Παρασκευή, Ιανουαρίου 04, 2008

Πολλά κινητά, πολύ χιόνι και παγωνιά.

ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΕΙ τα πάντα στα Σκόπια, στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι. Μοιάζουν αυτές οι πόλεις, αυτές οι χώρες, σαν λευκές σελίδες, έτοιμες να ξαναγραφτούν. Έτσι κι αλλιώς, εδώ και χρόνια, ξαναγράφουν την ιστορία και τη μοίρα τους. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας βάλθηκαν να γράψουν καινούργιους εθνικούς ύμνους, να επιλέξουν νέα εθνικά σύμβολα - το Κόσοβο δεν τα έχει επιλέξει ακόμη-, να διαγράψουν τα παλαιά ονόματα των δρόμων και να βάλουν καινούργια. Οι μετανάστες που έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές δυσκολεύονται συχνά να προσανατολι- στούν, επειδή τα ονόματα των δρόμων έχουν αλλάξει σχεδόν ολοκληρωτικά τα τελευταία χρόνια, είτε στα Σκόπια είτε στην Πρίστινα είτε στο Βελιγράδι. Στα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται πως η ιστορία γράφεται κάθε πενήντα χρόνια. Γράφτηκε μια φορά στις αρχές του 20ού αιώνα, την εποχή της ανάδυσης του έθνουςκράτους. Το 1945, όταν ήρθαν στην εξουσία οι κομμουνιστές, έσβησαν την παλιά ιστορία και ξανάγραψαν, από την αρχή, μια δική τους. Και όταν ο κομμουνισμός κατέρρευσε και ήρθαν στην εξουσία οι εθνικιστές, έσβησαν και εκείνοι την ιστορία που είχαν γράψει οι προηγούμενοι και τώρα γράφουν μια δικιά τους...
Βελιγράδι. Ο Σέρβος τροχονόμος δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό του κινητού, στρίβοντας την πλάτη στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Στο βάθος, μια διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας. Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και τα κινητά στα Δυτικά Βαλκάνια τα βλέπεις παντού. Μόνο που οι λαοί εδώ πέρα δεν επικοινωνούν πια μεταξύ τους, αν και κάποτε ζούσαν μαζί.
Στα Σκόπια, στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι λένε πως έχουν χρόνια να δουν τέτοιο κρύο και τόσο χιόνι. Το καλοκαίρι, λένε, ήταν επίσης ζεστό, ασυνήθιστα πνιγηρό. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έφθασαν και εδώ, σε αυτή τη γωνία της γης που φημίζεται για τα ακραία εθνικά φαινόμενα. Ίσως θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για βαλκανοποίηση του κλίματος. Γιατί οι Βαλκάνιοι είναι έτσι- ή του ύψους ή του βάθους. Ταξιδεύω από τα Σκόπια στην Πρίστινα. Από την Πρίστινα στο Βελιγράδι. Με «συνοδεύει» το χιόνι που κρύβει, προσωρινά, τα νέα σύνορα μεταξύ αυτών των κατακερματισμένων λαών που κάποτε ζούσαν μαζί. Με «συνοδεύουν» και πολλές διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας. Πάρα πολλές διαφημίσεις. Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας και τα κινητά εδώ πέρα τα βλέπεις παντού. Είναι κάτι περισσότερο από μόδα. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας φτιάχνουν πιασάρικες αφίσες, καλούν τους ανθρώπους να ζήσουν τη στιγμή. Γιατί η ζωή είναι πολύτιμη και περνάει γρήγορα. Καθώς βλέπω τις διαφημίσεις, θυμάμαι αυτό που ένας καλλιτέχνης μου είχε πει στην Πρίστινα: «Εμείς αρχίσαμε να σφαζόμαστε και να μη μιλιόμαστε μεταξύ μας τη στιγμή που κυκλοφορήσαν στην αγορά τα κινητά». Τους νέους στα Σκόπια, στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι μπορεί να τους χωρίσουν οι εθνικές μυθολογίες. Τους ενώνoυν οι ίδιες μάρκες κινητών και τα ίδια, σχεδόν, ring tones...
«Εμείς τη σκαπουλάραμε». Στο Βελιγράδι, στο ίδιο ξενοδοχείο όπου μένω, μένει και ένας Βούλγαρος δημοσιογράφος, ο Κρίστο. Ήρθε και αυτός να κάνει ρεπορτάζ για το Κόσοβο. «Εμείς και οι Ρουμάνοι τη σκαπουλάραμε», μου λέει, «μπήκαμε στην Ευρώπη. Κανείς δεν ασχολείται πια με τα σύνορα. Τούτοι εδώ έχουν ακόμη πολλά να τραβήξουν». Στην παλαιά Γιουγκοσλαβία έλεγαν ότι το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι: «Η δημοκρατία θα έρθει από τη Βουλγαρία». Τώρα η Βουλγαρία είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι Γιουγκοσλάβοι που κάποτε ταξίδευαν ελεύθεροι περνούν από σαράντα κύματα για μια βίζα. Η λέξη που ακούγεται συχνότερα σε αυτά τα μέρη είναι η λέξη βίζα. Οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους κάπου αλλού. Κάπου, όπου οι εθνικοί ύμνοι και τα ονόματα των δρόμων δεν αλλάζουν κάθε πενήντα χρόνια...
Πότε είσαι στα Βαλκάνια. Το βράδυ μαζευόμαστε στην οδό Σκανταρλία, στο Βελιγράδι, με τα ωραία εστιατόρια, καμιά δεκαριά Βαλκάνιοι- δημοσιογράφοι και μη- και πιάνουμε κουβέντα. Από ποια σημάδια μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι στα Βαλκάνια, ρωτάει ο Σλόμπονταν, Σέρβος συγγραφέας από το Νόβι Σαντ. (Έχει φέρει ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με αληθινές ιστορίες νέων από τα Δυτικά Βαλκάνια, που περιγράφουν το τι τραβάνε για να πάρουν μια βίζα για τη Δύση). Έτσι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αρχίζουμε και κατεβάζουμε ιδέες, προσπαθώντας να καταρτίσουμε έναν κοινό «βαλκανικό τιμοκατάλογο»...

Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ότι οι μουσουλμάνοι είναι μεγάλοι πότες. Γιατί τα Βαλκάνια είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο, όπου οι μουσουλμάνοι πίνουν πιο πολύ ακόμη και από τους χριστιανούς. Καταλαβαίνεις ότι εί σαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ότι το μαγικό ποτό λέγεται ρακί. Εκτός από ποτό, το ρακί στα Βαλκάνια θεραπεύει όλες τις παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι την αρθρίτιδα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και για εντριβή. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια γιατί παντού επικρατεί το ντουμάνι. Τα Βαλκάνια είναι το τελευταίο μέρος στην Ευρώπη όπου οι άνθρωποι καπνίζουν ακόμη στα τρένα και στα λεωφορεία. Το είδα αυτές τις μέρες με τα μάτια μου. Μία στο Κόσοβο και μία στη Σερβία, στο λεωφορείο που μας έφερνε στο Βελιγράδι. Το τσιγάρο, όπως και ο εθνικισμός, ήρθε στα Βαλκάνια από την Ευρώπη. Εκεί κάποια στιγμή το αποκήρυξαν, όπως αποκήρυξαν και τον εθνικισμό. Εδώ το λατρεύουν ακόμη, όπως λατρεύουν και τον εθνικισμό. Τα Βαλκάνια είναι σήμερα το κέντρο του λαθρεμπορίου τσιγάρων (όπως και του λαθρεμπορίου «πατριωτισμού»). Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια, αν διαβάσεις ένα σχολικό βιβλίο Ιστορίας και σου φανεί ότι είναι γραμμένο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Είσαι στα Βαλκάνια όταν πάντα βρίσκεται κάποιος που σου ανοίγει την πόρτα και την ψυχή προτού μάθει το όνομά σου. Είσαι στα Βαλκάνια όταν σε ρωτούν από πού είσαι, σε τι Θεό πιστεύεις και πόσα λεφτά βγάζεις πριν καν μάθουν το όνομά σου. Εάν σε κλέβει ο ταξιτζής είσαι σίγουρα στα Βαλκάνια. Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια όταν τις συνεντεύξεις με τα σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα τις κάνεις σε καφετέρια. Γιατί τα Βαλκάνια είναι ένα μεγάλο χωριό, που προσπαθεί να μιμείται το Παρίσι και το Λονδίνο. Είσαι στα Βαλκάνια όταν οι άνθρωποι, ακόμη και μέσα στην ακραία φτώχεια, έχουν κάτι το αριστοκρατικό στο βλέμμα. Είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ότι για τα δεινά μας κατηγορούμε πάντα τους άλλους, ποτέ τους εαυτούς μας. Γιατί οι Βαλκάνιοι νομίζουν ότι είναι θεοί και οι θεοί δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτοκριτική και δεν έχουν ανάγκη από βελτίωση.
Είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ολόκληρα έθνη, σαν την αράχνη, να υφαίνουν τον ιστό που τους απομονώνει από τον κόσμο και μετά να ονομάζουν τον ιστό «εθνική αξιοπρέπεια». Εάν δεις πολλές δορυφορικές κεραίες να ξέρεις ότι είσαι στα Βαλκάνια.

Εάν δεις να σου χαμογελάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τότε, πιθανόν, δεν είσαι στα Βαλκάνια. Καταλαβαίνεις οτι είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις κάποιον να σκάει τρώγοντας τα ίδια φαγητά και να λιώνει χορεύοντας τη μουσική του πιο μισητού "εθνικού εχθρού", που είναι, κατά κάποιον τρόπο, και δικιά του μουσική. Εαν δεις έναν Σέρβο, έναν Αλβανό, έναν Βούλγαρο και έναν Έλληνα που προσπαθούν να καταρτήσουν έναν κοινό "βαλκανικό τιμοκατάλογο", τότε είσαι σίγουρα στα Βαλκάνια...15 σχόλια:

dimpap είπε...

κουραστικο μελαγχολικο αλλα και ρομαντικο

Κώστας Ανδρονικάκης είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο-για τη γειτονιά μας

Charalambos Kappa είπε...

Ίσως να μην έχει μεγάλη συνάφεια με την ανάρτηση, αλλά με αφορμή την έλευση του καινούριου χρόνου, παραφράζοντας ένα στοίχο της σπουδαίας Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά, εύχομαι - μέσω αυτού του ιστολογίου - ο καινούριος χρόνος που έφτασε να πειστεί τελικά να καταργήσει τις μακρηγορίες των ονείρων και να κρατήσει την ετυμηγορία τους.

Χρόνια ευτυχισμένα, δημιουργικά και πολλά, με υγεία και αγάπη για όλους.

Λωτοφάγος είπε...

Όπως είπε και ο Νιόνιος, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε! Ευχαριστώ πολύ για την εικόνα που μου έδωσες. Περιμένω τη συνέχεια.

Λύσιππος είπε...

Είσαι Βαλκάνιος όταν τα γνωρίζεις όλα αυτά τα στραβά και σου λείπουν όταν είσαι μακρυά τους.

Καλή χρονιά!

aeritzis είπε...

Πολύ ωραία και εύστοχη η περιγραφή. Πραγματικά ένας άλλος κόσμος, ή μαλλον ...πολύ άλλοι κόσμοι!

Καλή χρονιά σε όλους

kukutsi είπε...

Ναι ετσι ακριβὠς όπως τα λες είναι. έχω κάνει παρέα με ανθρώπους απο όλες τις ηπείρους και αυτά που λες μας χαρακτηρίζουν. Και να σου πω την αλήθεια παρόλο που αλλάζει η ζωή λόγω αμερικανοποίησης, τελικά οι άνθρωποι νομίζω ότι αργούμε πολύ να αλλάξουμε. Κ αυτο είναι καλό. η μαλλον μου φαίνεται καλό γιατί τωρα είμαι στην Αγγλία. Μόλις γυρίσω θα ξαναλλάξω γνώμη. Καλη Χρονιά!

Βαλάντης από Γερμανία είπε...

Συγχαρητήρια για ακόμη ένα υπέροχο κείμενο που μας δίνει αυτήν την ευκαιρία να ταξιδεύσουμε στα Βαλκάνια

nikos είπε...

I paragrafos "eisai sti Balkania" einai foveri! Apo ta kalitera sou posts Gazmed!

maria_pin είπε...

Αχ τί μας έκανες πάλι! Πώς θα ήθελα και γω να ξαναπάω στη Γιουγκοσλαβία! Τή θυμάμαι από παιδάκι, τότε που ήταν ολόκληρη, και τότε που δεν έβλεπες όχι κινητά, αλλά αν το έφερνε η τύχη και ήταν να σου χρειαστεί τηλέφωνο την είχες βάψει! Κατεβαίναμε με τους δικούς μου κάθε καλοκαίρι από το Βέλγιο και τη διασχίζαμε ολόκληρη από πάνω μέχρι κάτω, αλλά και "παραστρατούσαμε" πολλές φορές για να γίνει το ταξίδι ενδιαφέρον. Τότε τα καλοκαίρια δούλευαν τα παιδιά στους δρόμους που χτίζονταν, έτρωγες το καλύτερο φαγητό στον κόσμο, είχε έλλειψη καυσίμων και ο κόσμος έκανε ουρές ατέλειωτες για να γεμίσει, και στα χωριά του Μαυροβουνίου αν βρισκόσουν, κατέβαινε όλο το χωριό να σε δει-τόσο δεν πατούσε κανείς και ποτέ. Αγόραζε ο μπαμπάς μου πάντα δυο-τρεις κούτες τσιγάρα και κανένα ούζο για να τα έχει για την αστυνομία και για τυχόν μπελάδες, και φρόντιζε να κοιμηθεί καλά στην Αυστρία ένα βράδυ για τη βγάλει μετά ξύπνιος μέχρι τη Σαλονίκη. Και όσο προσπαθούσε να αποφύγει τα απρόοπτα, τόσα μας τύχαιναν: κάτι "μέναμε" από λάστιχο μέσα σε κανένα τούνελ, κάτι μαχαιροβγάλτες συναντούσαμε, και να οι ουρές στα σύνορα-τότε να δεις πόσες ώρες ήθελε να τα περάσεις!
Η Γιουγκοσλαβία που θυμάμαι, με όλα τα κακά της, ήταν η ομορφότερη χώρα στον κόσμο. Κρίμα που δεν υπάρχει πια.
Τυχερός είσαι Γκασμέντ! Μακάρι να πήγαινα και γω πάλι στο Βελιγράδι..
Καλή Χρονιά!

Roufa Tav Gosou & Mimi Lass είπε...

Abussos h yuxh twn Balkaniwn.

maria_pin, mas douleueis. An oxi, sou euxomaste na katafereis na pas Beligradi suntoma kai na grayeis foberh antapokrish!

Παρρησία είπε...

gezuar vitin e ri

parrisia.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα κι αν δεν είχε αποδείξει η ανθρωπολογική έρευνα (αντίθετα από τη διχαστική δολαριανή προπαγάνδα) ότι, πέρα από τις γλωσσικές διαφορές των τελευταίων αιώνων τού "διαίρει και βασίλευε", οι Βαλκάνιοι είμαστε αδέρφια, χωρισμένα από επιθετικούς
(http://www.aee.gr/hellenic/4greeks_origin/greeks_origin.html
http://www.aee.gr/english/4greeks_origin/greeks_origin.html
http://www.aee.gr/hellenic/5sarakatsani/sarakatsani.html
http://www.aee.gr/english/5sarakatsani/sarakatsani.html),
ακόμα και τότε, την πλειοψηφία ενώνει η λαχτάρα για συμφιλίωση.
[The resolution of the 3rd international Congress of the European Anthropological Association praised the RECONCILIATING work of the Anthropological Association of Greece as "highly impressive in its scientific standards" -(Anthropos, 10: 3 - 4).
Our COMMON ANCESTORS' bones found are better witnesses than the propaganda of romeo-disuniting DNA falsifications (A. Mourant et al: "The distribution of human blood groups and other polymorphisms", University of Oxford, pp 1055. In this edition it is referred that the HLA gene is an unreliable basis to exact conclusions on such matters).
Anthropomorphy includes DNA differences: bones are formed by DNA! In international anthropology congresses dolarians lie less, as they do in their propaganda revues.]
They hate us, Balkanians (because several here still want kids brave, not fearfull), but many of us hate nobody!

BETTER FRIENDS THAN ENEMIES ! Most Greeks detest aggression against anyone!
Dialogue appreciated!
Ας προβάλουμε συχνότερα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν "εκλεκτοί", αλλά μια και μοναδική ασφαλής συμπεριφορά, η ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΗ!

areyousure? είπε...

χαιρετε...παρακαλω την γνωμη σας για τον αλβανικο εθνικισμο...βλεπουμε τα γεγονοτα σε κοσοβο και σκοπια,μηπως θα μπορουσε να επηρεασει και την ελλαδα?μηπως το βαλκανικο ντομινο συνεχιζεται?διεκδικουν οι αλβανοι ελληνικα εδαφη?????

είπε...

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online

情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園