Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2008

ΕΣΥ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΜΟΥ


Η σκηνοθέτης Λουκία Ρικάκη δημιούργησε πριν από μερικές εβδομάδες το blog http://youmymirror.blogspot.com/ που θα φιλοξενήσει ένα μέρος της έρευνας για τη νέα της ταινία «ΕΣΥ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΜΟΥ». Η Ρικάκη συνεχίζει με λίγη διαφορετική προσέγγιση τη συμμετοχική διαδικασία στη συγγραφή σεναρίου που είχε ξεκινήσει με τη ταινία «ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ», η οποία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στη συγγραφή και τελικά και στα γυρίσματα από ανθρώπους από όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα και ορισμένα από αυτά περιγράφονται στο βιβλίο της ταινίας που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πολύτροπον

Μέσω του νέου αυτού μπλόγκ η σκηνοθέτης καλεί τους αναγνώστες που σερφάρουν στο ίντερνετ να πάρουν μέρος στο σενάριο. Ένα μέρος της ταινίας θα είναι μυθοπλαστικό και ένα μικρό μέρος θα συντεθεί από ιστορίες που μπορείτε να στείλετε εσείς… με το πως εσείς αντιμετωπίζετε την ομορφιά στην καθημερινή ζωή η ακόμη και στα όνειρα. Μπορείτε λοιπόν να πάρετε μέρος στην ταινία στέλνοντας στο e-mail lrikaki@otenet.gr τη δική σας μικρή ιστορία με θέμα την ομορφιά. Οι συγγραφείς των ιστοριών που θα επιλεγούν τελικά θα πάρουν μέρος στα γυρίσματα της ταινίας… Στη διάρκεια της αφήγησής τους θα δημιουργείται ένα φωτογραφικό πορτραίτο τους με στοιχεία από την ιστορία τους...


και εγένετο… λογοκρισία


Όσοι θα μπείτε σε αυτό το blog θα δείτε ότι.. ορισμένοι αναγνώστες αυτού του ιστολογίου επικοινώνησαν με τη Google επειδή θεωρούν ότι το περιεχόμενό του είναι απρεπές!!!.. Η Λουκία Ρικάκη γράφει τα εξής: «Διαβάζοντας το ιστολόγιο θα διαπιστώσετε εάν η απρέπεια βρίσκεται στο περιεχόμενο των ιστοριών, που τόσοι άνθρωποι ήδη γενναιόδωρα κατέθεσαν ή εάν η απρέπεια βρίσκεται στην κίνηση των ευσυνείδητων - ας πούμε αναγνωστών - που έσπευσαν (από ποιά διαδρομή ευθιξίας άραγε;)- να διατυπώσουν την τοοοοοοσο καλοπροαίρετη άποψη τους, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία που τους δίνει το μέσο. Φαντάζομαι ότι ήδη κοιμούνται ήσυχοι τώρα που κατήγγειλαν ακόμη μία απρέπεια! Με αυτόν το τόσο 'ευπρεπή' τρόπο.. Και η ομορφιά στη ζωή τους που κατοικεί άραγε; Την προσπερνούν φαντάζομαι γρήγορα μην τους κάψει το βλέμμα… Τόση ομορφιά γύρω μας είναι απρέπεια δεν κάνει να την κοιτάζουμε... Γιατί μετά θα πρέπει ανάλογα να αλλάξουμε τη ζωή μας… μάλλον θλιβερός είναι ο ύπνος τους… παρόλα αυτά τους ευχόμενα όνειρα γλυκά…»

Η απάντηση σήμερα στα «ΝΕΑ» στη στήλη «Φοίβη Αθηναίου»: «Στο Ελλαδιστάν όλα επιτρέπονται, αγαπητή Λουκία, σε επίπεδο «ηθικής» ή και (κακώς εννοούμενης) «πλάκας». Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας που γεννά παιδιά σαν τον Νίκο Αλιάγα, ο οποίος μόλις προχθές μας ξεφτίλισε διεθνώς (και όχι μόνον... γαλλικώς) με τα ομοφοβικά σχόλιά του στη γαλλική ΤV, η «ηθική» και η «ευπρέπεια» χρησιμοποιούνται ως οχυρά για να καλύψουμε πίσω τους τα κόμπλεξ μας, τις ψυχολογικές κι αψυχολόγητες «τρύπες» της καθημερινότητάς μας και τον υφέρποντα (τι υφέρποντα, δηλαδή, αυτός δεν έχει τάση, έχει φτάσει που έλεγε και ο Λάκης Λαζόπουλος) ρατσισμό μας».

4 σχόλια:

Ελευθερία Αραβανή είπε...

καλημέρα...
δεν γνωρίζουμε λέξεις όπως διαφορετικότητα, εαυτός, ενημερότητα και συναίσθημα εδώ στην Ελλάδα κι άλλες πολλές βέβαια..
αντίθετα γνωρίζουμε πολύ καλά να κοιτάξουμε τον άλλον, να τον σχολιάσουμε και να χαρούμε μέσα από όσα καταγγείλουμε για τον άλλον (οι μικρές χαρές της ζωής μας), αφού δεν ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, δεν τον αποδεχόμαστε άρα ούτε και τον άλλον..

5 pink flowers είπε...

σε ευχαριστω Γκάζι
και θα συμφωνησω απολυτα με το σημειωμα της Ελευθερίας δυστυχως...γνωρίζουμε πολύ καλά να κοιτάξουμε τον άλλον, να τον σχολιάσουμε και να χαρούμε μέσα από όσα καταγγείλουμε για τον άλλον (οι μικρές χαρές της ζωής μας), αφού δεν ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, δεν τον αποδεχόμαστε άρα ούτε και τον άλλον..

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Μία άσχετη ερώτηση, τι είπε ο ελεεινός αλάγιας στην Γαλλική TV?

Giannis PPM είπε...

΄Οντως τι είπε; Δε βρήκα κάτι στο ίντερνετ...