Σάββατο, Απριλίου 11, 2009

ΕΟΚ και ΝΑΤΟ

Εικόνα από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο των Τιράνων. Γιορτινή ατμόσφαιρα και πανηγυρισμοί για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Αλβανοί δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι πανηγυρίζοντες ήταν κρατικοί υπάλληλοι που είχαν διαταχθεί από τους προϊσταμένους τους να κατέβουν στον δρόμο με την σημαία του ΝΑΤΟ…

Η ΑΛΒΑΝΙΑ είναι και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ. Στα Τίρανα γιόρταζαν, και οι προσόψεις των κυβερνητικών κτιρίων σκεπάστηκαν με τις σημαίες και τα χρώματα της Συμμαχίας. «Μα, γιατί χαίρονται τόσο πολύ οι Αλβανοί που μπήκαν στο ΝΑΤΟ;» με ρώτησε τις προάλλες ένας φίλος μου, ο Ανδρέας. Γνωριζόμαστε εδώ και δέκα χρόνια με τον Ανδρέα. Μιλάμε για πολιτική μαζί, για λογοτεχνία, για γυναίκες καμιά φορά. Αριστερός ο Ανδρέας, καλόκαρδος και ευχάριστος στην παρέα.

- «Μα Ανδρέα», απαντώ, «και η Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ είναι».

- «Ναι, αλλά οι Έλληνες δεν γουστάρουν το ΝΑΤΟ» μου ανταπαντά.

Εδώ μου ήρθε να απαντήσω ότι εάν οι Έλληνες δεν γούσταραν το ΝΑΤΟ, τότε θα είχαν ψηφίσει μαζικά ΚΚΕ. Εξ όσων γνωρίζω είναι το μοναδικό κόμμα που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Δεν είπα τίποτα όμως. Είπα απλά ότι ούτε εγώ γουστάρω το ΝΑΤΟ- έτσι κι αλλιώς δεν με συγκινούν τα όπλα και φοβάμαι τις στολές. Καταλαβαίνω όμως αυτούς τους Ανατολικούς που γουστάρουν το ΝΑΤΟ. Εκείνοι πέρασαν από άλλη ιστορική τροχιά. Όπως εγώ και ο Ανδρέας περάσαμε από διαφορετικές ιστορικές διαδρομές. Εάν ο Ανδρέας είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αλβανία υπό ένα φρικτό σταλινικό καθεστώς όπως αυτό του Ενβέρ Χότζα, πιθανόν να είχε καταλάβει πιο εύκολα τη χαρά των Ανατολικών και των Αλβανών για το ΝΑΤΟ. Εάν εγώ είχα γεννηθεί στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πλέον τι σημαίνει Δεξιά στην Ελλάδα, πιθανότατα, σίγουρα μάλλον, θα είχα γίνει κομμουνιστής.

***

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι στο ΝΑΤΟ αλλά οι Έλληνες, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Ανδρέας, δεν γουστάρουν το ΝΑΤΟ. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα πρωτοέρθει στην Ελλάδα, μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το καταγγελτικό σύνθημα που διάβαζα συνέχεια: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ- το ίδιο συνδικάτο». Το διάβαζα στους τοίχους της Φιλοσοφικής Σχολής όπου φοιτούσα, σε μαντρότοιχους, σε υπόγειες διαβάσεις, σε θρανία, σε ρολά περιπτέρων. Ερχόμουν από μια χώρα όπου τα συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ ήταν πολύ πιο συχνά από τις διαφημίσεις της κινητής τηλεφωνίας σήμερα. Τα έβρισκες παντού. Στις προσόψεις των πολυκατοικιών, στα θρανία, στους τοίχους του σχολείου, στα σχολικά εγχειρίδια, στους στάβλους των αγελάδων, ακόμα και στις πλαγιές των βουνών. Και εμείς οι φτωχοί Βαλκάνιοι είχαμε έρθει στην Ελλάδα όχι μόνο διότι ήταν η πιο κοντινή χώρα, εδαφικά και πολιτισμικά, αλλά γιατί ήταν η Δύση, η ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ των Βαλκανίων. Ήταν τέτοια η σύγχυσή μου που ρωτούσα τους Έλληνες φίλους μου εάν η Ελλάδα ήταν μέλος της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ ή έκανα λάθος; «Ναι είναι μέλος της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ» μου απαντούσαν. Και τότε γιατί γράφουν αυτά τα συνθήματα που μου θύμιζαν την Αλβανία του Χότζα, τους ρωτούσα ξανά, πάντα φοβούμενος μην κάνω καμιά γκάφα ή μην τους θίξω. Εκείνοι γελούσαν. Μερικές φορές έκαναν μια χειρονομία του τύπου «πού να σου εξηγήσουμε τώρα και σένα καημένε μου...». Κάποιοι από αυτούς, οι πιο υπομονητικοί, προσπαθούσαν να μου εξηγήσουν περιεκτικά την ιστορία της Ελλάδας. Τον αιματηρό και φρικτό ελληνικό εμφύλιο και την εποχή μετά, όπου οι μισοί Έλληνες, εθνικόφρονες, αντικομουνιστές και αμερικανόφιλοι, κυνηγούσαν, εξόριζαν, βίαζαν και βασάνιζαν τους άλλους μισούς, κομμουνιστές και αριστερούς. Κυνηγημένη από μια κτηνώδη Δεξιά στην Ελλάδα, συγκροτήθηκε μια συμπλεγματική, παραμορφωμένη, λαϊκίστικη, βαλκανική Αριστερά, η οποία δεν είχε τις ανέσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, μου έλεγαν. «Αλλά μη φοβάσαι» προσέθεταν «εάν μας βγάλουν από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, οι Έλληνες θα βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν». Εγώ τα άκουγα όλα αυτά και μπερδευόμουν ακόμα περισσότερο. Ειδικά τότε, με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, όταν δεξιοί και αριστεροί, άθεοι και παπάδες, μιλούσαν με πάθος ενάντια στην ΕΟΚ και κατήγγελλαν τους «ευρωλιγούρηδες». Κατάλαβα τότε ότι δεν είχα έρθει σε μια εύκολη χώρα. Εδώ που τα λέμε όλες οι χώρες είναι δύσκολες και γεμάτες αντιφάσεις. Η καθεμιά κουβαλά τους μύθους, τα όνειρα και τους εφιάλτες της. Αλλά αυτή τη γωνιά της Ευρώπης την οποία είχα επιλέξει για νέα μου πατρίδα έπρεπε να την δω και να την «διαβάσω» αποκλειστικά μέσω της αμφιθυμίας και των κραυγαλέων της αντιφάσεων.

***

ΟΙ ΛΑΟΙ, μερικές φορές, μοιάζουν με τους ανθρώπους. Ο καθένας κουβαλά τα συμπλέγματα και τα φαντάσματά του. Για πενήντα χρόνια η λέξη ΝΑΤΟ στην Αλβανία ήταν συνώνυμη του Σατανά. Και έπειτα από πενήντα χρόνια, οι Αλβανοί ανακάλυψαν πως είχαν δουλέψει με ζήλο για να καταστρέψουν τον εαυτό τους. Ήταν μόνοι τους, περιφρονημένοι, παντού του κλώτσου και του μπάτσου. Ήταν οι λαθρομετανάστες, οι κακομοίρηδες, οι ξεβράκωτοι, τα κλεφτρόνια της Ευρώπης. Ήταν προπαντός ορφανοί. «Έθνος ανάδελφον». Και τότε πέρασαν στο άλλο άκρο, όπως κάνουν συνήθως οι φοβισμένοι και καταπιεσμένοι λαοί που αναζητούν με απελπισία ένα σωσίβιο. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει για τους Αλβανούς το τέλος της ορφάνιας. Τώρα δεν είναι πια «Έθνος ανάδελφον», ανήκουν επιτέλους σε μια οικογένεια, σε εκείνη των δυτικών εθνών. Επιπλέον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ τη βλέπουν ως ένα μεγάλο σκαλοπάτι για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι λαοί, όπως και οι άνθρωποι, έχουν ανάγκη να μη νιώσουν ανεπιθύμητοι και ορφανοί. Θέλουν να ανήκουν κάπου, να έχουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους.

Χιλιάδες Αλβανοί μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία των Τιράνων για να γιορτάσουν την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ


ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ τούς περιμένει πολλή δουλειά ακόμη. Η διαδρομή που έχουν διανύσει, εάν το βλέπει κανείς από το σημείο «μηδέν» απ΄ όπου ξεκίνησαν, είναι τεράστια. Και το κόστος που έχουν πληρώσει είναι επίσης τεράστιο. Και παρ΄ όλα αυτά είναι, ακόμα, η πιο καθυστερημένη και πληγωμένη χώρα της Ευρώπης. Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. Μια χώρα όπου οι νέοι ακόμα φεύγουν γιατί δεν βλέπουν καμία ελπίδα για το μέλλον. Όπου οι κυβερνώντες νοθεύουν, ακόμα, τις εκλογές. Για πενήντα χρόνια στους Αλβανούς έμαθαν να αναζητούν το «κακό» έξω από αυτούς. Είναι καιρός να το αναζητήσουν προπαντός μέσα τους. Όπως έγραφε, πριν από περίπου έναν αιώνα, ένας σοφός Αλβανός λόγιος, ο Φαΐκ Κονίτσα: «Το κακό βρίσκεται μέσα μας. Εμείς οι Αλβανοί μιλάμε όταν πρέπει να σιωπούμε. Κάνουμε πόλεμο όταν πρέπει να συνάψουμε ειρήνη. Θρηνούμε όταν πρέπει να χαρούμε. Τεμπελιάζουμε όταν πρέπει να δουλέψουμε. Σπαταλάμε όταν πρέπει να αποταμιεύσουμε». Γι΄ αυτά τα λόγια, ο Κονίτσα απαγορεύτηκε από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα για πενήντα χρόνια, ως «αντεθνικός» και «μειοδότης». (Εδώ που τα λέμε άνθρωποι σαν τον Κονίτσα στα Βαλκάνια παίρνουν συνήθως την ετικέτα του «αντιεθνικού» και του «μειοδότη»). Οι λαοί προχωρούν όταν έχουν τη δύναμη της αυτογνωσίας και της βελτίωσης. Για τους Αλβανούς τελείωσε- ευτυχώς- η εποχή που ήταν «Έθνος ανάδελφον». Τους περιμένει πάρα πολλή δουλειά ακόμη, για να «χτίσουν» μια ευημερούσα κοινωνία ισότιμων, δημοκρατικών πολιτών. Και αυτό είναι πολύ πιο κοπιαστικό και αρκετά καλύτερο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

15 σχόλια:

Meropi είπε...

Gazment μου,
είναι τόσο ωραία και πετυχεμένα αυτά που γράφεις, που εύχομαι να τα είχα γράψει εγώ.
Σκέφτομαι να σου αφιερώσω μια ανάρτηση. Μου επιτρέπεις να χρησιμοποιήσω κάποιο από τα κείμενα σου???

Meropi είπε...

Με συγχωρείς έγραψα λάθος το όνομα σου. Gazmend, α' ότι βλέπω είναι το σωστό.

admiljan είπε...

Πολύ καλό κείμενο (όπως πάντα, άλλωστε).
Εμένα, ως Αλβανό πολίτη, το γεγονός ότι η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ δεν με συγκίνησε καθόλου.

admiljan είπε...

Πολύ καλό κείμενο (όπως πάντα, άλλωστε).
Εμένα, ως Αλβανό πολίτη, το γεγονός ότι η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ δεν με συγκίνησε καθόλου.

Gazmend Kapllani είπε...

Meropi σ'ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Βεβαίως και μπορείς να αναδημοσιεύσεις όσα κομμάτια και κείμενα θέλεις. Να'σαι καλά.

Gazmend Kapllani είπε...

Pershendetje Admiljan dhe καλό καλοκαίρι. Perzemersisht. Gazi

Charalambos K. είπε...

Αγαπητέ κ. Kapllani,

Καταρχάς το κείμενο σας είναι υπέροχο, όπως αναμέναμε όσοι διαβάζουμε αυτό το ιστολόγιο. Όμως θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση.

Λέτε σε κάποιο σημείο: "Εάν εγώ είχα γεννηθεί στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πλέον τι σημαίνει Δεξιά στην Ελλάδα, πιθανότατα, σίγουρα μάλλον, θα είχα γίνει κομμουνιστής." Και κάπου αλλού, περιγράφοντας τις διηγήσεις φίλων σας: "Οι μισοί Έλληνες, εθνικόφρονες, αντικομουνιστές και αμερικανόφιλοι, κυνηγούσαν, εξόριζαν, βίαζαν και βασάνιζαν τους άλλους μισούς, κομμουνιστές και αριστερούς."

Είμαι από αυτούς που προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα ψύχραιμα και αποφεύγουν συστηματικά τις ιδεολογικά χρωμματισμένες προσεγγίσεις της Ιστορίας. Οπότε, σε καμιά περίπτωση δε θα αρνηθώ ότι το μετεμφυλιακό αστικό κράτος(θυμίζω δεν ήταν κράτος μόνο της Δεξιάς)κινήθηκε απέναντι στην Αριστερά με τρόπο που δεν ταιριάζει σε μια ώριμη και στέρεα Αστική Δημοκρατία. Άλλωστε, δεν ήταν τέτοια τότε η Δημοκρατία μας. Έτσι, είχε πολλές φορές ρεβανσιστικό προσανατολισμό, δεν έδειχνε την απαιτούμενη ανοχή απέναντι σε όλες τις απόψεις και διέπραξε ακόμα και κάποια εγκλήματα, ποτισμένο από το μίσος του εμφυλίου. Όμως από την άλλη πλευρά, όσο αυστηροί κι αν είμαστε, δε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το καθεστώς που υπήρχε ήταν (ατελής μεν, αλλά)Δημοκρατία. Και σε καμιά περίπτωση κάποια συγκεκαλυμένη μορφή Τυραννίας, όπου η πλειοψηφία βασάνιζε και προσπαθούσε να εξοντώσει την μειοψηφία. Εσείς ειδικά που ζήσατε σε ένα τυρανικό Σταλινικό καθεστώς στο οποίο κυριαρχούσαν διάφορες μορφές μαζικού φυσικού τρόμου και μια απροκάλυπτη περιφρόνηση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και τα ατομικά δικαιώματα, μπορείτε να αντιληφθείτε τη διαφορά.

Ως εκ τούτου επιτρέψτε μου να σας πω ότι η ιστορική περιγραφή που μας μεταφέρετε είναι ακραία μεροληπτική. Εξάλλου, αν τα πράγματα είχαν έτσι - δανειζόμενος το επιχείρημά σας - θα ήταν ανεξήγητα τα μειοψηφικά (και μάλιστα αρκετά μικρά) ποσοστά του ΚΚΕ όταν αποκτήσαμε στη μεταπολίτευση μια ώριμη και στέρεα Δημοκρατία. Τέλος, επιτρέψτε μου και κάτι ακόμα, με όλη την εκτίμηση: Αν είχατε γεννηθεί στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πλέον τι σημαίνει Δεξιά, σίγουρα δε θα είχατε γίνει κομμουνιστής. Γιατί εσείς, με την οξυδέρκεια και την ευαισθησία σε θέματα Δημοκρατίας και δικαιωμάτων που σας διακρίνουν, θα καταλαβαίνατε το αυτονόητο. Ότι αν στη μια πλευρά της "ζυγαριάς των εγκλημάτων" μπούν οι απαράδεκτες εκτοπίσεις σε ξερονήσια, το παρακράτος και λίγες εκτελέσεις κομουνιστών και στην άλλη τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι εφιαλτικές μυστικές υπηρεσίες και οι εκατοντάδες εκατομύρια δολοφονίες αντιφρονούντων, η ζυγαριά θα γύρει προς την πλευρά των δεύτερων, δηλαδή την "αριστερή". Μετατοπίζοντας αυτόματα το εκρεμές τον πολιτικών σας τοποθετήσεων "δεξιότερα" του ΚΚΕ..

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Charalambos Kappa

Kostas / Kώστας είπε...

@Gazmend Kapllani
Εξαιρετικό κείμενο.

Θα ήθελα να κάνω μονάχα τρεις παρατηρήσεις:

α) Οι Αλβανοί δεν οφείλουν καμία εξήγηση σε κανέναν για το εάν χαίρονται (όσοι χαίρονται) για την είσοδο της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.

Φυσικά, στο πλαίσιο μιας φιλικής συζήτησης, μπορούν υπομονετικά να μπουν στη διαδικασία να εξηγήσουν ακόμα και τα αυτονόητα εφόσον ο συνομιλητής τους τούς ρωτά απλώς από άγνοια.

Κάποιες απαντήσεις έδωσε πάντως ο Προέδρος κ. Bamir Topi σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Φωνή της Αμερικής και που μετέφρασα στο ιστολόγιό μου: H Γη των ΑετώνΕάν ωστόσο υποκρύπτεται περιπαικτική διάθεση εκ μέρους του εκάστοτε συνομιλητή, ίσως αυτός να μην καταλαβαίνει ότι ο Αλβανός μπορεί τελικά και να διασκεδάζει περισσότερο!

(Προσοχή στο "εάν", το "ίσως" και το "μπορεί".)

β) Δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες αντιαμερικανοί ούτε είμαστε όλοι όσοι υποστηρίζουμε τους μετανάστες αριστεροί ψηφοφόροι.

γ) Διαφωνώ ότι η Αλβανία είναι "η πιο καθυστερημένη χώρα της Ευρώπης". Έχει σπουδαία κουλτούρα για όποιον θέλει να ασχοληθεί. Να μιλήσω για ηθοποιούς όπως ο Timo Flloko και η Raimonda Bullku που παίζουν φυσικά, δυναμικά, σπαρακτικά, αστεία; Να θυμηθώ τη δουλειά που έχει κάνει ο Robert Elsie μεταφράζοντας Αλβανούς λογοτέχνες; Albanian Literature@Charalambos Kappa
Διατυπώσατε εύγλωττα και δικές μου απόψεις. Σας ευχαριστώ.

Gazmend Kapllani είπε...

Αγαπητοί Κώστα και Charalambo,

Ευχαριστώ για τα μηνύματα και τα καλά λόγια. Οι παρατηρήσεις σας πολύτιμες. Για να απαντήσω θα έπρεπε να γράψω άλλο ένα κομμάτι. Γι’αυτό θα περιοριστώ σε μερικά σημεία.

Κώστα: "Οι Αλβανοί δεν οφείλουν καμία εξήγηση σε κανέναν για το εάν χαίρονται (όσοι χαίρονται) για την είσοδο της χώρας τους στο ΝΑΤΟ».
Συμφωνώ και επαυξάνω. Το κομμάτι μου δεν είναι απολογητικό και ούτε νιώθω την ανάγκη να δώσω λογαριασμό σε κανένα επειδή είμαι Αλβανός. Προσπαθώ να εξηγήσω, να καταθέσω κάποιες σκέψεις. Και αυτό επειδή ζω σε μια χώρα όπου η άγνοια για την Αλβανία – και άλλες βαλκανικές χώρες - είναι πολλές φορές σοκαριστική. Είναι εντυπωσιακό πως ο ελληνικός Τύπος πέρασε κυριολεκτικά στο ντούκου την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε και της Αλβανίας πρόσφατα στο ΝΑΤΟ. Ίσως αυτή η μουγκαμάρα ήταν η αφορμή για να γράψω το κομμάτι.

Κώστας: «Διαφωνώ ότι η Αλβανία είναι "η πιο καθυστερημένη χώρα της Ευρώπης".

«Η πιο «καθυστερημένη χώρα» δεν σημαίνει στο κείμενό μου «πρωτόγονη» και «απολίτιστη» όπως θα άρεσε ενδεχομένως σε αλβανοφάγους να το εκλάβουν. Εξ’αλλου έχω διδάξει ο ίδιος Robert Elsie στο Πάντειο. Οικονομικά και θεσμικά όμως θεωρώ ότι είναι ακομα η πιο καθυστερημένη. Τα υπόλοιπα τα λέω στο κομμάτι μου.

Charalambos: «Τέλος, επιτρέψτε μου και κάτι ακόμα, με όλη την εκτίμηση: Αν είχατε γεννηθεί στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πλέον τι σημαίνει Δεξιά, σίγουρα δε θα είχατε γίνει κομμουνιστής. Γιατί εσείς, με την οξυδέρκεια και την ευαισθησία σε θέματα Δημοκρατίας και δικαιωμάτων που σας διακρίνουν, θα καταλαβαίνατε το αυτονόητο».

Έχω γνωρίσει σπουδαίους ανθρώπους, στην Αλβανία, στην Ελλάδα και αλλού, που υπήρξαν κομμουνιστές. Άνθρωποι που είτε καταδιώχθηκαν αλύπητα από το Κόμμα και τα κομμουνιστικά καθεστώτα είτε κατάλαβαν ότι είχαν αγκαλιάσει μια ιδεολογία στο όνομα της οποίας διαπράχθηκαν τα πιο φρικτά εγκλήματα και έφυγαν τρέχοντας. Νομίζω ότι θα είχα κάνει το ίδιο…

Charalambos: “Ότι αν στη μια πλευρά της "ζυγαριάς των εγκλημάτων" μπούν οι απαράδεκτες εκτοπίσεις σε ξερονήσια, το παρακράτος και λίγες εκτελέσεις κομουνιστών και στην άλλη τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι εφιαλτικές μυστικές υπηρεσίες και οι εκατοντάδες εκατομύρια δολοφονίες αντιφρονούντων, η ζυγαριά θα γύρει προς την πλευρά των δεύτερων, δηλαδή την "αριστερή". Μετατοπίζοντας αυτόματα το εκρεμές τον πολιτικών σας τοποθετήσεων "δεξιότερα" του ΚΚΕ..”

Σε καμία περίπτωση δεν εξισώνω τις διώξεις, ακόμα και επί Χούντας, με τον ολοκληρωτισμό και τα σταλινικά καθεστώτα. Εάν αυτό βγαίνει από το κείμενό μου τότε απλά δεν κατάφερα να γράψω αυτό που σκέφτομαι. Η αφήγησή μου, όπως λέω, βασίζεται σε απαντήσεις που μου έδιναν οι Έλληνες φίλοι μου στις απορίες μου. Κατά τα άλλα νομίζω ότι η Χάνα Άρεντ έχει αναλύσει με αριστουργηματικό τρόπο την διαφορά μεταξύ δικτατορίας και ολοκληρωτισμού. Στο κείμενό μου προσπαθώ να τονίζω τις διαφορετικές ιστορικές τροχιές που ακολούθησαν Έλληνες και Αλβανοί, οι οποίες, πιστεύω συγκρότησαν και διαφορετικές πολιτικές και πολιτισμικές τάσεις. Το ότι οι Έλληνες στάθηκαν πολύ τυχεροί που δεν πέρασαν τα ίδια με τους Αλβανούς δεν τίθεται καν ζήτημα. Για τα υπόλοιπα, καθώς σας είπα, χρειάζονται ένα άλλο άρθρο.

Κώστα: «Δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες αντιαμερικανοί ούτε είμαστε όλοι όσοι υποστηρίζουμε τους μετανάστες αριστεροί ψηφοφόροι».
Όσο για το πρώτο δυο πράγματα με είχαν εντυπωσιάσει όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα. Ο έντονος αντιαμερικανισμός και η πανταχού παρουσία των παπάδων. Όσο για το δεύτερο, μακάρι οι μη αριστεροί υποστηρικτές των μεταναστών να αυξηθούν. Κατά τα άλλα γνωρίζω πολύ καλά ότι ανάμεσα στους «αριστερούς ψηφοφόρους» υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται «ακροδεξιώς». Και άλλοι, σφόδρα αριστεροί μάλιστα, που «αγαπούν τους μετανάστες» αλλά την στιγμή που κάποιος μετανάστης δεν υπακούει πια στο στερεότυπό τους θέλουν κυριολεκτικά να τον τσακίσουν. Προσωπικά, λόγω της θέσης μου, συναντώ καθημερινά τέτοιους «αριστερούς» και «αριστερόφρονες». Μια μέρα θα γράψω και για το συνάφι τους.

Σας ευχαριστώ και τους δυο και σας εύχομαι Καλό Πάσχα.

zoustra είπε...

Gasmend, σχετικα με τις αντινατοικες θεσεις κομματων στην ελλαδα, ειχα στειλει ενα ημαιλ στο συριζα με τη σχετικη ερωτηση, και η απαντηση που πηρα ηταν:

Καλημέρα
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ
http://www.syriza.gr/taytotita/diakyriksi/
Στο β' μέρος (Οι άμεσοι προγραμματικοί στόχοι και τα μέτωπα πάλης), υπάρχει η παράγραφος 9, βασικό μέτωπο πάλης:
Υπεράσπιση της ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
"να κλείσουν όλες οι νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα, την κατάργηση της βάσης της Σούδας, ορμητήριο των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Δεν θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα."

Επισης διαφωνω με τη θεση σου περι της γεννησης της πολιτικης ταυτοτητας, αποκλειστικα και μονο μεσω των εμπειριων, καθως αφηνει στην ακρη οποιαδηποτε θεωρητικο υποβαθρο και ασχολειται μονο με πρακτικες συγκεκριμενων ατομων σε συγκεκριμενο χρονικο πλαισιο. Κατι, σαν "ο,τι δηλωσεις εισαι" μου ακουγεται. Προσωπικη εκτιμηση, απ'τις λιγες γνωσεις μου περι αλβανικης ιστοριας, ειναι οτι και εκει, την ακρα δεξια γνωρισες. Ο φασισμος νομιζω ειναι φασισμος ανεξαρτητα απ'το προσωπειο που επιλεγει να φορεσει.

Κατα τα αλλα, ωραια γραφη κ στο ποστ αυτο και στο blog γενικοτερα οσο σ'εχω διαβασει.

@ Κοστας / Κωστας
Με το πρωτο point σου βγαζεις οποιαδηποτε προσωπικη ευθυνη απο πολιτικες πραξεις. Ποσο μαλλον οταν μιλαμε για ενα οργανισμο που εχει διαπραξει αμετρητες δολοφονιες. Εξηγηση σαφως και οφειλουν οι αλβανοι που χαιρονται με την ενταξη και αυτοι που συμβαλαν με πολλους τροπους στην ενταξη κ φυσικα το ιδιο και οι αντιστοιχοι ελληνες κοκ. Αν οχι εξηγηση στους εαυτους τους και στο κοσμο γυρω τους, τουλαχιστον σε οσους νοιαζοντουσαν για τα θυματα απο τις δολοφονιες του νατο.

polemios είπε...

Εκαιρετικο το αρθρο σας.Συγχαρητηρια απο Γκετεμποργκ

Gazmend Kapllani είπε...

Zustra ευχαριστώ για την διευκρίνιση. Δεν ήξερα ότι ο ΣΥΝ είναι για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Είχα μπερδευτεί πριν από κάποιους μήνες όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μπλοκάρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της F.Y.R.O.M-ιας, αλλά και της Αλβανίας και της Κροατίας. Δεν πρότεινε καν η Ελλάδα να βγει από το ΝΑΤΟ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Blogger_girl είπε...

Καλησπέρα! Καταρχήν τα θερμά μου συγχαρητήρια για τα κείμενά σας!!

Κατά δεύτερον: γιατί οι Αλβανοί να απολογούνται για τη νατοϊκή τους χαρά; Ή οι έλληνες για την νατοϊκή τους απέχθεια; Η μαμά αμερική κρύβεται πίσω από όλες τις μεγάλες ενώσεις και σε άλλους φέρθηκε ως μητριά σε άλλους ως στοργική μάνα. Ο κάθε λαός βρίσκει τις σιγουριές που επιθυμεί εκείνος. Άλλωστε, όπως πάρα πολύ εύστοχα έχετε παρατηρήσει και αλλού: οι πιό φανατικοί αντιαμερικανιστές φοράνε τζην (πως τους παν καλέ τα τζην!). Εννοώ δηλαδή πως ο ελληνικός αντιαμερικανισμός είναι απλώς ένα παιδιάστικο πείσμα.

Καλό Πάσχα σας εύχομαι και καλά Ανάσταση!!! Να είστε καλά!

admiljan είπε...

Blogger_girl,

Συμφωνώ μαζί σου. Θα 'λεγα ότι ο αντιαμερικανισμός των Ελλήνων είναι μόνο για την τιμή των όπλων.

珊珊李 είπε...

A片,成人,情色貼圖,情色文學,成人貼圖,成人光碟,成人,成人圖片區,嘟嘟情人色網,色情遊戲,A片,A片,A片,情色視訊,AIO交友愛情館,情色,成人聊天室,成人交友,走光,情色A片,視訊交友,手機遊戲,我的遊戲口袋,寄情築園小遊戲,尋夢園聊天室,成人交友網,免費A片,史萊姆,成人電影,微風論壇,同志色教館,A漫,色情遊戲,遊戲口袋,伊莉討論區,成人貼圖,成人漫畫,玩美女人,免費小遊戲,成人圖片區,色遊戲,成人論壇,哈啦聊天室,85cc免費影城,色情網站,臺灣情色網,性感影片,免費視訊聊天,情趣用品,嘟嘟情人色網,ut聊天室,plus,情色,微風成人區,a片免費看,080聊天室,玩美女人,尋夢園聊天室,成人漫畫