Τρίτη, Δεκεμβρίου 07, 2010

Κοράκια στην πόλη των αγγέλων


Στέκονταν στην ταράτσα, απέναντι απότο µπαλκόνι µου, µαύρα, κατάµαυρα, ισορροπούσαν πάνω σε µια κεραία, τσιµπολογούσαν εναλλάξ από µια σακούλα δεµένη γύρω από ένα σκουριασµένο σίδερο. Πρώτη φορά βλέπω κοράκια σε πυκνοκατοικηµένη περιοχή της Δυτικής Αθήνας. Ισως να τους έφερε εδώ η µυρωδιά των σκουπιδιών που «κοσµούν» ακόµα τους δρόµους της γειτονιάς µου, σαν σαρκαστικά εορταστικά στολίδια. Τα κοράκια τρέφονται µε τα απορρίµµατά µας. Η παρουσία τους συµβολίζει κάτι το ζοφερό. Στη δυτική κουλτούρα θεωρούνται σύµβολα του θανάτου, της αρπαγής, της εκδίκησης. Προσωπικά, κάθε φορά που τα βλέπω θυµάµαι την περιγραφή του Primo Levi: το πώς τα κοράκια τρέφονταν µε τα πτώµατα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην ανατολική κουλτούρα όµως, στην Κίνα και στην Ιαπωνία φερ’ ειπείν, τα κοράκια θεωρούνται πουλιά που φέρνουν τύχη και ευηµερία, σύµβολα της αρετής, απεσταλµένα του ηλίου και του φωτός. Βλέπω αυτά τα δυο κοράκια στην ταράτσα απέναντι από το µπαλκόνι µου, σε µια συνοικία της Δυτικής Αθήνας και αναρωτιέµαι αν πρέπει να ερµηνεύσω την παρουσία τους εδώ σύµφωνα µε τις κινεζικές ή τις δυτικές δοξασίες; Ή µήπως µε καµία από τις δυο; (Όλο το άρθρο ΕΔΩ)

1 σχόλιο:

Περαστική είπε...

Τα κοράκια τα είχα πάρει με φόβο από μικρή, στο χωριό μου λέγανε πως άν λαλήσει κοράκι 3 φορές (ή κουκουβάγια δε θυμάμαι πολύ καλά) κάποιος γνωστός θα πέθανει...
Ωραίο άρθρο πάντως. Περίμενα όμως ότι κάποια στιγμή θα διάβαζα και ένα άρθρο σας που να αναφέρεται στο θέμα των ημερών δηλαδή το wikileaks και στην αποψη σας για αυτό..