Τρίτη, Νοεμβρίου 28, 2006

«Θέλω να πω στον Πάπα...»


«Αγαπητέ Ποντίφικα,

Ζητώ συγγνώμη που σας ενοχλώ. Άκουσα ότι έχετε πολλά ντράβαλα με το ταξίδι στην Τουρκία. Επίσης, ζητώ συγγνώμη που το θέμα μου δεν είναι μεγάλο και τρανό. Δεν αφορά το Σχίσμα, ούτε την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το θέμα μου είναι ένα ταπεινό αντικείμενο: το προφυλακτικό.
Με λένε Louis Ndadaye. Γεννήθηκα και ζω στο Μπουρούντι, στην Αφρική, είμαι είκοσι χρόνων. Αυτή τη στιγμή αργοπεθαίνω από το AIDS. Γι' αυτό και βιάστηκα να σας γράψω. Δεν ξέρω εάν στον άλλο κόσμο υπάρχουν ταχυδρομεία και φάκελοι αλληλογραφίας. Κατοικώ στη Citiboke, μια από τις πολυπληθέστερες γειτονιές της πρωτεύουσάς μας, της Bujumbura. Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι λακκούβες, αν και εδώ κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα. Κυκλοφορούν όμως πολλά παιδιά. Τα περισσότερα είναι ορφανά. Οι γονείς τους πέθαναν από το AIDS. Τα δύο τρίτα των κατοίκων της γειτονιάς μας είναι φορείς του AIDS.
Χθες ήρθε ξανά στα δικά μας μέρη ο πατήρ Ιγνάτσιο, μέσα σε ένα 4Χ4, από αυτά που βλέπω να οδηγώ μόνο στα πιο θαρραλέα όνειρά μου. Μάζεψε ένα μεγάλο πλήθος στην πλατεία. «Έχετε χρησιμοποιήσει προφυλακτικό;» μας ρώτησε. «Όχιιιιι» απάντησε το πλήθος. «Πείτε μου, γιατί;». «Γιατί κάνει τον Πάπα να κλαίει» απάντησε μια γυναίκα. «Γιατί θα πάμε στην Κόλαση» απάντησε ένα μικρό παιδί. Ο πατήρ Ιγνάτσιο ευχαριστήθηκε. Δεν ήταν όμως εντελώς σίγουρος ότι όλοι του λέμε την αλήθεια. Ψάχνει λοιπόν και ανακαλύπτει ένα προφυλακτικό στη τσέπη ενός νεαρού. Ο νεαρός ορκίζεται ότι ήθελε να το δώσει στα αδέλφια του, να το χρησιμοποιούν σαν μπαλόνι, να παίξουν. Τα παιδάκια εδώ δεν έχουν λεφτά για μπαλόνια. Ο πατήρ Ιγνάτσιο τον βάζει να κρατήσει στο χέρι το αμαρτωλό αντικείμενο. Βγάζει έναν αναπτήρα και του βάζει φωτιά. Το αμαρτωλό αντικείμενο φλέγεται, η φλόγα γλείφει τα δάχτυλα του νεαρού, εκείνος βγάζει μια μικρή κραυγή και αφήνει το αμαρτωλό αντικείμενο να πέσει χάμω. «Σε πόνεσε;» τον ρωτά. «Ναι» απαντάει ο νεαρός. «Οι φλόγες της Κόλασης όπου θα πας αν χρησιμοποιήσεις το προφυλακτικό, θα σε πονέσουν ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο». Και έτσι, φοβούμενοι μήπως μας καίνε οι φλόγες της Κόλασης, μας καίνε, καθημερινά, οι φλόγες της εξαθλίωσης και του AIDS. Πολλαπλασιαζόμαστε και πεθαίνουμε σαν τις μύγες γιατί φοβόμαστε την Κόλαση που μας έχει τάξει ο πατήρ Ιγνάτσιο...
Αγαπητέ Ποντίφικα, δεν θέλω να καταχρώμαι τον πολύτιμο χρόνο σας. Δεν ξέρω όμως εάν σας έχουν πληροφορήσει ότι τα δικά μας νεκροταφεία είναι γεμάτα και από δικούς σας ιεραποστόλους. Νεαρά παιδιά που έρχονται εδώ να αναθεματίζουν τα προφυλακτικά. Αφού και εκείνα όμως από σάρκα είναι καμωμένα, ενδίδουν μερικές φορές στους πειρασμούς της. Επειδή θέλουν να μείνουν πιστοί στις διδαχές της Εκκλησίας, κολλάνε το AIDS και πεθαίνουν με φρικτό τρόπο.
Σας παρακαλώ, μετά από όλα αυτά, και αφού έμαθα ότι τελευταία σκέφτεστε το «ναι» για τα προφυλακτικά, να άρετε το ανάθεμα από πάνω του. Εσείς που είστε ένας τόσο καλόψυχος Πάπας, που ευλογήσατε ακόμα και τα Φεράρι στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, βρείτε λίγο θάρρος για να ευλογήσετε και το προφυλακτικό. Σας ικετεύω. Στο όνομα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που αργοπεθαίνουν σαν κι εμένα. Βέβαια, μέχρι τότε, δεν θα βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο. Θα σας επιδοκιμάζω όμως από τον άλλο κόσμο.

Με εκτίμηση

Louis Ndadaye, Μπουρούντι

ΥΓ: Μια τελευταία απορία: πραγματικά, εσείς κλαίτε εάν χρησιμοποιήσουμε εμείς προφυλακτικό; Δεν κατάφερα επίσης να μάθω τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα. Εάν το σκέφτεται όπως εσείς, τότε η επιστολή ισχύει και για τους δύο. Εάν το σκέφτεται αλλιώς, τότε μακάρι να το μιμηθείτε».

ΤΑ ΝΕΑ , 28/11/2006

11 σχόλια:

πάνος είπε...

Η θέση του Οικουμ. Πατριαρχείου για το θέμα είναι

"η Εκκλησία δεν μπαίνει στις κρεβατοκάμαρες των πιστών"

(το άκουσα πριν χρόνια, από τον ίδιο τον Βαρθολομαίο)

Φυσικά, οι επόμενες ατάκες ήταν περί μονογαμίας, μη προγαμιαίων σχέσεων, γνότητας των νέων κλπ.

*

ΥΓ. Επι τη ευκαιρία, την είδες τη βιβλιοπαρουσίαση για το "μικρό ημερολόγιο συνόρων" στα "μτΚ";

Ανώνυμος είπε...

Οι πατέρες Ιγκνάτσιο...

Απλώς διεστραμμένοι;

Συνειδητά πιόνια συμφερόντων που θέλουν τους λαούς του τρίτου κόσμου να μείνουν τριτοκοσμικοί, βυθισμένοι στην εξαθλίωση, μονίμως κρεμασμένοι απο τη βοήθειά μας; (έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων, βεβαίως, βεβαίως)

Ασυνείδητα πιόνια των θρησκειών που πάντα ήταν το πανταχού παρόν χέρι της κρατούσας τάξης και των συμφερόντων της;

Τι κάνει τον πάτερ-Ιγκνάτσιο να υπόσχεται κόλαση σε αυτούς τους ανθρώπους; Θέλει πραγματικά να τους σώσει ή μήπως θέλει μέσα από μια μακριά αλυσίδα αιτίων-αιτιατών να βάλει το λιθαράκι του στον αγώνα για τον υπέρτατο σκοπό, που είναι και στο μέλλον οι φιλευσπλαχνοι πατέρες Ιγκνάτσιο να κυκλοφορούν με 4χ4 και SUVs;

Πότε και πως η ανθρωπότητα θα στείλει στην κόλαση τον κάθε πάτερ Ιγκνάτσιο και το 4χ4 του;

gpall@auth.gr

gay super hero είπε...

Επιτέλους και κάποιος θέτει το πραγματικό ζήτημα που δεν είναι όλες αυτές οι αερολογίες περί ειρήνης, αγάπης, φιλανθρωπίας και συνύπαρξης των πολιτισμών, αλλά ότι εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από άγνοια και εκατομμύρια γυναίκες αναγκάζονται να φέρουν στον κόσμο παιδιά που δεν μπορούν να θρέψουν. Και αυτό χάρη σε κάτι "φιγούρες ειρήνης" όπως ο μακαρίτης Ιωάννης Παύλος Β'.

Tim είπε...

To Iσλάμμ τί λέει για το Προφυλακτικό;;

Ο κύριος Μπαρδάκογλου;;

Eleni63 είπε...

Σωστά και γλαφυρά. Μπράβο!

LoRD_D2 είπε...

Έμεινα αναυδος απο την αμεσότητα του κειμένου αυτού...Σταματησε το μυαλό μου και οι σκηνές που περιγράφηκαν, εκτυλίχθηκαν τόσο μα τόσο ζωντανές εμπρός μου...Μετά το μυαλό μου ξεκίνησε να πέρνει στροφές τόσο μα τόσο γρήγορα...Αλλά έχω κάτι να παρατηρήσω...Ο πάπας σίγουρα δεν θα το θυμάται το γράμμα αύριο, αμφιβάλλω εάν το διαβάσει και ποτέ...Εγώ, εσύ, εμείς, θα το θυμόμαστε...Τάσος, από Ξάνθη! Ευχαριστώ για τον χώρο σας.

pølsemannen είπε...

Το όλο ζήτημα ξεκινάει από τις προταιρεότητες των ηγεσιών των θρησκειών όπως ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ(μιά που αναφέρθηκε ο tim - ΚΑΙ στο Ισλάμ προφυλακτικό φτου κακά -).

Το ζητούμενο είναι η αύξηση του "ποιμνίου" με κάθε μέσο, προσυλητισμό, υψηλή γεννητικότητα των πιστών κ.α.

Κατόπιν τούτου ο έλεγχος τον γεννήσεων είναι ανεπιθύμιτος και φυσικά και το προφυλακτικό, καθ' ότι είναι μέσο προς αυτό τον σκοπό.

Τώρα εάν πεθαίνει κόσμος από to AIDS λόγω της μη χρήσης του, αυτό δεν ενδιαφέρει και τόσο αρκεί να υπάρχει υψηλός δείκτης γεννήσεων.

Βέβαια αυτή η τακτική αφορά τις τριτοκοσμικές χώρες και όχι την Ευρώπη όπου ο κόσμος δεν τεκνοποιεί ούτε με σφαίρες λόγω των διαμορφωμένων κινωνικών συνθηκών και συνηθειών.

perfumed garden είπε...

Κατά τη γνώμη μου το κείμενο είναι "ψεύτικο" αλλά το μήνυμα είναι σωστό.

Πέρα από την άμεση απειλή του AIDS το προφυλακτικό σε αυτές τις χώρες θα βοηθούσε και στη μείωση της φτώχειας (λιγότερα παιδιά -> λιγότερα στόματα να ταιστούν -> καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης -> μειωμένος κίνδυνος λιμού)...

Gazmend Kapllani είπε...

φίλες και φίλοι. Μια διευκρίνιση. Σαφώς και το μήνυμα είναι "ψεύτικο". Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι ΤΑ ΝΕΑ δεν φθάνουν στο Μπουρούντι. Αλλά και να έφθασαν δεν πιστεύω πως εκεί καταλαβαίνουν ελληνικά. Αλλά και να καταλάβαιναν σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει ίντερνετ για να μου στείλει ο ήρωάς μου ο Louis την επιστολή του. Κοντολογίς, η επιστολή είναι "μυθοπλασία". Να'στε καλά.
ΥΓ. Πάνο τη διάβασα την κριτική.

Ergotelina είπε...

Απο τη Wikipedia
Χώρες που περιορίζουν νομικά το προφυλακτικό είναι 2 καθολικές
Ιρλανδία(1993 σταμάτησε η απαγόρευση),Φιλιππίνες και η μουσουλμανική Σομαλία
(εκει τιμωρείται η κατοχή του
προφυλακτικού με μαστίγωση)

Οι Ορθόδοξοι απλώς κάνουν
τα στραβά μάτια.Νομίζω ο Πατριάρχης
είχε δηλώσει:"Eμείς δεν ασχολούμαστε
με την κρεβατοκάμαρα των πιστών".

Δεν πολυσυζητάνε τέτοια πράγματα δημόσια.Το επιχείρημα των Καθολικών
είναι:"Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις
το κακό(Aids) με ένα άλλο κακό
(το προφυλακτικό)

Campaigns against Aids

An-Lu είπε...

Μήπως τελικά αυτός είναι ο απώτερος σκοπός τους; Να αφήσουν την Αφρική να αυτοαναλωθεί μέσω της εξάπλωσης του AIDS?

ΥΓ Και να σκεφτείς ότι παθαίνω αλλεργία με τις διάφορες "θεωρίες συνομωσιών"...