Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2006

Υπάρχουν κακοί και καλοί δικτάτορες;


Σήμερα κηδεύεται ο Πινοσέτ. Εύχομαι να τον «μιμούνται» όλοι οι δικτάτορες αυτού του κόσμου. Εάν βρισκόμουν στη Χιλή προφανώς και θα πανηγύριζα για τον θάνατό του. Θα ξεχνούσα, έστω και για μερικές ώρες, ότι μπροστά στον θάνατο οι άνθρωποι είναι όλοι ίσοι (;). Ειρωνεία της τύχης: Πινοσέτ και Κάστρο. Μαζί. Την εποχή που ο Πινοσέτ δεν είχε ακόμα επιβάλλει την απόλυτη, εγκληματική εξουσία του και ήταν απλώς αρχηγός του στρατού της Χιλής. Δυο δικτάτορες. Side by side. Με στρατιωτική στολή και οι δυο, μοιάζουν, σχεδόν, σαν δίδυμοι. Το ερώτημά μου είναι ένα: γιατί ο εξ αριστερών (στη φωτό) δικτάτορας είναι κακός δικτάτορας και ο εκ δεξιών (στη φωτό) δικτάτορας θεωρείται «καλός δικτάτορας»; Επιστρέψτε μου μια απλοϊκή ερώτηση: υπάρχουν κακοί και καλοί δικτάτορες;

27 σχόλια:

Alex είπε...

Οχι, απλά οι "καλοί" ξέρουν και το κρύβουν

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ενας λιγοτερος!

Klearchos είπε...

Να υποθέσω με τον ίδιο τρόπο που ξεχωρίζουν οι καλοί και οι κακοί εκλεγμένοι ηγέτες; Μην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία με εκλογές... Τελικά μάλλον την κρίση την κάνει η ιστορία και την ιστορία την γράφουν οι νικητές...

firfiris είπε...

είναι απλό το θέμα.

Οι καλοί δικτάτορες είναι όλοι όσοι δεν διακατέχονται απο αντιαμερικανισμό. Όσοι δικτάτορες είναι αριστεροί ή αντιαμερικανοί είναι οι καλοί.

Όσοι είναι αντικουμμουνιστές είναι οι κακοί.

Derek είπε...

παπάκια (@@)

δεν υπάρχουν καλοί και κακοί δικτάτορες...

όλοι τα ίδια σκ'τά είναι

ntagla είπε...

Μα υπάρχουν πολύ πιο εξελιγμένοι τρόποι να ελέγχεις το λαό. Για ποιο λόγο υπάρχουν ακόμα δικτάτορες;

An-Lu είπε...

Σωστό το ερώτημα, αλλά μην τολμήσεις να το διατυπώσεις στα "αριστερόπουλα" που τον έχουν θεοποιήσει...

Gazmend Kapllani είπε...

ntagla έχεις ζήσει ποτέ σε καθαρόαιμη δικτατορία τύπου Πινοσέτ ή Κάστρο (δεν λέω Στάλιν ή Χότζα); An - lu δεν έχω πάει ποτέ στη Cuba για επαναστατικό (+ σεξουαλικό) τουρισμό, επομένως τολμώ να κάνω την ερώτηση στον καθένα. Την καλημέρα μου

N.Ago είπε...

Να φανταστείς, Γκάζι μου, ότι ακόμα και στην Αλβανία(μας) την εποχή του μακαρίτη, τον θανόντα και σήμερα κυδεύοντα, δικτάτορα τον αποκαλούσαμε. Και ας ήταν η δική μας δικτατορία, μια από τα ίδια. Εμείς όμως, το λέγαμε με καμάρι διότι, το είχαμε ονομάσει δικτατορία του προλεταριάτ, και όπως καλός γνωρίζουμε, το προλεταριάτο, δικαιούται να ασκεί δικτατορία!

ntagla είπε...

Gazi said: ntagla έχεις ζήσει ποτέ σε καθαρόαιμη δικτατορία τύπου Πινοσέτ ή Κάστρο (δεν λέω Στάλιν ή Χότζα);

Ευτυχώς δεν έχω ζήσει αν και δεν κατάλαβα ακριβώς το σκοπό της ερώτησης.

Gazmend Kapllani είπε...

Σε ρώτησα ntagla επειδή αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν ακόμα δικτάτορες, εφόσον "υπάρχουν πολύ πιο εξελιγμένοι τρόποι να ελέγχεις το λαό". Κανένας τρόπος ελέγχου - στις σημερινές φιλελεύθερες δημοοκρατίες - όσο αισχρό καi αν είναι δεν μπορεί να "ανταγωνιστεί" ή να συγκριθεί με τον τρόπο της καθαρόαιμης δικτατορίας. Ο τρόποσ αυτός είναι παντού ίδιος, είτε πρόκειται για δεξιές, είτε για αριστερές δικτατορίες.

Λούκι είπε...

"Υπάρχουν καλοί και κακοί δικτάτορες;"
Έλα ντε!

ioannisk είπε...

"Με στρατιωτική στολή και οι δυο". Ήταν η πρώτη σκέψη μου όταν είδα την φωτογραφία.
"Εύχομαι να τον «μιμούνται» όλοι οι δικτάτορες αυτού του κόσμου.". Ουτοπικό αλλά στην περίπτωση του Κάστρο δεν θα αργήσει. Καιρός είναι να τελειώσει ο 20ος αιώνας (The age of extremes) και στην Λατινική Αμερική και να μπουν στον 21ο αιώνα.

ntagla είπε...

Έχετε δίκιο... σε καμιά περίπτωση δεν εξισώνω τις φιλελεύθερες δημοκρατίες με τις δικτατορίες. Ωστόσο ήταν ένα ειρωνικό σχόλιο για τις μεθόδους προπαγάνδας και επιβολής που χρησιμοποιούνται από τις δημοκρατικές εξουσίες. Η έλλειψη σωματικής βίας στους μετόχους (μόνο) των δημοκρατιών είναι και το μεγαλύτερο όπλο τους. Γι' αυτό και μιλάω για σύγχρονες μεθόδους. Άλλα και η βία μπορεί να έρθει σε δύσκολες καταστάσεις.

Στην χώρα που καυ**νει μόλις ακούει Ε-λ-λ-ά-δ-α, από νιάνιαρα βομβαρδιζόμαστε με ότι κλισέ, ταμπού και πατριωτικοαριστερή αρλούμπα μπορείς να φανταστείς. Και από όλες τις μεριές. Από την οικογένεια και τους παππούδες του εμφυλίου, απο το σχολείο τούς δασκάλους και τους συμμαθητές, την παλι-με-χρόνια-με-καιρούς εκκλησία, τις εφημερίδες και τα media και τους μεγάλους φωστήρες-μεσσίες της πολιτικής... Η αριστεροπατριωτική λαίλαπα καλά κρατεί, αναδιπλώνεται και επιτίθεται, αναδιπλώνεται και επιτίθεται...Κάθε φορά πιο δυνατή. Με παρελάσεις και πορείες. Αν δεν είμαστε δέσμιοι ενός απίστευτου συντηρητισμού που κατατρώει κάθε ελπίδα αυτού του λαού πριν καν "γεννηθεί" σαν σκεπτόμενο άτομο τότε τι είμαστε. Αν αυτό δεν αποτελεί ένα εξελιγμένο είδος ελέγχου τότε τι είναι. Τουλάχιστον ο δικτάτορας είναι αναγνωρίσιμος και άμεσος εχθρός και ξέρεις λίγο-πολύ το τρόπο να αντιδράσεις. Πως αντιδράς όμως σε αυτό το ύπουλο, σκιώδες τέρας του νεο(παλαιο)ελληνικού συντηρητισμού.

Δε ξέρω ίσως υπερβάλλω ίσως είμαι γραφικός λόγω και του νεαρού της ηλικίας μου. Ίσως και να μην έχει έρθει ο συμβιβασμός ακόμα. Εντάξει δεν είναι όλα μαύρα. Αυτό που ξέρω είναι ότι έφυγα από τη χώρα μου μπας και βρω ταυτότητα. Ίσως να φταίω κι εγώ...

Μαύρο πρόβατο είπε...

από πού είναι η φωτογραφία;

Gazmend Kapllani είπε...

Το ξέρω οτι ταράχτηκες Μαυρο Πρόβατο, ειναι απο την Corriere della Sera. Επί του περιεχομένου μήπως είχατε κάτι να πείτε;

Μαύρο πρόβατο είπε...

Καλημέρα,
η φωτογραφία με ενδιαφέρει. Είναι τραβηγμένη το 1971 όταν ο Πινοσέτ ήταν στην κυβέρνηση Αλλιέντε.

Gazmend Kapllani είπε...

ακριβώς, το εξηγώ στο κείμενο, ευχαριστώ για την επιβεβαίωση, καλημέρα

Klearchos είπε...

Υπάρχει φωτογραφία του Πινοσέτ με τον Αλιέντε στην Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Allende-Pinochet.jpg

zouri1 είπε...

Αυτες οι απολυτες εξισωσεις,ειναι αδικες πολλες φορες.Θα πρεπει να παμε πολυ πισω,να δουμε τα εγκληματα του καθενος.Και να δουμε και πως πηρανε και την εξουσια.μεγαλη κουβεντα.Διαφωνω ριζικα με ολο το ποστ.

tolisM είπε...

Πολυ ισοπεδωτικη αυτη η συγκριση. Πολυ αστικη και πολυ επικυνδινη. Προσεχετε λιγο. Ο αστισμος βρηκε το τελειο αλωθι του εξισωνοντας δικτατοριες τυπου Χιτλερ και Πινοσετ με καθεστωτα τυπου Σταλιν και Καστρο.
Ανιστορητο blog, η κατευθυνομενο, δεν εχει σημασια, ειναι επικυνδινο.

Gazmend Kapllani είπε...

tolism μια καλή ιδέα ειναι να καταγγείλεις το μπλογκ στον δημοκράτη δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο. Το κακό είναι οτι εδώ που βρίσκεται δεν μπορεί να κλείσει ούτε το μπλογκ και ούτε να μπουζουριάζει στις δημοκρατικές φυλακές της Κούβας τον δράστη. Τι άδικος κοσμος τελικά!

tolisM είπε...

μια επισης καλη ιδεα ειναι να μην ισοπεδωνεις τα παντα στα πλαισια ενος εξυπνακισμου.

Gazmend Kapllani είπε...

Δεν θα καταγγείλεις λοιπόν το κατευθυνόμενο και επικίνδυνο αυτό μπλογκ στον δημοκράτη δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο; Ευχαριστώ! H μεγαλοψυχία σου ξεπερνά κάθε όριο...

tolisM είπε...

Η ειρωνια και η απαξιωση δεν οδηγουν πουθενα. Το οτι βαζεις ομορφες λεξεις σε καλη σειρα δε σημαινει πως λες και πολλα, οι ιδεες και τα νοηματα χρειαζονται κατι βαθυτερο για να εκφραστουν.
Παντως η εξισωση του Καστρο με τον Πινοσετ ειναι το λιγοτερο ατυχης.
Αν εσυ πιστευεις οτι δικτατορια η μια δικτατορια και η αλλη, τουλαχιστο λαβε υποψιν σου τις συνθηκες με τις οποιες ο Καστρο πηρε την εξουσια και ποιους ειχε διπλα του.

Gazmend Kapllani είπε...

tolism, σου αφιερώνω το σημερινό "οι ζωές των άλλων"...

SuW/oHo είπε...

Quote:

Πολυ ισοπεδωτικη αυτη η συγκριση. Πολυ αστικη και πολυ επικυνδινη. Προσεχετε λιγο. Ο αστισμος βρηκε το τελειο αλωθι του εξισωνοντας δικτατοριες τυπου Χιτλερ και Πινοσετ με καθεστωτα τυπου Σταλιν και Καστρο.
Ανιστορητο blog, η κατευθυνομενο, δεν εχει σημασια, ειναι επικυνδινο.

By tolisM, at 11:39 πμ
----------------------------------

Μαλιστα, πλεον μαθαινω πως του Πινοσετ ονομαζεται δικτατορια και του Καστρο ονομαζεται απλα Καθεστος... Θελεις να πεις Δημοκρατικο μηπος ? Δε νομιζω.
Σιγουρα τα καθεστοτα δεν ειναι ασπρομαυρα, αλλα οχι και καλος ο τυπου Καστρο δικτατορας. Λιγοτερο κακος, ισως... Το "καλος δικτατορας " απλα δεν μπορει να υφισταται.