Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2008

«Είμαι ένα γουρούνι...»


«Είμαι ένα ανώνυμο γουρούνι. Εμείς τα γουρούνια, συνήθως, δεν έχουμε ονόματα όπως τα σκυλιά και οι γάτες. Εκείνα είναι προνομιούχα ζώα. Εμείς είμαστε σαν τους είλωτες: απαραίτητοι αλλά περιφρονημένοι. Μας καταβροχθίζετε και μας ξεφορτώνετε την αλαζονεία και τη δυστυχία σας. Αποφάσισα, λοιπόν, να παρέμβω σήμερα για λίγο στα δικά σας, επειδή αυτές τις ημέρες ακούω συχνά το όνομά μου. Σε εκείνο το σύνθημα- που δεν θα το πω, γιατί δεν θέλω μπλεξίματα με την Αστυνομία. Ειδικά με την ελληνική αστυνομία. Θα σας πω ότι εκείνο το σύνθημα, κατά τη γουρουνίστικη ταπεινή μου γνώμη, είναι φασιστικό. Κάποιοι από εσάς θα με πουν αμέσως “φασιστικό γουρούνι”. Είστε καλοί για ταμπέλες και συνθήματα αλλά, υποψιάζομαι, ανίκανοι για διάλογο και ιδέες. Θα περιοριστώ επομένως σε μερικές επισημάνσεις για εμάς τα γουρούνια. Παρά τη σημερινή μας κατάπτωση, έχουμε ένδοξους προγόνους. Οι πρώτοι άνθρωποι πάνω στη Γη μας αγάπησαν. Δικά μας γκράφιτι θα βρείτε στο Σπήλαιο της Αλταμίρα. Πριν από 7.000 χρόνια οι αρχαίοι Κινέζοι μας έβαλαν στα σπίτια τους. Μας έσφαζαν, προφανώς, αλλά τουλάχιστον μας σέβονταν. Μας θεωρούσαν σύμβολα καλοτυχίας και υγείας. Περιπλανιόμασταν περήφανοι ακόμα και στις αυλές των Κινέζων βασιλιάδων (παρεμπιπτόντως, εάν φωνάζατε εκείνο το σύνθημα στην σημερινή Κίνα, θα καταλήγατε σαν τους φοιτητές στην πλατεία Τιενανμέν. Όχι επειδή οι κληρονόμοι του προέδρου Μάο αγαπούν τα γουρούνια. Επειδή αγαπούν την απόλυτη ανθρώπινη εξουσία τους. Αυτό δεν σας το λέω για να σας κάνω πολιτικά μαθήματα. Απλά, επειδή είμαι γουρούνι που έχει ταξιδέψει λίγο, έχω μάθει τη “λεπτή διαφορά” μεταξύ δημοκρατίας και τυραννίας, μεταξύ καταστολής και σφαγής- ειδικά το τελευταίο!)...
Στην αρχαία Ελλάδα μας σέβονταν επίσης. Οι κουδουνίστρες για τα μωρά είχαν το σχήμα μας, γιατί μας θεωρούσαν σύμβολα υγείας και πλούτου... Μετά, κάτι πήγε στραβά. Οι θρήσκοι Εβραίοι και μουσουλμάνοι μας θεώρησαν βρώμικα ζώα. Δεν αξιώνουν καν να μας φάνε. Ακόμα πιο υποκριτική ήταν η στάση των χριστιανών. Ενώ συμβάλαμε τα μέγιστα στην επιβίωσή τους, από τον Μεσαίωνα και μετά γίναμε στόχος απίστευτων λοιδοριών. Μας ταυτίζουν με τη βρωμιά, την κουταμάρα, την κάθε είδους διαστροφή, τα σεξουαλικά όργια (αυτό προσωπικά δεν με χαλάει), ενώ εξακολουθούν να μας τρώνε με βουλιμία. Δεν είναι αυτό η πιο τρανταχτή ένδειξη της ανθρώπινης αχαριστίας; Δεν μπορούμε να βρούμε στέγη κάτω από κανένα κίνημα και ιδεολογία. Όλοι μας μπλέκετε στις διενέξεις σας και μας λοιδορείτε: φαλλοκράτες και φεμινίστριες, θρήσκοι και άθρησκοι, κεφαλαιοκράτες και προλετάριοι, συντηρητικοί και προοδευτικοί, αριστεροί και δεξιοί. Δεν είναι αυτό ένδειξη της ανθρώπινης ανοησίας; Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 άρχισαν να μας ταυτίζουν αποκλειστικά με την εξουσία και τη βία. Εμείς είμαστε ειρηνικά και χρήσιμα όντα. Έχουμε ακριβώς τα αντίθετα γνωρίσματα από εκείνα της εξουσίας και της βίας. Γι΄ αυτό μας αγαπάνε τα παιδιά. Οι ενήλικοι, καθώς μεγαλώνουν και γίνονται νευρωτικοί, πειθήνιοι και εξουσιομανείς ταυτόχρονα, μας περιφρονούν. Είστε πραγματικά πολύ παράξενοι. Μας κατηγορείτε, παραδείγματος χάριν, ότι τρώμε τα πάντα: ναι, δεν είμαστε σπάταλοι και κακομαθημένοι σαν και εσάς. Αν και κάποτε, στα χρόνια τα παλαιά, και εσείς τρώγατε τα πάντα ενώ τώρα μου γίνατε ραφινάτοι. Εσείς φτιάχνετε βρώμικες πόλεις, κακά σχολεία και μετά τα ονομάζετε γουρουνοστάσια: να τα ονομάζετε ανθρωποστάσια. Να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν σας επιβάλλουμε τον τρόπο ζωής μας, μη μας επιβάλλετε τις λοιδορίες σας! Εμείς τα γουρούνια σεβόμαστε αλλήλους. Δεν είμαστε σαν και σας που όλο για αλληλεγγύη και λεβεντιά μιλάτε ενώ σας κατατρώει η ξενοφοβία, η μνησικακία, ο φθόνος και θεωρείτε μεγάλη μαγκιά το να εξαπατάτε και να θάψετε τον διπλανό σας.
Αν σας κατασπαράζαμε, θα μας φοβόσασταν, θα μας τιμούσατε. Όπως τιμάτε τα λιοντάρια και τις τίγρεις. Θα μας είχατε αφιερώσει επαναστατικούς στίχους, ωραία συνθήματα, εξαίσιες μεταφορές. Τα ζώα που τρέμετε, τα τιμάτε. Επειδή αυτά ενσαρκώνουν τη δύναμη και την εξουσία. Κατά βάθος, την εξουσία τιμάτε και λαχταράτε όλοι σας. Ειδικά όσοι το παίζετε επαναστάτες. Γι΄ αυτό από την πονεμένη, πολυτάραχη ιστορία μας, εμείς τα γουρούνια μάθαμε να είμαστε καχύποπτοι με την εξουσία των εξουσιαστών. Και ακόμα πιο καχύποπτοι με την εξουσία των αντιεξουσιαστών. Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν...».

10 σχόλια:

Helene είπε...

Kales giortes! Me ligoteri via kai perissoteri anthropia!

airgood@gmail.com είπε...

... είλωτας, απαραίτητος, αναντικατάστατος και περιφρονημένος; τι μας λές!
Που θέλεις να πάρεις τη θέση του πρόβατου και να γίνεις χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ζώο της ευκολίας, με φιλοδοξίες βρώμικες να εξουσιάσεις με τη χοληστερίνη τους ανθρώπους σε ζεστά κλίματα χωρίς χειμώνες. Εχεις θέση μόνο σε βουνά μακριά απο θάλασσες, μη μας εμπαίζεις, εσύ που κατρακύλισες ολόκληρη τη Ρώμη.
γουρουνι όνομα και πραμα !...
καλή χρονιά, άει στο καλό
με γουρουνι ή χωρίς αυτό.

Ερμής είπε...

Δεν έχω γνωρίσει κανένα γουρούνι προσωπικά αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα! Όλα τα ζώα παρεξηγημένα είμαστε λίγο πολύ.

Αρχαίος είπε...

Μπράβο Γκαζμέτ επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος που είπε το αυτονόητο ότι το σύνθημα Μπάτσοι _Γουρούνια - Δολοφόνοι είναι φασιστικό.

Καλές Γιορτές

ilias είπε...

Μέσα σε γουρούνια νιώθεις γουρούνι, μέσα σε ανθρώπους – άνθρωπος. Το πρόβλημα υπάρχει αν νιώθεις γουρούνι ανάμεσα σε ανθρώπους και ακόμα χειρότερα αν νιώθεις Άνθρωπος ανάμεσα σε γουρούνια.

Η φαντασία του George Orwell (Η φάρμα των ζώων) μπορεί να μετατραπεί σε μέλλον (το Big Brother ήδη είναι παρόν).

http://video.google.com/videoplay?docid=-9153412213802919416&ei=655ESc3GBJT2iALRp8StCw&q=animal+farm

dodo είπε...

Το χάρηκα αυτό το κείμενο- λέει πράγματα με το όνομά τους.

Ελένη Τροβά είπε...

χρόνια πολλά Γκάζι! Καλή χρονιά να έχεις και να ανθίζεις δημιουργικά!

anepidoti είπε...

εγώ με τα γουρούνια σας είμαι,
όχι τ' άλλα, τα δικά σας γουρούνια.
φοβάμαι και τα λιοντάρια και τις τίγρεις,
ψέματα να πω;
άλλωστε γουρούνι το ζωάκι που χρησιμοποιώ για χαρτια, που να σας εξηγώ, το αγαπημένο μου πάντως.
γι' αυτό λέω, με τα γουρούνια σας είμαι.

ΞΕΝΗ είπε...

Geia su Gazi,
Loipon, exw kurastei na su lew poso mu araisun ta keimena su (gia auto den tha to lew apo dw kai pera tha enoeitai).
Egw exw adinamia sta gurunakia. Tin adelfi mu pu tin iperagapw tin fonazw gurunitsa.
Ksereis omos giati ta agapw auta ta zoa; Giati einai ta mona zoa pu se antimetopizoun ws iso tous. Otan i gata se vlepei afipsilou kai o skilos se koitaei panta san doulos to guruni se antimetopizei os iso tu.Otan pinaei, akomi kai o basilias na erthei dipla tu den tha tu dosei kamia simasia.

mantz είπε...

Συμφωνώ με κάθε μία σας λέξη "συνάδελφε"...
Εξάλλου, η αντιπάθεια στα γουρούνια είναι ένδειξη συμβατικότητας στη "σκέψη" και σοβαροφάνειας.

“One has a nose. The nose scents and it chooses. An artist is simply a kind of pig snouting truffles.”
Igor Stravinsky

“I am very proud to be called a pig. It stands for pride, integrity and guts.”
Ronald Reagan