νεοϊδρυόμενη πενταμελή επιτροπή που συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Επιτροπή Πολιτογράφησης), η οποία θα συνεργάζεται με τα Προξενεία (των οποίων οι Επιτροπές καταργούνται), και θα εξετάζει όλες τις περιπτώσεις και τους αιτούντες αλλοδαπούς με συνέντευξη, σχετικά με την επαρκή γνώση της Ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και το ήθος και την προσωπικότητά του.

9. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα εκδίδουν τα πιστοποιητικά της Ελληνικής Ιθαγένειας με βάση τα δημοτολόγιά τους και θα δέχονται τις αιτήσεις πολιτογράφησης.

10. Για αλλοδαπούςτων οποίων η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας ή προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα, προβλέπεται η τιμητική πολιτογράφηση του άρθρου 13 του Κώδικα.

11. Τέλος, σχετικά με τους αθλητές, μόνο για την πολιτογράφηση των αθλητών Ολυμπιακών αθλημάτων ο Νέος Κώδικας περιορίζει τον χρόνο παραμονής στη χώρα σε πέντε (5) έτη (κατά την τελευταία 12ετία), υπό την προϋπόθεση, η παραμονή αυτή να είναι νόμιμη, να έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην αντίστοιχη ελληνική εθνική ομάδα σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς του οικείου αθλήματος και κατόπιν θετικής εισήγησης της οικείας εθνικής ομοσπονδίας και σύμφωνης γνώμης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Για τους λοιπούς αθλητές, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές κ.λ.π. ισχύουν, σε ότι αφορά τη διαδικασία πολιτογράφησης, ότι και για τους λοιπούς συναδέλφους.

pathfinder.gr

Γιάννης είπε...

Επι το πλείστον στα χαρτιά. Λείπουν όμως και ορισμένες άλλες διατάξεις, όπως το παράβολο των 1300 ευρώ που πρέπει να πληρώσει ο μετανάστης ο οποίος πληρεί τους όρους ώστε να υποβάλλει αίτηση χωρίς δικαίωμα επιστροφής σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής του. Ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό πιστεύω πως δεν ισχύσει σε κάνενα κράτος εκτός Ελλάδος. Η στοχοθεσία του είναι πολύ καθαρή, να αποθαρρύνονται οι μετανάστες να υποβάλλουν αίτηση για υπηκόοτητα. Διότι καθώς διαπιστώνεις δεν προβλέπεται αιτιολόγηση της απόρριψης της αίτησης, επομένως η Επιτροπή σε απορρίπτει και δεν σου λέει γιατί. Κι αν σε απορρίπτει μια φορά (πράγμα σχεδόν σίγουρο), έχεις πληρώσει 1300 ευρώ καταλαβαίνεις πως δύσκολα δοκιμάζεις δεύτερη φορά. Για όλα έχει μεριμνήσει ο νομοθέτης!!! Δες άλλο εδάφιο:
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση του αλλοδαπού ως Έλληνα είναι η ενηλικίωσή του, η δεκαετής διαμονή του στη χώρα, η μη έκδοση σε βάρος του απόφαση απέλασης και η μη καταδίκη του κατά την τελευταία δεκαετία σε ορισμένα αδικήματα και ποινές στερητικές της ελευθερίας του άρθρου 5 του Νέου Κώδικα.

Τι σημαίνει αυτό; Με διαμονή στην χώρα ο νομοθέτης υπολογίζει τα χρόνια που διαμένεις νόμιμα, δηλαδή με άδεια παραμονής. Πράγμα που σημαίνει δε πως ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, συμπληρώνει 18 χρονών, πρέπει να βγάλει δική του άδεια παραμονής (διάβασε, 150 ευρώ παράβολο, 150 ένσημα κάθε χρόνο κλπ), να συμπληρώσει 10 χρόνια παραμονής (να γίνει δηλαδή 28, εάν δεν το έχουν απελάσει εώς τότε), μετά να υποβάλλει αίτηση, να πληρώσει δηλαδή παράβολο 1300 ευρώ και ο Θεός βοηθός γιατί το πολύ πιθανότερο είναι να απορριφθεί η αίτησή του.

Άλλο σημείο: Οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα εκδίδουν τα πιστοποιητικά της Ελληνικής Ιθαγένειας με βάση τα δημοτολόγιά τους και θα δέχονται τις αιτήσεις πολιτογράφησης.

Που σημαίνει οτι το παιδί των μετανστών (μιλάμε για νόμιμους τώρα) που γεννιέται στην Ελλάδα δεν εγγράφεται στα δημοτολόγια!!!!

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό σημείο
3. Άτομο που γεννήθηκε σε ελληνικό έδαφος αποκτά την Ελληνική Ιθαγένεια αν το επιθυμούν οι αλλοδαποί γονείς του και εφόσον δεν αποκτά αυτοδικαίως την ιθαγένεια άλλης χώρας .

Αυτό πρέπει να το ψάξουν καλά οι ενώσεις μεταναστών και οι δικηγόροι και εάν η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάσει άρθρα του νόμου που έχει ψηφήσει η ίδια να την πάνε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Βεβαίως η καλύτερη λύση είναι να το πάρουμε χαμπάρι ότι γίναμε χώρα υποδοχής μεταναστών, να αφήσουμε τα παιχνιδάκια και να συζητάμε σοβαρά για το θέμα της υπηκοοτητας, με λίγα λόγια να κατοχυρώσουμε το jus solis.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Γιάννη, ενδιαφέροντα όσα λες, έχω εν μέρει αντίθετη γνώμη, αλλά ρε γαμώτο ius soli λέμε, σιγά μην είναι και ius lunae! Συγνώμη για το σπαστικόν του πράγματος, αλλά έτσι εκτίθεσαι και συ λιγώτερο.

Εργοτελίνα, η διάταξη αυτή ίσχυε όμοια από παλιά, αναφέρεται στους απάτριδες και έχει ελάχιστη πρακτική σημασία, διότι το τέκνο κατά 99% θα παίρνη την ιθαγένεια του αλλοδαπού γονέως iure sanguinis.