Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2008

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων21 Μαρτίου σήμερα. Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού. Παράξενη μέρα, επειδή ρατσιστές είναι πάντα οι άλλοι. Παράξενη μέρα επειδή πολύ απλά ο ρατσισμός δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχαν οι Εβραίοι, οι μετανάστες, οι μαύροι, οι χοντροί, οι κωφοί, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι Ινδιάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και άλλοι και άλλοι και άλλοι… Δεν θα υπήρχε αγαπητή/αγαπητέ μου εάν δεν υπήρχα εγώ, εάν δεν υπήρχες εσύ... Μια αναγνώστρια με ρωτούσε τις προάλλες εάν ρατσιστής γίνεσαι ή γεννιέσαι. Και μετά προσέθετε «Γιατί, αν γεννιέσαι, τότε ο ρατσισμός θα υπήρχε παντού και πάντα στον ίδιο βαθμό και οποιαδήποτε αλλαγή της συμπεριφοράς σε μία κοινωνία απέναντι στους ξένους (και τους «παράξενους», προσθέτω εγώ) θα ήταν αδύνατη. Άρα, ρατσιστές γίνονται άνθρωποι υπό ορισμένες, (α)κατάλληλες συνθήκες όταν, δηλαδή, το πολιτισμικό πλαίσιο μιας χώρας ή μιας κοινωνίας το επιτρέπει και ευνοεί. Αυτό μου ακούγεται πολύ λογικό, μόνο που....». Ναι, ακριβώς, μόνο που… Ο ρατσισμός ξεπηδά εκεί όπου δεν το περιμένεις. Μερικές φορές από τον ίδιο τον εαυτό μας, προς κάποιον που μας θυμίζει τον εαυτό μας: αυτόν που θέλουμε να θάψουμε στα άδυτα της λήθης. Τότε, ειδικά, γίνεται ανυπόφορος. Ο ρατσισμός προς αυτόν που σου μοιάζει νομίζω ότι είναι ο πιο λυσσαλέος. Γι’αυτό και οι εμφύλιοι πόλεμοι είναι οι πιο τρομακτικοί. Ο ρατσισμός είναι περίπλοκο φαινόμενο. Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι απαλλαγμένος αυτό αυτόν. Γι’αυτό είμαι δύσπιστος στις εύκολες κατηγορίες και κατηγοριοποιήσεις. Πιστεύω επίσης ότι ο ρατσισμός είναι τρομερός γιατί κολλά, συχνά, το ίδιο του το θύμα. Επειδή έχεις δοκιμάσει τον ρατσισμό στο πετσί σου δεν σημαίνει ότι δεν θα το «εφαρμόσεις» πάνω σε κάποιον όμοιο ή ανόμοιό σου. Μα ποια είναι η πηγή του ρατσισμού; Δεν πρόκειται για μία, πρόκειται για πολλές. Δεν ξέρω εάν ρατσιστής γεννιέσαι ή γίνεσαι. Ξέρω ότι η καλύτερη άμυνα ενάντια στον ρατσισμό, σε ατομικό επίπεδο, είναι να τα βρεις με τον εαυτό σου. Δύσκολο πράγμα, πολύ δύσκολο. Σημαίνει προσπάθεια και ψάξιμο μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής σου. Πάντως, δεν έχω δει ρατσιστή που να μην είναι και δυστυχισμένος άνθρωπος. Λίγο να τον «σκάψεις» και αναβλύζει από μέσα του η ψυχική δυστυχία, όπως το πετρέλαιο στην Σαουδική Αραβία. Όσο πιο πολύ μεγαλώνω και ταξιδεύω τόσο πιο πολύ πιστεύω ότι ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ανοχή, η ειρήνη, ακόμα και ο έρωτας, είναι "αιρέσεις". Το mainstream είναι η ηλιθιότητα, η δυστυχία, ο φθόνος, η μνησικακία, η μισαλλοδοξία, ο πόλεμος. Ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ικανός και για τα δυο. Και πολλές φορές και τα δυο συνυπάρχουν, ταυτόχρονα, μέσα στον άνθρωπο, καθιστώντας τον περίπλοκο, αντιφατικό, κωμικοτραγικό.. Για να μην σας κουράσω, όμως, με πολυλογίες διάλεξα για αυτή την ημέρα να δημοσιεύσω ένα κείμενο που μου έφθασε στο e-mail τις προάλλες από έναν μπλόγκερ, τον Gay Super Hero (http://www.gayrightsgreece.blogspot.com). Κατάλληλο για ενηλίκους και προπαντός για αυτή την Ημέρα.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ;

Στην Ελλάδα οι γκέι, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ γνωρίζουν από διακρίσεις. Τις αντιμετωπίζουν καθημερινά στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και τον επαγγελματικό στίβο.

Καμιά φορά όμως φτάνει μια σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καθιερώσει ένα 'συμβόλαιο συμβίωσης' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν θεωρούμε ότι ένα απλό 'συμβόλαιο' μπορεί να λύσει τα ζητήματα των ζευγαριών ίδιου φύλου, ούτε να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρισή τους. Πιστεύουμε όμως ότι η προτεινόμενη διάκριση είναι κατάφωρα αντίθετη τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν 18 ευρωπαϊκές χώρες ήδη παρέχουν νομική κατοχύρωση στα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν σχετικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιστοσελίδες και ιστολόγια σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ζητάμε είναι ίσα δικαιώματα για όλους. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Αυτή τη φορά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

13 σχόλια:

gay super hero είπε...

Σε ευχαριστούμε θερμά για την τόσο πολύτιμη υποστήριξή σου στην προσπάθειά μας. Χαίρομαι που το συνδέεις με τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, γιατί πραγματικά ο αγώνας εναντίον των διακρίσεων είναι ενιαίος.

Σε λίγες μέρες το υπουργείο ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο. 'Εχουμε εκφράσει τη διαμαρτυρία μας αλλά ίσως δεν είναι αρκετό. Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη.

Σε ευχαριστώ και καλό σου βραδάκι :-)

milena barili είπε...

Αγαπητέ gay super hero,

Επειδή η ζωή ολόκληρη είναι μια μάχη από την οποία περνάνε διάφοροι εχθροί, γνωστοί και άγνωστοι, ακόμη και ο εαυτός μας, οι άνθρωποι σαν και σένα που συνεχίζουνε αυτόν τον άνισο πόλεμο δεν χάνουν και δεν χάνονται ποτέ και, αν μη τι άλλο, σίγουρα καλύτεροι και πιο δυνατοί γίνονται.

Η διαφορετικότητα κάθε είδους είναι το χρώμα σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο, είναι η ομορφιά που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, εξ ου και τόσος θόρυβος...

ΥΓ Τα συγχαρητήριά μου στον Γκάζι που δεν μας αφήνει ποτέ να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και άλλοι αγώνες.

gerasimos είπε...

O ρατσισμός χαρακτηρίζει ανθρώπους δυστυχισμένους. Οι ρίζες του, όπως και οι ρίζες του μίσους, χάνονται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Αλλά και ο ίδιος ο ρατσισμός παραμένει ακατανόητος. Όταν, ύστερα από απουσία ετών, επέστρεψα στην Ελλάδα, άκουγα διάφορους φίλους να λένε 'κοίτα χάλια ντύσιμο, σαν Αλβανός μοιάζει' ή ότι κινδυνεύω από τους 'Αλβανούς εγκληματίες'. Κι ένιωσα, για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα, μόνος και ξένος στην ίδια μου τη χώρα.

sapere aude είπε...

Είναι ελαφρώς διασκεδαστικό να βλέπεις τους Γραικούς (=Αλβανοί+Σλάβοι+Βλάχοι+Λαζοί+...) να καμαρώνουν για το αρχαιοελληνικό pedigree τους και να σνομπάρουν τους πάντες.

Simela Meletlidou είπε...

"Ξέρω ότι η καλύτερη άμυνα ενάντια στον ρατσισμό, σε ατομικό επίπεδο, είναι να τα βρεις με τον εαυτό σου. Δύσκολο πράγμα, πολύ δύσκολο. Σημαίνει προσπάθεια και ψάξιμο μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής σου. Πάντως, δεν έχω δει ρατσιστή που να μην είναι και δυστυχισμένος άνθρωπος. Λίγο να τον «σκάψεις» και αναβλύζει από μέσα του η ψυχική δυστυχία..."

αυτό τα λέει όλα!!!

χαίρομαι να σε διαβάζω Gazmend!
τα λες πανέμορφα με την ανθρωπιά και την φιλοσοφία σαν πρώτα σου χαρακτηριστικά.

είμαι κι εγώ ξένη σε ξένη χώρα, ελληνίδα στην Σουηδία, και έχουμε έτσι πολλά κοινά.

να είσαι πάντα καλά για να μας γράφεις και να σε διαβάζουμε!

Ελένη Τροβά είπε...

Συμφωνώ μαζί σου και το ξέρεις. Οφείλουμε βέβαια μια και μιλάμε για διακρίσεις στην Ελλάδα να επισημάνουμε ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τους γκει (τυχαία τάχα?) άνθισε επί νέας Δημοκρατίας Καραμανλή ανηψιού.Καμιά φορά δηλαδή το σωστό πρέπει να γίνεται και για το σωστό λόγο. Αν καταλήξει και ο καταπιεσμένος να ταυτίζεται με την εξουσία... δύσκολα τα πράγματα.

sapere aude είπε...

Όσοι ενδιαφέρονται ας ρίξουν μια ματιά στα σχόλια της παλαιότερης ανάρτησης "Καμένα ΜcDonald's & Κινέζοι πρόσφυγες".
Η συζήτηση συνεχίζεται...

gay super hero είπε...

@ έλενα τροβά

Δεν ξέρω σε ποια "αυξημένη ευαισθητοποίηση" αναφέρεσαι. Στο ότι αυτή η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις διακρίσεις εναντίον των ζευγαριών του ίδιου φύλου που συμβιώνουν; 'Οτι εισάγει ένα συμβόλαιο που αποκλείει τα γκέι ζευγάρια τη στιγμή που σε όλες ανεξαιρέτως τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου θεσπίστηκε, το συμβόλαιο θεσπίστηκε ακριβώς για αυτά τα ζευγάρια; Να σου θυμήσω ότι τα ετερόφυλα ζευγάρια μπορούν να παντρευτούν αν επιθυμούν εξασφάλιση.

Να μας λείπει τέτοια "αυξημένη ευαισθητοποίηση"

Λωτοφάγος είπε...

"Ο ρατσισμός προς αυτόν που σου μοιάζει, νομίζω ότι είναι ο πιο λυσσαλέος"! Πολύ σωστά. Εντούτοις εξακολουθεί να με εκπλήσσει το μίσος που έχουν οι Αρβανίτες, κυρίως της Αττικής, προς τους Αλβανούς! Και να με τρομάζει επίσης! Όπως κι η ομοφοβία πολλών ανδρών! Με κάνει να υποψιάζομαι έλλειψη σιγουριάς για την ταυτότητά τους!

Nikos G είπε...

Κι όμως διαβάζοντας αυτή την στήλη αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει θάρρος κι ελπίδα.
Λίγο τσαγανό χρειάζεται κι όχι στο Gay pride τρεις κι ο κούκος πάλι.

Ο σεβασμός στον άλλο είναι καθημερινός αγώνας.

doriforos είπε...

"Είναι ελαφρώς διασκεδαστικό να βλέπεις τους Γραικούς (=Αλβανοί+Σλάβοι+Βλάχοι+Λαζοί+...) να καμαρώνουν για το αρχαιοελληνικό pedigree τους και να σνομπάρουν τους πάντες."

Όπως είναι πολύ περισσότερο διασκεδαστικό να βλέπεις "αντιρατσιστές" να χρησιμοποιούν χιλερικά DNA-τύπου επιχειρήματα για να περάσουν τελικά κουτοπόνηρα ετεροβαρή επιχειρήματα.

Homo Cretensis είπε...

"Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί"

Την προηγούμενη, όμως, με την ιστορία με τον αραπάκου, έκανες την πάπια. Δημοσιογραφική σοβαρότητα άνευ προηγουμένου!!!

είπε...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍