Τρίτη, Ιουλίου 29, 2008

Το χέρι του Έντι...

Εργάτες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, όπου την περασμένη εβδομάδα οκτώ εργάτες έχασαν τη ζωή τους...

Ήταν άνοιξη του 1993. Ένας νεαρός 19 χρόνων στεκόταν σιωπηλός και με χαμένο βλέμμα μπροστά μου, στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Δούλευε στην κρεαταγορά, στην Αθηνάς, και η μηχανή τού είχε «φάει» το δεξί του χέρι, μέχρι τον αγκώνα. Ο Έντι (έτσι τον λένε) είναι από την πόλη μου, τη Λούσνια. Μου είχε ζητήσει να τον βοηθήσω να συνεννοηθεί με τους γιατρούς. Δεν μπορώ να ξεχάσω το βλέμμα του. Δεν έχω ζήσει ποτέ μου πόλεμο. Από όσα έχω διαβάσει, όμως, οι στρατιώτες που χάνουν τα μέλη του σώματός τους στο μέτωπο έχουν το ίδιο βλέμμα. Ελπίζουν ακόμα πως βλέπουν ένα κακό όνειρο. Ελπίζουν ότι ο χρόνος θα γυρίσει πίσω, σε εκείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου όπου συνέβη το μοιραίο, και ότι τα πράγματα θα γίνουν αλλιώς, και το χαμένο μέλος του σώματός τους θα επιστρέψει στη θέση του. Ο Έντι μου είπε ότι όλα συνέβησαν λόγω της κούρασης. Δούλευε δεκαοκτώ ώρες την ημέρα... Να είσαι 19 χρόνων και να χάσεις το χέρι σου... Πώς να επιβιώσεις από εδώ και πέρα; Πώς να αγγίξεις τα κορίτσια που ονειρεύτηκες; Πώς να συνεχίσεις μια ζωή που μόλις άρχισες; «Τώρα είμαι ένας άχρηστος άνθρωπος», είπε και δάκρυσε... Ο Έντι ήταν παράνομος, όπως όλοι οι μετανάστες στην Ελλάδα μέχρι το 1998. Ο εργοδότης του, του έταξε 500.000 δρχ. ως «αποζημίωση». Εάν ήθελε να τα πάρει. Αλλιώς, τίποτα. Ως παράνομος ο Έντι δεν μπορούσε να ζητήσει περισσότερα. Τα πήρε και επέστρεψε στην Αλβανία. Έκτοτε δεν ξέρω τι απέγινε. Η ιστορία του Έντι είναι μόνο μία από τις ιστορίες σακατεμένων μεταναστών στον χώρο εργασίας.
Μόνο από τη μικρή μου πόλη, γνωρίζω τρία παιδιά θύματα των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα. Ό ένας είναι κάτω από τη γη. Ήταν 23 χρόνων. Οι δύο άλλοι έμειναν ανάπηροι για όλη τη ζωή τους. Μόνο ο ένας κατάφερε να διεκδικήσει την αποζημίωση και βρίσκεται εδώ και χρόνια στα δικαστήρια. Εργατικά ατυχήματα, πολλά, συνέβαιναν και την εποχή του «υπαρκτού». Τα θύματα τότε τα βάφτιζαν «ήρωες της ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού» και ξεμπέρδευαν. Ή ανακάλυπταν κάποιο σαμποτάζ των πανταχού παρόντων εσωτερικών εχθρών και πάλι ξεμπέρδευαν. Σήμερα, οι εργάτες που χάνουν τη ζωή τους λόγω των εργατικών ατυχημάτων κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. Τα πρωτεία τα κρατά η σοσιαλιστική-καπιταλιστική Κίνα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 130.000 Κινέζοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο. Ένας Θεός ξέρει πόσα χέρια και πόδια έχει καταβροχθίσει το κινεζικό «Ολυμπιακό θαύμα». Το ισλαμο-καπιταλιστικό Ντουμπάι έρχεται δεύτερο στον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων. Οι τρελοί ουρανοξύστες της άμμου έχουν «φάει» μπόλικα κορμιά μεταναστών που κτίζουν το «θαύμα της Ανατολής». Στην Ευρώπη- τουλάχιστον την παλαιά, των 15- τις πρώτες θέσεις στα εργατικά ατυχήματα καταλαμβάνουν η Ιταλία και η Ελλάδα. Στην Ιταλία τα θύματα οργανώνονται. Έχουν ανοίξει τη δική τους ιστοσελίδα, το δικό τους μπλογκ με μαρτυρίες των θυμάτων. Γιατί, πεθαίνει κανείς στον χώρο εργασίας, ακόμα και σε προηγμένες χώρες. Φταίνε οι εργοδότες και τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας; Τα συνδικάτα που σιωπούν; Η Επιθεώρηση Εργασίας που δεν κάνει τη δουλειά της; Οι εργάτες που αδιαφορούν για τα μέτρα ασφάλειας; Ίσως όλα αυτά. Εκτός αυτού, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η «κινεζοποιήση» των ρυθμών και των σχέσεων εργασίας. Στην εποχή τού «πίσω ολοταχώς», ο καπιταλισμός τείνει να επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Βλέποντας το κομμένο χέρι του Έντι, τότε, θυμήθηκα ένα πικρό ανέκδοτο που κυκλοφόρησε την επομένη της πτώσης των καθεστώτων του «υπαρκτού»: «Αυτά που μας έλεγαν για τον κομμουνισμό ήταν αισχρά ψέματα. Πολλά από αυτά που έλεγαν για τον καπιταλισμό ήταν αλήθεια»...

8 σχόλια:

philos είπε...

Ρεαλιστική και ψύχραιμη η ματιά σου. Κακά τα ψέματα όσα μέτρα ασφαλείας και να πάρεις πάντα θα καραδοκεί η κακή στιγμή. Για αυτό και πρέπει όλοι και εργοδότες και εργαζόμενοι να μην αμελούν και να ενισχύουν συνεχώς τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε όταν έρθει η κακή στιγμή αυτή να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Και να μάθουν κάποτε οι εργοδότες ότι επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι πάνω από κάποιες ώρες υπερωρίας την εβδομάδα όχι μόνο δεν φέρνουν αποδοτικότητα αλλά αυξάνει δραματικά την πιθανότητα εργατικών ατυχημάτων και άρα μεγιστοποιούν την πιθανότητα τελικά το έργο να ζημιωθεί περαιτέρω μιας και οι οικονομικές αποζημιώσεις σήμερα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.

Αλλά μην ξεχνάμε ποτέ ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά δεν έχουν σχεδόν καθόλου τέτοια δικαιώματα...

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δυστυχως...για ακομη μια φορα δεν θα βρεθει κανενας ενοχος...

pap είπε...

Τρεις είναι οι ένοχοι για τα εγκλήματα στους χώρους εργασίας:
Η εργοδοσία, το Κράτος και τα ψευτοσωματεία που ελέγχονται από τους ψευτοαριστερούς.

Argos είπε...

Οι μετανάστες είναι αυτοί που απασχολούνται κυρίως στην μαύρη εργασία (άρα και με ανύπρακτα μέτρα προστασίας) αλλά και σε δουλειές δύσκολες με μεγάλη κούραση και επικινδυνότητα.
Δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν.

Κάτι που έγινε και για τους Έλληνες μετανάστες σε άλλα δυτικά κράτη παλιότερα, όπως γράφεις και εσύ.
Δυστυχώς οι οικονομίες των "αναπτυγμένων" χωρών βασίζονται στην ύπαρξη υπανάπτυκτων ή υπο ανάπτυξη χωρών. Για "ευημερήσουν" οι Γερμανοί ή οι Βέλγοι πριν από 40, 30, 20 χρόνια, θα έπρεπε να πεθάνουν/ακρωτηριαστούν Έλληνες, Ιταλοί, Σέρβοι κ.ά. Για να "ευημερήσουν" οι Έλληνες σήμερα θα πρέπει να πεθάνουν/ακρωτηριαστούν Αλβανοί, Πακιστανοί, Αφγανοί κ.ά.

Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για κανένα ατύχημα κανενός ανθρώπου. Απλά είναι μια καταγραφή της ζωής στον καπιταλισμό.

Ερμής είπε...

Εγώ να κάνω μια ηλίθια ερώτηση; Αποκλείεται τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας να είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια όπως ας πούμε είναι μια φυσική καταστροφή;Υπάρχει ποτέ περίπτωση να μην υπάρχουν ΚΑΘΟΛΟΥ εργατικά ατυχήματα ή ατυχήματα γενικότερα;Αδύνατον μου φαίνεται.Ακούγομαι πολύ μοιρολατρική;

Donnie είπε...

Ermi,ta atyximata ston xoro ergasias einai anapofeykta merikes fores. Otan omws ginontai me tetoia syxnotita, otan kathe xrono pethainoun 130.000 kinezoi s'ayta kai otan gemizoun fortiga me komena xeria kai podia tote ypothetw pws mallon kati den paei kala.
Kai mia pou to sygkrines me tis fysikes katastrofes...etsi kai ekeines otan parousiazontai me tin simerini syxnotita deixnei oti den einai tyxaies alla apotelesma oswn emeis kanoume apsifontas tin fysi k tous kanones tis.

inlovewithlife είπε...

Τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά (όταν υπάρχει νεκρός) είναι δολοφονίες, που γίνονται στο βωμό του κέρδους.

Παράδειγμα η ναυπηγοεπισκευαστική, που έχει και δυνατά σωματεία. Κάθε μέρα που περνάει για τον εφοπλιστή που έχει καθηλωμένο το πλοίο του είναι απώλεια χρήματος. Στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που καταρτίζονται δεν υπάρχει περιθώριο για τήρηση επαρκούς ασφάλειας. Δεν βλέπω άλλωστε κάποια ομοιότητα μεταξύ μίας φυσικής καταστροφής (πχ σεισμός) και του να μπαίνεις στο αμπάρι ενός πλοίου γεμάτου φυσικό αέριο για να δουλέψεις και να ανατινάζεσαι. Εκτός αν δεχτούμε ότι τελεολογικά το κέρδος είναι πάνω από τις ζωές μας, οπότε θα υπάρχει αναγκαία κάποιο κόστος (κάποιων - των εργατών) προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος κάποιων άλλων (των αφεντικών) και προσδώσουμε σε αυτό το νόμο διαστάσεις φυσικής νομοτέλειας.

Θα συμφωνήσω πάντως με pap ότι στη ζώνη μικρό μερίδιο ευθύνης έχουν και τα σωματείο που συμμετέχουν στην τριμερή επιτροπή εποπτείας της ασφάλειας.

είπε...

情趣用品,情趣,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,情趣,色情,成人影片,色情影片,免費A片,情趣用品,情趣,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,情趣,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊,情趣用品,情趣,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影,A片,情趣用品,情趣用品,情趣商品,情趣,情趣

情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍

情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室

情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影

情趣用品,情趣,情趣商品,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,H漫,A片,AV,AV女優,A漫,免費A片,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,SEX,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區