Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

‘’Αυτοί πότε θα γίνουν Έλληνες’’;

του Σταύρου Θεοδωράκη
www.protagon.gr

Μεσάνυχτα σχεδόν βρέθηκα να περπατάω στην Αχαρνών. Θυμάστε τον στίχο του Σαββόπουλου; ‘’Έλα Ηπείρου και Αχαρνών να σε γιουχαΐσω’’. Εκεί ακριβώς πήγαινα. Τελευταία στιγμή είχα αποφασίσει να κάνω ένα πέρασμα από το Κύτταρο όπου εμφανιζόταν ο Μανώλης Λυδάκης με τον Γιάννη Σπάθα στις κιθάρες. Και στάθηκα τυχερός. Δυο καρέκλες ήταν άδειες, δίπλα στον Πασχάλη Τερζή που είχε έρθει και αυτός να δει ‘’την φωνάρα τον Μανώλη’’. Πήγε 2 και εγώ ήμουν ακόμη εκεί. Η ‘’συνομωσία’’ με τον Λυδάκη απέδωσε και ο Τερζής ανέβηκε κάποια στιγμή στην πίστα. Και ερμήνευσε 4-5 Καζαντζίδηδες όπως μόνο αυτός μπορεί. ‘’Εγώ περπάτησα γυμνός’’, ‘’αν είναι η αγάπη έγκλημα’’, ‘’το αγριολούλουδο’’, ‘’γιατί να είμαστε λοιπόν αισθηματίες’’. Από κοντά και ‘’ η φωνάρα ο Μανώλης’’ να τον σιγοντάρει και να τον συναγωνίζεται όπου πρέπει. Έτσι με την γλύκα που αφήνουν τα ερωτικά του Καζαντζίδη βγήκα στις 3 το πρωί στην Αχαρνών. Και σκιάχτηκα, μια πόλη ‘’ξένη’’.
Τίποτε δεν θύμιζε την Αχαρνών που κάποτε βολτάριζα. Σκουπίδια παντού, λουκέτα στα πατζούρια, άνθρωποι να παραπατάνε, εμπορεύματα να βγαίνουν από πολυκατοικίες και να χώνονται βιαστικά σε αυτοκίνητα, τύποι που δεν σήκωναν 2η ματιά, περιπολικά που περνούσαν χωρίς να κοιτάξουν. Εν ολίγοις και χωρίς περιστροφές, ένας δρόμος εχθρικός που αν δεν είσαι τολμηρός δεν τον περπατάς. Οι κυριακάτικες εφημερίδες στην Ομόνοια είχαν και αυτές ‘’το ίδιο θέμα’’. ‘’Επικίνδυνη ζώνη το κέντρο’’, ‘’Μετανάστες και εγκληματικότητα στο μικροσκόπιο’’, ‘’Αντιπαράθεση με την Ιθαγένεια’’...

Είναι δέκα χρόνια τώρα που τα ρεπορτάζ, μπερδεύουν όλα αυτά μαζί. Έστω και έτσι όμως το ερώτημα δεν αλλάζει. Τι θα κάνουμε τελικά με τους μετανάστες; Η κουβέντα ‘’άναψε’’ όταν ο Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα δώσει ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Και να λύσει έτσι μια ‘’εκκρεμότητα’’ –πηγή πολλών κακών- που έπρεπε να μας είχε απασχολήσει πριν μια δεκαετία. Το ίδιο ήθελα να κάνει και ο Καραμανλής αλλά την τελευταία στιγμή δείλιασε (κι αν λέω ψέματα να με διαψεύσει). ‘’Μα είναι όλοι αυτοί Έλληνες;’’, άρχισαν οι ενστάσεις.

Οργανωμένα και γρήγορα οι ‘’ακραίοι’’ ύψωσαν αμέσως τείχη ανακατεύοντας (και διαστρεβλώνοντας) Δραγώνα, Ρεπούση, Ραγκούση, την πατρίδα, το Σύνταγμα και την Ορθοδοξία. Όπως μου εξηγεί ένας επαΐων του ευρωπαϊκού διαδικτύου οι ‘’ακροδεξιοί’’ – ας τους δώσουμε ένα τίτλο για να συνεννοηθούμε- έχουν στήσει και στην Ελλάδα τον μηχανισμό που έστησαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. ‘’Πολεμούν δυναμικά κάθε κοινωνικό νεωτερισμό, στοχοποιώντας παράλληλα όσους θεωρούν αντιπάλους τους, αφού, βασιζόμενοι στην ανωνυμία, έχουν εξασφαλίσει ότι δεν θα στιγματισθούν οι ίδιοι δημοσίως’’. Κάπως έτσι κατάντησαν στην Γαλλία την ηλεκτρονική διαβούλευση για το ‘’τι σημαίνει να είσαι Γάλλος’’, ένα ‘’φόρουμ ρατσισμού και ξενοφοβίας’’.

Το protagon.gr όμως σε πείσμα των ‘’ακραίων’’ που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και έχουν μόνο αφορισμούς, ξεκινάει σήμερα έναν διάλογο για το μεγαλύτερο πρόβλημα ή ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. ‘’Τι πρέπει να κάνουμε με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες’’. Αυτό ρωτάμε και σε 10 μέρες θα προσπαθήσουμε να ακουστούν όλοι εδώ. Πολιτικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές, ερευνητές, δημοσιογράφοι, μετανάστες. Γιατί , ναι, η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του πλανήτη –όπως είπε ειρωνευόμενος ένας πολιτικός - αλλά η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να λύσει τα προβλήματα του πλανήτη στον τόπο της.

Παρακολουθήστε λοιπόν νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον.

40 σχόλια:

vassili είπε...

Καιρός είναι ν' ακουστεί παντού η φωνή της δημοκρατιας και της ισονομίας.
Ας γρηγορούμε, το αυγό του φιδιού έσπασε το τσόφλι του.

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει το Σχέδιο Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα και την Ιθαγένεια Αλλοδαπών:

http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6399

vassili είπε...

Ήρεμες φωνές κι από δημοκρατικούς-συντηρητικούς ανθρώπους:
Άρθρο του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη στην Ελευθεροτυπία:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=120565

Ελένη είπε...

http://kafeneio-gr.blogspot.com/

Κείμενο του Θεοδωράκη ως απάντηση σε επιστολή της Δραγώνα. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Και δεν φαντάζομαι να πούμε και τον Θεοδωράκη φασίστα, ρατσιστή, οπισθοδρομικό και δεν ξέρω τί άλλα ωραία επίθετα.

Χωρίς κανένα φανατισμό και με όλο το σεβασμό στους συνομιλητές.

pap είπε...

Το ζήτημα δεν είναι αν θα πούμε το "Μίκη Θεοδωράκη φασίστα, ρατσιστή,οπισθοδρομικό και δεν ξέρω τι άλλα ωραία επίθετα", το ζήτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να διαφωνούμε και με το Μίκη Θεοδωράκη. Διάβασα το κείμενο του Θεοδωράκη και αντιπροτείνω δύο άλλα κείμενα σε μια άλλη ιστοσελίδα.

http://lithoksou.net/metaethnika.html

http://lithoksou.net/filiki.html

vassili είπε...

Όταν, πολύ μικρός, υιοθετούσα τις απόψεις της αριστεράς πίστευα πως ακρογωνιαίος λίθος της ήταν ο διεθνισμός. Στην προμετωπίδα άλλωστε του κομμουνιστικού μανιφέστου διαβάζαμε το πασίγνωστο «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Πόσοι και πόσοι αριστεροί στρατεύθηκαν στις τάξεις της χάριν αυτής της «πανανθρώπινης λευτεριάς» που έλεγε ο Κώστας Βάρναλης και πολλοί άλλοι. Είχαμε γαλουχηθεί με διηγήσεις από τον εμφύλιο της Ισπανίας, με διηγήσεις για τη διεθνή συμπαράσταση σε φυλακισμένους, σε καταπιεσμένους, σε δημοκρατικά καθεστώτα... Πού να φανταζόμαστε ότι εννοώντας «διεθνισμό» θάρθει μέρα που η αριστερά θ᾽αποκλείει μεγάλα τμήματα πληθυσμών μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε άλλες πατρίδες. Κι υπήρξαν άνθρωποι που πέθαιναν γι᾽αυτές τις ιδέες.

Πρέπει να ομολογήσω πως διέπραξα πολύ μεγάλο λάθος. Άλλωστε τα δείγματα μεγαλοκρατισμού, πατριδοκαπηλίας και εθνικισμού στα λεγόμενα «σοσιαλιστικά» καθεστώτα, των οποίων φανατικοί απολογητές υπήρξαν πολλοί νυν και πρώην αριστεροί, μας είχαν ήδη γίνει γνωστά. Τι εγκληματική αφέλεια θεέ μου.

Ελένη είπε...

"το ζήτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να διαφωνούμε και με το Μίκη Θεοδωράκη"
Φυσικά. Εάν προσέξετε εδώ μέσα υπάρχουν διαφωνίες.
Να κάνω όμως μία ερώτηση. Ποιός είναι αυτός ο Λιθοξόου, ώστε να πούμε πως τα κείμενα του έχουν μια εγκυρότητα; Που τους βρίσκετε βρε παιδί μου; Εάν είναι να ανεβάσω κι εγώ ένα σωρό κείμενα και λινκ που μου στέλνουν κατά καιρούς για διάφορες μεταναστευτικές συνωμοσίες και τα στέλνω στον κάλαθο των αχρήστων.

Α, κ. pap συγγνώμη που ξέχασα να αναφέρω και το επίθετο εθνικιστής για τον Θεοδωράκη. Σύμφωνα με τον κ. Λιθοξόου είναι στα σίγουρα.

pap είπε...

@ κ. Ελένη
Τι είναι εκείνο που καθορίζει ποια κείμενα έχουν εγκυρότητα και ποια όχι; Ο συγγραφέας είναι εκείνος που καθορίζει την εγκυρότητα των κειμένων; Τότε να αναρτήσουμε έναν κατάλογο ο καθένας μας με ποιους συγγραφείς θεωρούμε έγκυρους για να μπορούμε να συνεχίζουμε την κουβέντα.

Ελένη είπε...

Η σοβαρότητα του λόγου και η πορεία των συγγραφέων τους κ. pap.

Μπορείτε να με λέτε Ελένη.

Gazmend Kapllani είπε...

@Vassili έζησα τα εθνο-σοσιαλιστικά καθεστώτα και ο λόγος του Θεοδωράκη μου τα θυμίζει αρκετά. Δεν πειράζει. Κρατάμε τη μουσική του. Εγώ προσωπικά τον λυπάμαι. Για τα υπόλοιπα που γράφεις, εκτός του γεγονότος οτι τα σταλινικά καθεστώτα είχαν μεγάλες δομικές ομοιότητες με τα φασιστικά - ας μην ξεχνάμε οτι στην Γαλλία ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του Κομμουνιστικού Κόμματος πέρασε στον Λεπέν. Και πιο παλιά ακόμα οι Γερμανοί εθνομπολσεβίκοι έγιναν οι πιο συνεπείς ναζί. Εγώ πάντως θέλω να πιστεύω οτι πρόκειται για την κατάπτωση της εθνο-σταλινικής Αριστεράς. Γιατί η Αριστερά πρέπει να ανασυγκροτείται στα θεμέλια που την ενέπνυεσαν και προέρχονται απο τον Διαφωτισμό. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει άλλο ανάχωμα ενάντια στον φαιοκόκκινο οχετο. Δεν χρειάζεται να τον χαρακτηρίσουμε τον Θεοδωράκη. Όταν ο Άδωνης Γεωργιάδης σε εξυμνεί στα άρθρα του δεν χρειάζεται να σε χαρακτηρίζει πια κανείς.
@Pap έχεις δίκιο. Κάτι θα ήξεραν οι σοφοί που έλεγαν "εν αρχή ην ο Λόγος". Απο αυτόν προπαντός κρίνεται ο καθένας απο μας. "Εν αρχή ήν ο Παράλογος" είναι το μότο άλλης σχολής.
Περί Δραγώνας - που παρεμπιπτόντως την απειλούν και την βρίζουν χυδαία καθημερινά στο τηλέφωνο του σπιτιού της οι "αγανακτισμένοι πολίτες" - πολύ καλό άρθρο εδώ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1119338
Το παρήγορο είναι οτι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα κάνει πίσω παρόλο το κύμα μισαλλοδοξίας και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Ένας μεγάλος που μας λείπει τόσο πολύ - ο Μάνος Χατζιδάκις - έλεγε οτι η "Ελλάδα πάει μπροστά χάρη στους λίγους και στις εξαιρέσεις". Ίσως είχε δίκιο

Gazmend Kapllani είπε...

Και λίγη μουσική απο τον πρωτεργάτη του video που ανάρτησα. Manolis Afolanio-Mc Yinka rocks!!!

http://www.myspace.com/mcyinka

Ελένη είπε...

K. Καπλάνι σας εκτιμώ, σας σέβομαι, αν και διαφωνούμε ως επί το πλείστον, αλλά η κριτική σας για τον Θεοδωράκη, με τη φρασεολογία που χρησιμοποείτε πάει πολύ. Μπορείτε να διαφωνείτε σαφώς, αλλά δεν μπορείτε να κρίνετε αυτούς τους ανθρώπους με τον τρόπο που μόλις κάνατε. Τί σημαίνει "τον λυπάμαι"; Ούτε εσείς, ούτε άλλος δεν είστε σε θέση. Ούτε είναι επιχείρημα εάν τον εκθειάζει ο Γεωργιάδης. Τον εκθειάζει όλος ο κόσμος, όλος ο πλανήτης στη κυριολεξία.Τί σημαίνει αυτό; Και λίγο σεβασμός δεν βλάπτει. Για εσάς ο Θεοδωράκης μπορεί να μην σημαίνει κάτι, να τον λυπάστε ή δεν ξέρω τί άλλο. Για εμάς είναι μία πολύ σημαντική προσωπικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει τα σύνορα αυτού του τόπου. Δεν ξέρω εάν είχατε ποτέ την τύχη να παρακολουθήσετε συναυλίες του, αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει το Ηρώδειο να πάλλεται με την μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη.

Όσο για αυτό που είπε ο Χατζιδάκης να είστε σίγουρος πως δεν εννοούσε αυτό που εννοείτε εσείς. Άλλωστε επί της εποχής του δεν υπήρχαν ακόμη τέτοια ζητήματα. Και αν ζούσε τώρα μην είστε τόσο σίγουρος πως θα συμφωνούσατε.

Μπορείτε να συνεχίσετε το διάλογομονόλογο σας εξυβρίζοντας και άλλους πνευματικούς μας ανθρώπους. Έχουμε αρκετούς. Είναι αυτοί στους οποίους αναφερόταν ο Χατζιδάκης.

Απ' ότι βλέπω μισαλλοδοξία είναι η καινούρια μας στάμπα. Ωραία, γιατί είχα βαρεθεί το ρατσιστής.

marianefeli είπε...

Ίσα ρε μεγάλε που λυπάσαι το Μίκη, πέρνα πρώτα από τα σχολεία δημοκρατίας που πέρασε αυτός και μετά έλα να τον ρουμπώσεις, να πούμε. Κάνε πρώτα εξορία, κάτσε να σε βασανίσουν κάφροι χωροφυλάκοι και μετά ελα να σχολιάζεις.

βασίλης είπε...

Ξέρετε, αγαπητές κυρίες Ελένη και marianefeli , πέραν των θεωρητικών πονημάτων του μουσικού κ. Μ. Θεοδωράκη, (τον οποίο σημειωτέον η πλειοψηφία των παλαιών συντρόφων του κατακρίνουν) περί των θεμάτων του εθνικισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας έχουν ασχοληθεί πολύ σημαντικοί στοχαστές, συγγραφείς, ποιητές, τους οποίους σεις πιθανόν να αγνοείτε. Ποιον να πρωτοαναφέρει κανείς; Τον, και συμπατριώτη μας διωγμένο από τους εθνικιστές εθνικόφρονες, Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Κλωντ Λεφόρ, τον Πιερ Κλάστρ, τον Εμμανουέλ Λεβινάς, τον τον Εντγκαρ Μορέν,τον Τεοντόρ Αντόρνο, τον Χέρμπερτ Μαρκούζε, τον Τόμας Μαν, τον Βάλτερ Μπέντζαμιν,τον Ισμαήλ Κανταρέ, τον Μαγιακόφσκυ, και πολλούς άλλους ων ουκ εστίν αριθμός. Το ότι όλος ο πλανήτης εκθειάζει και τη Μαντόνα, εμένα δεν με αφορά πολύ. Δεν φτάνει αυτό. Καταλάβατε; Ο καθένας στο είδος του.
Όσο για το Μάνο Χατζηδάκη, αυτό ακριβώς που λέει ο κ. Καπλάνι εννοούσε. Ψάξτε τα σχόλιά του στο τρίτο πρόγραμμα.

Ελένη είπε...

K. Vassili, Βασίλη και όπως αλλιώς σας λένε, με το μπλογκ χωρίς αναρτήσεις και άποψη δεν πρόκειται να σας απαντήσω, διότι βαρέθηκα να απαντάω σε βλακείες και άστοχα σχόλια.
Δεν χρειάζεται να μας απαριθμείτε στοχαστές για να μας δείξετε διαβασμένος. Ο καθένας μας μπορεί να προσθέσει άλλους τόσους και περισσότερους. Και τον Χατζηδάκη αφήστε τον στην ησυχία του.

Είναι βέβαιο πλέον πως δεν είστε Έλληνας. Και δεν με ενοχλεί αυτό. Με ενοχλεί το ότι δεν το λέτε.
Μπορείτε βέβαια να κάνετε ό,τι θέλετε. Σε ελεύθερη κοινωνία ζούμε, γι΄αυτό μας προτιμήσατε.
Θα μπορούσατε τουλάχιστον να μην ντρέπεστε γι' αυτό που είστε.

βασίλης είπε...

Κυρία μου υπερβαίνετε τα όρια της απρεπείας.
Ας σας απαντήσω άλλη μια (τελευταία) φορά γιατί δε θάθελα να μετατραπεί έν᾽απ᾽τα καλύτερα ιστολόγια σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και μάλιστα για αυτονόητα πράγματα. Ιδίως δε όταν αυτές είναι τόσο βαρετές.
Ώρες είναι να δώσω σε σας διαπιστευτήρια για το αν είμαι έλληνας ή όχι. Ένα πάντως είναι βέβαιο. Δεν χαρακτηρίζομαι από την εθνικότητά μου. Ελληναράς όμως ασφαλώς δεν είμαι και είμαι πολύ περήφανος γι᾽αυτό.
Τέλος, δεν θα μου πείτε εσείς, κυρία μου, τι θα κάνω με το Χατζηδάκη.
Au revoir

notmaknews είπε...

Το να συμφωνεί ο κ. Καπλάνι με την παραπομπή στον Λιθοξόου, επίσημο ιστορικό των (κατά δική τους δήλωση - παραπέμπω στον πρόεδρο της ελληνικής EBLUL) "υπό κατοχή" Μακεδόνων της Ελλάδος είναι από μόνο του σημαντική είδηση. Κάτι σαν άθελο litmus test που λένε και οι αγγλοσάξωνες.

κα. Ελένη σας ζηλεύω που δε γνωρίζετε τον "άεθνο" Λιθοξόου - όσοι μας μοιράζονται την καταγωγή της μάνας του λυπόμαστε για την κατάντια της φάρας μας.

Gazmend Kapllani είπε...

@Vassili βλέπω ότι άρχισαν οι ελληνομετρήσεις και οι ανακρίσεις του τύπου (κοιτάξτε με ποιον συμφωνεί ο Καπλάνι!) )) Δεν ξέρω για σένα εγώ τα έχω ζήσει αυτά στο προηγούμενο κομμάτι της ζωής μου. Ο λόγος της κυρίας μου θυμίζει έντονα τον λόγο του Γραμματέα του Κόμματος που περιγράφω στο βιβλίο μου. Του κυρίου εκείνο του συντρόφου Μέτε. Έχει μεγάλη πλάκα. Κυρίες και κύριοι κανείς δεν σας αναγκάζει να έρχεστε σε αυτό το μπλογκ. Αν έρχεστε σας παρακαλώ να σεβαστείτε τους άλλους. Αν και από τι βλέπω σας είναι δύσκολο να κατανοείτε τι σημαίνει σεβασμός του συνομιλητή σας. Αλλιώς, όπως λέει και ο Vassilis, au revoir. Ευτυχώς που ζούμε σε δημοκρατία και μπορούμε να επιλέξουμε ελεύθερα τους φίλους και τους μη φίλους μας.
@Vassili. Επειδή θυμήθηκες τα σχόλια του τρίτου. Υπάρχει ένα υπέροχο κείμενο του Χατζιδάκι που αρχίζει με την φράση: «Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει οτι του μοιάζει».
Πάντως τα δυο forum πάνε καλά, τουλάχιστον στο διαδίκτυο:
http://www.facebook.com/reqs.php#/group.php?gid=235199718076&ref=mf

http://www.facebook.com/search/?q=%CF%8C%CF%87%CE%B9+%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C+%CE%B1%CF%80%CE%BF+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%B1&init=quick#/group.php?gid=9220607245&ref=search&sid=519297523.3410910327..1

τις καλημέρες μου

Gazmend Kapllani είπε...

Για δες. Στην καραδεξιά Γερμανία κάτι κινείται: Integration official says 20 percent of public jobs should go to immigrants. Every fifth public service position in Germany should go to people with immigrant backgrounds, the country’s integration commissioner told daily Rheinische Post on Thursday. “We need more people from immigrant families in public service,” commissioner Maria Böhmer told the paper.

According to her, every fifth resident in Germany has an immigration background, and this proportion should be “appropriately” reflected in the public service sector.

“In particular we urgently need more teachers and educators with immigration background,” Böhmer, a member of Chancellor Angela Merkel’s conservative Christian Democrats, told the paper.

These people would be particularly valuable as liaisons and role models for young people whose families hail from abroad.

Police, fire department and municipal administrative jobs should also be filled by immigrants, she said, adding that the government planned to introduce a programme.

The Local (news@thelocal.de)

βασίλης είπε...

Gazmend,γνωρίζω πολύ καλά τι έχεις ζήσει.
Δυστυχώς, το μίσος που ξεκινάει απ᾽ορισμένους κύκλους είναι απύθμενο. Φαίνεται εν τούτοις πως ο κόσμος δεν.. «πολυτσιμπάει».
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε συνέντευξη του προέδρου της αναφέρεται στο θέμα:
http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%B5%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%82
Σε χαιρετώ θερμά.

Gazmend Kapllani είπε...

Βλέπω ότι εκτός από τα φακελώματα και τις ανακρίσεις – ελληνομετρήσεις άρχισαν και τα ντατσιμπάο του Μάο¨))) Οι καταγγελίες εναντίον μου, του «καλού Αλβανού λαθρομετανάστη» που απογοήτευσα τους «θαυμαστές» και τις "θαυμάστριές" μου, γιατί δεν είπα αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Άκουσον άκουσον πως τόλμησε! Δεν λυπάμαι καθόλου που χάνω τέτοιους «θαυμαστές» και «θαυμάστριες». Στο καλό

Donnie είπε...

Gazi, se sygxairw giati eisai syggrafeas kai yperaspizesai tis idees sou kai oxi magazi na fovasai mipos sou figoun oi pelates. Vlepontas ta sxolia...mallon pragmati den exeis anagki apo tetoiou typou thaymastes opws h Eleni k alloi pou psaxnoun gia authenties kai agious.

βασίλης είπε...

Κάπου χάθηκε ένα προηγούμενο σχόλιό μου.
Οι προγραφές των ανθρώπων είναι προσφιλές σπορ των απανταχού ολοκληρωτικών.
Μάλλον έχουν φρυάξει επειδή δεν τους βγαίνει.
Η μισαλλοδοξία δεν θα περάσει.
Χαιρετώ με πολλή μεγάλη εκτίμηση.

BUTTERFLY είπε...

Παρολο που ειμαι σιγουρη οτι ολα τα λινκ που παρατιθενται ειναι ακρως ενδιαφεροντα, οποια αποψη κι αν υποστηριζουν, δυστυχως δεν εχω το χρονο να τα διαβασω, λογω του οτι ειμαι στην εργασια μου.
Στο θεμα του Θεοδωρακη, παρολο που δεν εχω διαβασει το αρθρο του και δεν ειμαι σε θεση να πω αν διαφωνω η συμφωνω, εχω να σχολιασω το εξης, οσον αφορα την αντιπαραθεση που ξεκινησε γυρω απο το θεμα. Δεν αμφισβητω την ιστορια του, ουτε το κατα ποσο ειναι η δεν ειναι ενας "μεγαλος" Ελληνας. Σαφως και κανεις δεν μπορει να αμφισβητησει τα βιωματα του ουτε και την προσφορα του στον τοπο. Δεν μπορω ομως να δεχτω σαν θεσφατο οτι η αποψη του κου Θεοδωρακη η οποιουδηποτε στο ιδιο βεληνεκες πρεπει αυτοματως να θεωρειται σεβαστη, επειδη εξεφραστηκε απο αυτον. Ουτε φυσικα, δεχομαι τη συγκριση αναμεσα σε αποψεις, οταν αυτη δεν βασιζεται στο τι και γιατι λεγεται, αλλα στο ποιος το ειπε. Η αποψη του κυριου Θεοδωρακη σε μια δημοκρατικη χωρα απαιτω να εχει ακριβως την ιδια αιγλη και βαρυτητα με τη δικη μου και με του καθε πολιτη, ουτε μεγαλυτερη ουτε μικροτερη.
Στο θεμα τωρα της ιθαγενειας..
Στα δικα μου ματια ενας ανθρωπος ο οποιος γεννηθηκε και μεγαλωσε στη χωρα μου δεν νοειται να θεωρειται ξενος. Κι αυτο γιατι μετειχε στηνν ελληνικη παιδεια και "ελληνας γινεσαι δε γεννιεσαι" κτλ. Αυτο το παιχνιδι το εχουμε χασει ολοι, γηγενεις και μη, απο τη στιγμη που η παιδεια μας ουτε καν αγγιζει αυτο που λεμε "ελληνικη παιδεια". Απλα το θεωρω αυτονοητο καποιος που γεννιεται και μεγαλωνει σε μια χωρα, εκπαιδευεται, μετεχει στα εθιμα, οι γονεις του εργαζονται και πληρωνουν φορους στο κρατος να θεωρειται πολιτης του κρατους αυτου. Για μενα εκει δεν θα επρεπε καν να τιθεται θεμα.
Εκει που προβληματιζομαι ειναι τι πρεπει να γινει με τα παιδια των λαθρομεταναστων, οι οποιοι παρανομα μπηκαν στη χωρα, οποτε τα παιδια τους παρανομα παραμενουν και μεγαλωνουν εδω. Σε αυτην την περιπτωση τι γινεται; Απο τη μια δεν μπορει το παιδι να πληρωνει τις "αμαρτιες" των γονεων, αλλα απο την αλλη παραμενει το θεμα της μη νομιμοτητας. Και βεβαια, θα πρεπει πρωτα να λυθει το ποιοι τελικα και ποσοι πρεπει να νομιμοποιηθουν απο οσους ζητουν να παραμεινουν στη χωρα μονιμα και κυριως με ποια κριτηρια. Και οσοι δεν νομιμοποιηθουν, τι τελικα θα απογινουν; Γιατι το ζητημα τελικα, ειναι πολυπλευρο. Αν το δεις μονο οικονομικα, αφηνεις απ' εξω την ανθρωπιστικη και την πολιτικη του οψη και τουμπαλιν. Και η κοινωνια μας τελικα ποσους και με ποιο τροπο μπορει να αφομοιωσει; Ταιριαζουν ολες οι κουλτουρες μεταξυ τους; Εχουμε την υποδομη η τα μεσα να δημιουργησουμε την υποδομη ωστε ολοι να ζουμε αρμονικα, χωρις στερησεις βασικων δικαιωματων, οπως αυτο της ασκησης θρησκευτικων καθηκοντων;
Το νομοσχεδιο ειναι ενα καλο βημα κατα την αποψη μου, αλλα ειναι ατελες και θελει πολλη δουλεια ακομη. Ειναι ενα ζητημα που εδω και δεκαετιες επρεπε να εχει αντιμετωπιστει. Δεν εγινε και τωρα προσπαθουμε να καλυψουμε το χαμενο χρονο με κινησεις πολυ βεβιασμενες και σπασμωδικες. Θα ηθελα να δω κατι πιο ολοκληρωμενο με σαφη χρονοδιαγραμματα που να εχει προβλεψη και για την "επομενη μερα", οταν ολα αυτα τα διατυπωμενα σε χαρτια θα πρεπει να εφαρμοστουν στην πραξη.
Το θεμα δεν εχει τελειωμο και θα μπορουσαμε να συζηταμε αιωνιως, γι' αυτο σταματω εδω.
Με συγχωρειτε για το σεντονι, την καταχραση του χωρου.
Καλο απογευμα!

βασίλης είπε...

Η πλειοψηφία των Γάλλων υπέρ της ψήφου των αλλοδαπών.
(Απλώς ο Σαρκοζύ είναι αντίθετος)

http://www.liberation.fr/societe/0102613709-reaction-sur-55-des-francais-favorables-au-vote-des-etrangers-aux-elections-locales

βασίλης είπε...

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ

Διαβάστε το κείμενο και υπογράψτε για το δικαίωμα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών.
http://www.petitiononline.com/ddpcivil/petition.html
Το αυγό σπάει το τσόφλι του.
Εμείς θα μείνουμε απαθείς;

Gazmend Kapllani είπε...

@Butterfly μακάρι να είχαμε και άλλα τέτοια σεντόνια. Να'σαι καλά! Γκάζι

Κώστας Νεόπτωχος είπε...

Προς λαθρομετανάστη Καπλάνι:

Στη χώρα μου υπάρχει μια λαϊκή κουβέντα, "δώσε θάρρος στο χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι".

Στην περίπτωσή σου το ελληνικό αυτό λαϊκό ρητό αποδεικνύεται πράγματι σοφό.

Δεν σου δίνω ΕΓΩ το δικαίωμα Αλβανέ Γκασμεντ να κρίνεις το Θεοδωράκη. Να πας να κρίνεις τους μαφιόζους της πατρίδας σου και να λες ευχαριστώ στους Έλληνες που σου έδωσαν και τρως ψωμί εδώ στην Ελλάδα.

βασίλης είπε...

Τα δικαιώματα ούτε τ᾽απονέμεις, αλλά ούτε και τα στερείς εσύ.
Ευτυχώς...

Κώστας Νεόπτωχος είπε...

Βασίλη ή Γκασμεντ ή Φατμιρ ή όπως κάθε φορά παρουσιάζεσαι, πες μου απο πού αντλείς το δικαίωμα να κριτικάρεις έναν ολόκληρο λαό και τα ιδανικά του, στη χώρα του οποίου εισήλθες λάθρα και νύχτα, βρήκες δουλειά (και καλή μάλιστα) στερώντας την ίσως απο κάποιον Έλληνα, και τρως ψωμί (παντεσπάνι δηλαδή) τόσο χρόνια.
Αν αυτό δεν λέγεται κατάχρηση φιλοξενείας τότε στη δική σου γλώσσα (όπου ίσως λείπει ο όρος) ίσως λέγεται θράσσος.

βασίλης είπε...

Αγαπητέ μου συμπατριώτη.
Το θράσος γράφεται με ένα «σ». (Ακόμα κι όταν περισσεύει)
Δεν έχει κανένα νόημα η απάντηση σε ύβρεις.
Γεια χαρά.

βασίλης είπε...

Πάντως εγώ προσωπικώς δεν έχω τα ίδια ιδανικά μ᾽εσένα. Ευτυχώς (και πάλι).
Αυτά και τέρμα.

Κώστας Νεόπτωχος είπε...

Αγαπητέ "συμπατριώτη" Βασίλη,

πρώτα σε ευχαριστώ για την ορθογραφική παρατήρηση, αλλά, όπως είπες κι εσύ, παρασύρθηκα βλέποντας πόσο περισσεύει στις μέρες μας.

Κατά δεύτερον το ότι δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις ούτε κακό είναι ούτε ντροπή. Εγώ τουλάχιστον δεν ντρέπομαι καθόλου που είμαι και αισθάνομαι Έλληνας.

Τώρα αν εσύ έχεις κάποιο πρόβλημα με την ταυτότητά σου... έχεις την κατανόηση και τη συμπάθειά μου.

Περαστικά σου.

βασίλης είπε...

Αν και είχα αποφασίσει να μην απαντήσω πλέον, θα κάνω ένα τελευταίο σχόλιο.
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια ιδανικά.
Δυστυχώς το ιδανικό της φυλετικής καθαρότητας οδηγεί σε εθνοκάθαρση.
Ευχαριστώ πολύ για τα «περαστικά».
Με την εθνικιστική λύσσα που αναπαράγεται σε όλη την επικράτεια έχω ανάγκη της ευχής αυτής.

marianefeli είπε...

Απαντώ αναδρομικά: κε Καπλάνι/βασίλη/vasili/και όπως αλλιώς εμφανίζεστε (σας έχουμε μάθει πλέον), το να μην δέχεστε το ότι κάποιος προσβάλλεται από τα λόγια σας αποδεικνύει πόσα κιλά ανίδεος είστε. Η αυθεντία την οποία πουλάτε βασίζεται σε ένα σύστημα το οποίο σας καλοδέχτηκε, σας έχρισε και διδάκτορα Παντείου (παίρνοντας ίσως τη θεσή ενός περισσότερου άξιου) και στη βάση αυτή μιλάτε. Σας έχω νέα: το διδακτορικό δεν είναι πλέον κάτι το συγκλονιστικό αγαπητέ, κάνουν πολλοί. Ένας από αυτούς είστε και εσείς, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Συγκρατείστε λίγο το μιμητισμό και το ρατσισμό σας και επιτέλους εκφραστείτε λίγο περισσότερο ευγενικά προς το λαό που σας φιλοξενεί. Αλλά προφανώς η παιδείας σας δεν σας το επιτρέπει, φοβάμαι...

Μία πρώην θαυμάστρια (και πολύ χαίρομαι που απομακρυνθήκατε από το πρότυπο του καλού παιδιού που πουλάγατε αρχές τις δεκαετίας του '90. Τουλάχιστον, τώρα ξέρουμε ποιος αληθινά είστε).

βασίλης είπε...

@ marianefeli
Δεν θα σας δώσω διαπιστευτήρια ως προς την εθνικότητά μου όσο κι αν, απρεπώς νομίζω, επιμείνετε. Προφανώς είμαι πολίτης αυτού του κόσμου στον οποίο κι εσείς κι εγώ ζούμε.
Θα σας πω μόνο το εξής:
Έχουμε (εσείς κι εγώ εννοώ) μια εκ διαμέτρου αντίθετη κοσμοθεωρία. Δεν θεωρώ ούτε ότι "φιλοξένησα", ούτε ότι "φιλοξενήθηκα" ποτέ σε καμιά χώρα.(Έχω ζήσει επί δεκατρία χρόνια σε δύο διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες με φιλοξένησαν προσωπικοί ΦΙΛΟΙ μου και στους οποίους, ως προσωπικούς ΦΙΛΟΥΣ μου ανεξαρτήτως ασφαλώς εθνικότητας, ανταπέδωσα κάποτε τη φιλοξενία.)
Θεωρώ απλώς ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα, εφόσον μάλιστα έχει γεννηθεί και ζει μετά τη "διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου", να ζει όπου αυτός επιθυμεί.
Λέτε:
"Συγκρατείστε λίγο το μιμητισμό και το ρατσισμό σας και επιτέλους εκφραστείτε λίγο περισσότερο ευγενικά προς το λαό που σας φιλοξενεί."
Μου κάνετε, αν θέλετε, τη χάρη να ρίξετε μια ματιά στα σχόλια του παρόντος ιστολογίου του κυρίου Καπλάνη, τωρινά και παλαιότερα;
Εάν, όπως είμαι βέβαιος, είστε καλόπιστη θα φρίξετε από τη συμπεριφορά και το ήθος πολλών, μα πάρα πολλών, "φιλοξενούντων".
Σας χαιρετώ,φιλικά.

Gazmend Kapllani είπε...

Δεν είναι δυνατόν να απαντά κανείς σε ένα παραλήρημα. Σε κάθε περίπτωση, αγαπητέ nickname, αναρωτιέμαι πως μπορεί να ζει κανείς με τόσο φθόνο και τόση μιζέρια μέσα του; Εσείς κυνηγάτε φαντάσματα και ζητάτε διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς, με ύφος μπάτσου σε δικτατορικό καθεστώς. Δεν μου είναι άγνωστο αυτό το ύφος, το έχω ζήσει και στην χώρα καταγωγής μου και στην χώρα επιλογής μου το αντιπροσωπεύουν άνθρωποι σαν και σας. Σε κάθε περίπτωση θα σας παρακαλούσα να σεβαστείτε τους συνομιλητές σας σε αυτό το μπλογκ. Αλλιώς μπορείτε να συνεχίζετε να με βρίζετε με την ησυχία σας στο δικό σας μπλογκ και σε άλλα που ασχολούνται μέρα νύχτα με την βιογραφία μου. Όνειρα καλά σας εύχομαι, ειλικρινά. Πιστεύω πολύ ότι τα έχετε ανάγκη

Donnie είπε...

kala....ego prosopika eriksa apisteuto gelio me ta parapano sxolia tis Marianefelis, mono pou eimai pio dyspistos apo olous esas. Exo mia karampinati ypopsia oti h Marianefeli einai o Gazmend Kapllani pou aresketai na kanei ton antipalo tou eautou tou. Toso diestramenos einai autos o alvanos.
MARIANEFELI.....apodeikse mou se parakalo oti DEN eisai o gazmend kapllani. SE DIATAZO. Alliws ...EKSO APO TIN XORA MOU!!!!! Tha perimenw loipon........

marianefeli είπε...

eiste oloi entelos xudaia ageneis. Lypamai pou epesa sto epipedo na synomilo mazi sas...

kalinixta sas kyrie se esas kai stis ametrites persones sas!!!

marianefeli είπε...

@Donnie
eisai entelos thliveros/i ... lypamai den boro na se voithiso. Kalutera bres enan psichiatro gia to provlima sou.

βασίλης είπε...

Κυρία marianefeli,

"Ίσα ρε μεγάλε", "σε ένα σύστημα το οποίο σας καλοδέχτηκε", "επιτέλους εκφραστείτε λίγο περισσότερο ευγενικά προς το λαό που σας φιλοξενεί","Αλλά προφανώς η παιδείας σας δεν σας το επιτρέπει".
Ο κ. Καπλάνη δεν έχει ασφαλώς ανάγκη συνηγόρου.
Το μόνο που θα είχα να σας πω εν τούτοις, είναι πώς μάλλον άλλοι θα έπρεπε να λυπούνται που έπεσαν στο επίπεδο να συνομιλούν μαζί σας.
Χαίρετε.