Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2006

Απολογία υπέρ της Γης

Ανακοίνωσαν οι επιστήμονες τις προάλλες ότι είδαν ίχνη νερού στον Άρη. Κάτι που σημαίνει ότι ο Κόκκινος Πλανήτης μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδη σε Δύση και Ανατολή. Ίσως, γιατί συμπίπτει και με την καθημερινή, πλέον, φιλολογία για το αναπόφευκτο τέλος του Κόσμου. Το πετρέλαιο τελειώνει, μας λένε. Ο αέρας έχει αρρωστήσει. Και να σκεφτείτε ότι Κινέζοι και Ινδοί ακόμα δεν έχουν ο καθείς το δικό του αυτοκίνητο, όπως εμείς εδώ. Όταν θα το έχουν, τότε η Ελλάδα θα γίνει έρημος, η Αμερική βάλτος. Και έχουμε γίνει πάρα πολλοί στη Γη. Προπαντός αυτό. Σε λίγα χρόνια θα ποδοπατηθούμε για τα καλά. Δεν φθάνουν αυτά όμως. Καθώς φαίνεται, δεν θα αργήσει να σκάσει και καμία ατομική βόμβα. Γι' αυτό, μας λένε, πλέον η μόνη σωτηρία της ανθρωπότητας βρίσκεται στο Διάστημα. Ετοιμαστείτε, όπου να 'ναι ξεκινάμε!
Μόνο που αυτοί οι έρμοι οι πλανήτες είναι πολύ μακριά. Και δεν έχουν ούτε πετρέλαιο ούτε νερό ούτε φραπέ. Ούτε πουλιά ούτε θάλασσα ούτε ψάρια. Η ζέστη σε λειώνει. Το κρύο σε παγώνει. Και μετά, πώς να πάμε; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, παιδιά! Η NASA πάντως, που έχει τα μέσα, αποφάσισε να επιστρέψει ξανά στο Φεγγάρι, το 2020.
Οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμα τον Νιλ Άρμστρονγκ. Το 1969 πάτησε το πόδι του στο Φεγγάρι και είπε, με μια φωνή που φαινόταν σαν να ερχόταν από το υπερπέραν: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα». Μετά τον Άρμστρονγκ, άλλοι ένδεκα πάτησαν το πόδι τους στο Φεγγάρι. Έπειτα από χρόνια ένας Άγγλος συγγραφέας, ο Άντριου Σμιθ*, αποφάσισε να «ανιχνεύσει» τις ζωές αυτών των ηρώων του Διαστήματος. Μαθαίνουμε ότι όλοι χώρισαν με τις γυναίκες τους. Ο Ντιουκ έγινε αλκοολικός. Ο Σέρναν έπεσε σε κατάθλιψη. Ο Σκοτ απολύθηκε από τη NASA γιατί πήρε κρυφά στο Φεγγάρι φακέλους αλληλογραφίας, τους οποίους υπολόγιζε να πουλήσει ακριβά σε συλλέκτες. Όλοι αυτοί οι ήρωες πληρώνονταν κυριολεκτικά ψίχουλα από τη NASA και έτσι έπρεπε να βρουν «δεύτερη δουλειά». Ο Γκόρντον έγινε κάτι σαν οδηγός τουριστών, για τους φαν του «Star Trek». Ο Σμιτ κάτι παρόμοιο. Ο Μίτσελ, που μέσα στο διαστημόπλοιο έζησε μια μυστικιστική εμπειρία, έγινε ιεροκήρυκας new age και ίδρυσε κάτι που το λένε Institute of Noetic Science. Ο Μπιν ζωγραφίζει μόνο το Φεγγάρι, τίποτε άλλο. Ο Όλντριν, εκείνος που πάτησε το Φεγγάρι μετά τον Άρμστρονγκ, έπεσε σε κατάθλιψη και έγινε αλκοολικός. Ο ίδιος ο Άρμστρονγκ, μετά την επιστροφή του από το ταξίδι, κλείστηκε οριστικά στη σιωπή του. Με λίγα λόγια, το Διάστημα δεν ευεργέτησε τους ανθρώπους που το επισκέφθηκαν. Οδυνηρές συμπτώσεις; Ίσως εκεί πάνω είδαν τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης; Ή αντίκρυσαν το μεγαλείο της και τρόμαξαν;
Όπως και να είναι, εμείς οι υπόλοιποι καλά θα κάνουμε τη σωτηρία μας να την αναζητήσουμε σε αυτή τη Γη. Στη Γη μας, που κάποιες φορές είναι τόσο ωραία, «με τα μυστήρια της Νέας Υόρκης και εκείνα του Παρισιού, με τα θαύματα του κόσμου που είναι εκεί, απλώς πάνω στη Γη, με τις φρικτές συμφορές, που λέγονται λεγεώνες, με τους λεγεωνάριους, τους βασανιστές, με τα αφεντικά αυτού του κόσμου, τα αφεντικά με τους παπάδες, τους τεμενάδες και τους χαφιέδες, με τις εποχές, με τις χρονιές, με τα όμορφα κορίτσια και τους χοντρομαλάκες, με το άχυρο της φτώχειας που σαπίζει στο ατσάλι των όπλων» (Ζακ Πρεβέρ).

* Andrew Smith, Moondust, ed. Bloomsbury
TA NEA: 12/12/2006


7 σχόλια:

demonia είπε...

Μάλιστα...Ενδιαφέρον τολμώ να πω!Δεν τα ήξερα όλα αυτά για τους αστροναύτες...

SpAn είπε...

Μήπως ψάχνουμε ήδη για κάτι τέτοιο;

Sraosha είπε...

Ωραίο το κειμενάκι του Πρεβέρ! Από πού είναι; Μήπως το έχετε και στο γαλλικό;

Gazmend Kapllani είπε...

Jacque Prevert, τίλτος βιβλ. Paroles, τιτλ. ποιήμ. Pater Noster (p.60).

Atron είπε...

Ποιός στη θέση τους θα γλύτωνε την κατάθλιψη? Οι άνθρωποι αυτοί ζήσανε το μεγαλύτερο όραμα της ανθρωπότητας και το είδανε να πέφτει σε τοίχο και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Και μόνο ότι χρειάζονται 10 χρόνια προετοιμασίας για να επαναληφθεί αυτό που έγινε το 1969 δείχνει πως το πράγμα είναι σε τεχνολογικό αδιέξοδο.

Sraosha είπε...

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παραπομπή, πάω να τη βρω.

Albert είπε...

Η ανθρώπινη ματαιοδοξία βουτάει και σε βόθρο με βατραχοπέδιλα μάσκα και αναπνευστήρα.