Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2008

Αμερικανικό Ημερολόγιο

Σε κάποιο βιβλιοπωλείο στο Hudson City βρήκα ένα φωτογραφικό άλμπουμ. Αφηγείται με εικόνες την Αμερική του 20ου αιώνα. Εδώ μια χαρακτηριστική φωτογραφία από τις αρχές του 20ου αιώνα, τότε που το «αμερικανικό όνειρο» ευδοκιμούσε. Έψαξα προσεχτικά, δεν κατάφερα να βρω ούτε έναν μαύρο στην φωτογραφία. Στις αρχές του 21ου αιώνα, ένας μαύρος Πρόεδρος, έστω μιγάς, ετοιμάζεται να μπει στον Λευκό Οίκο. Δεν πρόκειται απλά για αλλαγή. Πρόκειται για «πολιτιστική επανάσταση»…ΤΟ ΗUDSΟΝ CΙΤΥ είναι μια ήσυχη αμερικανική πολίχνη, με 30.000 κατοίκους, στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν ξακουστή για τους εργάτες, τους μπεκρήδες, τους χαρτοπαίκτες και τα μπορδέλα της. Στις αρχές του 21ου αιώνα είναι γνωστή για τα αντικέρ, τα καλόγουστα εστιατόρια, τα καλλιτεχνικά χάπενινγκ και την ανεκτικότητά της. Η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της πανέμορφης Κοιλάδας του Χάντσον, την οποία διασχίζει το ποτάμι Χάντσον και μαζί του και ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της αμερικανικής ιστορίας. Κάθομαι στην καφετέρια του «Spotty Dog», ενός βιβλιοπωλείου που βρίσκεται στον κύριο δρόμο της πόλης, τη Warren Street, ακριβώς απέναντι από το εκλογικό κέντρο του Μπάρακ Ομπάμα. Στο τέλος του δρόμου δεσπόζει μια προτεσταντική εκκλησία, δεξιά και αριστερά παρκαρισμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και πολλές αμερικανικές σημαίες, που κρέμονται από παράθυρα σπιτιών και καταστημάτων. Δίπλα τους άλλες σημαίες, τρίχρωμες, που μοιάζουνε με γαλλικές, με την επιγραφή «Οpen». Εδώ ακόμα και το «ανοιχτό» για τα καταστήματα ανακοινώνεται με μια σημαία...

Το θρυλικό Hudson River διασχίζει την Κοιλάδα του Χάντσον, "κουβαλόντας" ταυτρόχονα ένα απο τα πιο σημαντικά κομμάτια της αμερικανικής ιστορίας

Ξεφυλλίζω ένα βιβλίο για την ιστορία της Κοιλάδας του Χάντσον. Η περιοχή πήρε το όνομα ενός Άγγλου ναύτη τυχοδιώκτη, του Χένρι Χάντσον, που στις αρχές του 17ου αιώνα έψαχνε στις ακτές του Ατλαντικού ένα πέρασμα για την Κίνα, διασχίζοντας με το μικρό του καράβι το ποτάμι που σήμερα φέρει το όνομά του. Ο Χάντσον έψαχνε την Κίνα και ανακάλυψε τον κόλπο της Νέας Υόρκης. Ακριβώς όπως είχε κάνει πριν από αυτόν ο Κολόμβος, που ψάχνοντας την Ασία ανακάλυψε την Αμερική. Από αυτή την άποψη, ιστορικά, η Αμερική είναι το αποτέλεσμα ενός λάθος υπολογισμού. Το καράβι του Χάντσον ήταν ιδιοκτησία μιας ολλανδικής εταιρείας. Έτσι, το «λάθος» του άνοιξε τον δρόμο στους Ολλανδούς να αποικίσουν την περιοχή και να ιδρύσουν ύστερα από κάποια χρόνια τη Νέα Υόρκη. Οι ερυθρόδερμοι Μοϊκανοί, Ινδιάνοι αυτόχθονες της περιοχής, με τα χρόνια εκδιώχθηκαν από εδώ και εξαφανίστηκαν. Με τα χρόνια πάλι, μαζί με τους αποίκους, τα ολλανδικά και τα αγγλικά καράβια έφεραν πολλούς, πάρα πολλούς μαύρους σκλάβους. Εκείνοι τράβηξαν τα πάνδεινα, αλλά επιβίωσαν και έμειναν. Στα χρόνια της Αμερικανικής Επανάστασης, Άγγλοι αποικιοκράτες και Αμερικανοί επαναστάτες έδωσαν σκληρές μάχες, ακριβώς εδώ, για τον έλεγχο του ποταμού Χάντσον: θεωρούσαν ότι όποιος ήλεγχε τον ποταμό θα κέρδιζε τον πόλεμο. Τον κέρδισαν οι Αμερικανοί επαναστάτες και η Αμερική έγινε αυτό που είναι σήμερα: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...

***

Σηκώνομαι από το τραπέζι για να επιστρέψω το βιβλίο στη θέση του. (Στο διπλανό τραπέζι μια δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας παίρνει συνέντευξη από έναν διάσημο σεφ της πόλης και σχεδόν όλοι οι θαμώνες είμαστε υποχρεωμένοι να «υποστούμε» την αφήγηση των παιδικών του χρόνων). Ρίχνω μια ματιά στα ευπώλητα βιβλία. Το τελευταίο βιβλίο του Μάικλ Μουρ, με οδηγίες για το πώς οι δημοκρατικοί δεν επιτρέπεται να χάσουν αυτές τις εκλογές. Ένα βιβλίο με μαρτυρίες Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Λίγο πιο πέρα ένα βιβλίο, με μαύρο εξώφυλλο και λευκά γράμματα: «Τι λένε οι εχθροί της Αμερικής μας για μας». Δίπλα του ένα βιβλίο με τίτλο: «Γιατί οι Αμερικανοί μισούν την πολιτική». Κάποιος καθηγητής του Χάρβαρντ, ονόματι Ε.J. Dionne, Jr, είναι ο συγγραφέας του. Διαβάζω ένα απόσπασμα: «Υπάρχει μια ψεύτικη πόλωση ανάμεσα σε φιλελεύθερους και συντηρητικούς, οι οποίοι συζητούν για τα ίδια πράγματα ενώ η χώρα επιθυμεί να πάει μπροστά. Η αιτία αυτής της ψεύτικης πόλωσης είναι ο αμερικανικός εμφύλιος πολιτιστικός πόλεμος που ξέσπασε τη δεκαετία του ΄60. Ένας πολιτιστικός πόλεμος που έχει να κάνει:
1) Με την πλήρη ένταξη των μαύρων στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. 2) Τη χειραφέτηση της γυναίκας και τη σεξουαλικότητα. 3) Το νόημα των πολέμων που διεξάγει η Αμερική, τον τρόπο δηλαδή που οι Αμερικανοί βλέπουν το έθνος τους, τους ηγέτες και τον ρόλο του στον σημερινό κόσμο. Εμείς οι Αμερικανοί είμαστε ακόμα παγιδευμένοι στο 1960...».
Έτος έκδοσης του βιβλίου: 1991. Ο αμερικανικός πολιτιστικός εμφύλιος βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο αποκορύφωμά του...


Στο εκλογικό κέντρο του Μπάρακ Ομπάμα στο Χάντσον βρίσκω μια κατάξανθη κυρία, τη Λέλαντ, και έναν μαύρο νεαρό, που φορά γυαλιά μυωπίας, τον Ουίλιαμ Χαγκς, ένα χάρτινο ομοίωμα του Ομπάμα, πολλές κονκάρδες του, ένα δολάριο η μία, μπλουζάκια με τη φωτογραφία του. Δεν μπορώ όμως να αγοράσω κανένα μπλουζάκι. Είναι όλα ΧΧL, τα υπόλοιπα έχουν εξαντληθεί. Ικανοποιούμαι με δύο κονκάρδες. Εκείνη τη στιγμή μπαίνει στο εκλογικό κέντρο ένας Γερμανός, που μένει χρόνια στο Χάντσον, βγάζει το πορτοφόλι του και αγοράζει 52 κονκάρδες! Επειδή έχει ιδρύσει fun club του Ομπάμα στο Βερολίνο, εξηγεί. Ζητάω μια πρόβλεψη για τις εκλογές. «Θα νικήσουμε», λέει ο Ουίλιαμ. Αμέσως μετά προσθέτει ένα «αλλά...». Εδώ και μία εβδομάδα που είμαι εδώ πέρα, η κάθε κουβέντα για τη νίκη του Ομπάμα συνοδεύεται από ένα «αλλά»... Σαν να φοβούνται οι οπαδοί του ότι κάτι θα συμβεί την τελευταία στιγμή και θα μετατρέψει το όνειρο σε εφιάλτη. Κάτι που το λένε «νοθεία», «ξέσπασμα ρατσισμού», «συνωμοσία» και ένας Θεός ξέρει τι άλλο... Ο Ουίλιαμ είναι εκλέκτορας του Δημοκρατικού Κόμματος, εκλέγεται στη γειτονιά των μαύρων της Νέας Υόρκης, στο Χάρλεμ. Μιλάμε για το φυλετικό ζήτημα. «Η γενιά μου δεν έχει πρόβλημα με το χρώμα της επιδερμίδας» λέει. «Τουλάχιστον εδώ στον Βορρά. Η παλαιότερη γενιά, λευκών και μαύρων, έχει ακόμα κατάλοιπα. Εγώ είμαι μαύρος, αλλά πρέπει να σου πω ότι μου έχει τύχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να δω ανθρώπους που δεν μιλιούνται, όχι επειδή είναι λευκοί ή μαύροι, αλλά επειδή είναι δημοκρατικοί και συντηρητικοί. Υπάρχει πλέον αβυσσαλέο πολιτικό μίσος σε αυτή τη χώρα».
Ο ΜακΚέιν, όσο πιο πολύ πλησιάζουν οι εκλογές, προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτό το «αβυσσαλέο πολιτικό μίσος». Κάθε μέρα οι δικοί του επινοούν και μια κατηγορία για τον Ομπάμα. Και όσο πιο ανελέητοι γίνονται οι άνθρωποι του ΜακΚέιν με τον Ομπάμα, τόσο πιο ανελέητες γίνονται οι δημοσκοπήσεις μαζί τους... Ρωτάω τον Ουίλιαμ τι λένε οι μαύροι για τις εκλογές. «Δεν έχουν νιώσει ποτέ έτσι» απαντά. «Είναι γεμάτοι ελπίδα, περηφάνια αλλά και φόβο». Τι φοβούνται; «Αυτό που φοβόμαστε όλοι: εάν ο Ομπάμα χάσει, αυτή η χώρα θα πάει πενήντα χρόνια πίσω».

***

Οι δημοσκοπήσεις βγάζουν καθαρά Ομπάμα, αλλά... Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο επίφοβες της αμερικανικής ιστορίας. Και οι πιο κουραστικές. Γι΄ αυτό όλοι εύχονται να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα. Ο Μπομπ Χέρμπερτ, αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes», μαύρος ο ίδιος, έγραφε τις προάλλες: «Εδώ κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιος θα κερδίσει τις εκλογές». Πολλοί ξέρουν, πάντως, πως εάν χάσει ο Ομπάμα, ο αμερικανικός πολιτιστικός εμφύλιος θα γίνει «ολοκληρωτικός πόλεμος». Και αν κερδίσει ο Ομπάμα; Μάλλον το ίδιο, αλλά οι όροι θα είναι πολύ πιο διαφορετικοί. Εν τω μεταξύ, πιο πολύ και από τις δημοσκοπήσεις, οι Αμερικανοί παρακολουθούν αγχωμένοι τη Γουόλ Στριτ να κατρακυλά καθημερινά. Το αμερικανικό όνειρο να κατρακυλά καθημερινά, την ίδια στιγμή που με τη μεγάλη πιθανότητα ενός μαύρου προέδρου στον Λευκό Οίκο το «αμερικανικό όνειρο» αναγεννιέται, όπως ποτέ άλλωστε στην αμερικανική ιστορία. Ίσως, αυτή η αχανής χώρα, που ο Κολόμβος ανακάλυψε κατά λάθος, συνηθίζει να αναπαράγει τα όνειρά της, μέσα από τις πιο εφιαλτικές αντιφάσεις...


ΥΓ. Ευχαριστώ το Πολιτιστικό Κέντρο Ledig House (http://www.artomi.org/ledig.htm) για την πρόσκληση και την υπέροχη φιλοξενία, σε ένα απο τα πιο ωραία μέρη που έχω δει στη ζωή μου, στη καρδιά της Κοιλάδας του Χάντσον, δίπλα στο Hudson River. Απο εδώ θα κάνω εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας πρόσωπα, τοπία και κρατώντας σημειώσεις για το Αμερικανικό Ημερολόγιο Εκλογών.

7 σχόλια:

airgood@gmail.com είπε...

άσε ένα ερωτηματικό
κατά πόσο έκανε ο Κολόμβος λάθος ή
άν ίσως τους "εξαπάτησε".

ele είπε...

Πολύ ωραίο ρεπορτάζ

Pakos είπε...

Η εκπομπή εδώ χθες πήγε μια χαρά! Είμαστε πολύ επίκαιροι τελικά, φίλε Γκάζι! Πολύ ωραία τα λες, είχα ένα φίλο Αμερικανό εδώ για κάποιες μέρες και τα λέγαμε... Όπως τα λες. Το "αλλά" υπάρχει σχεδόν σε κάθε πρόταση!
Τέλος πάντων να περνάς καλά και κοίτα να πάρεις όσο περισσότερα μπορείς, τροφή μυαλού δηλαδή.
Να είσαι καλά!
Athennsun
http://athenssunbiker.blogspot.com/

Penelope είπε...

Το αμερικανικό όνειρο έχει 'εφιαλτικές αντιφάσεις΄ Το σενάριο άσπροι μαύροι είναι και εκτός των συνόρων τους, την έννοια γκετοποίηση την κουβαλάνε παντού.. Πρώτο σενάριο αμερικανικο σχολείο κάπου Μιddle East δημιουργείται reading group για τις μαμάδες, στο πρώτο γκρούπ είναι για τις καθαρά 'ασπρες' Wasp (Αμερικανιδες) μαμάδες και το οποίο γκρούπ το ξέρουν μονο αυτές που ανήκουν σε αυτό! και το δεύτερο για όλους τους υπόλοιπους 'μαύρους' με τα ξενικά ονόματα και το περίεργο χρώμα δέρματος. Τυχαίως το ανακάλυψα το καθαρά άσπρο γκρουπ όταν μου ζητήσαν να λάβω μέρος στο παραπάνω λόγω της ιδιότητας (συγγραφέας) λέγοντας μου 'εσύ θα μπορείς να προσφέρεις πολλά στο γκρούπ μας!!!' κανονικά το όνομα μου ήταν στη λιστα των 'μαύρων'. Τώρα αν ο Οbama τα καταφέρει να βγεί σημαίνει ότι είναι πράγματι καλός πολιτικός και τους έπεισε ότι είναι άσπρος.

N.Ago είπε...

Καλα να περνάς και να πάνε όλα καλά!

Bani είπε...

Ο/Η Penelope είπε...
Τώρα αν ο Οbama τα καταφέρει να βγεί σημαίνει ότι είναι πράγματι καλός πολιτικός και τους έπεισε ότι είναι άσπρος

ta spase!

είπε...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍