Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2010

Σε μια χούφτα σκόνη

Μελαγχολική η Αθήνα το Σάββατο. Τυλιγμένη από την αφρικανική σκόνη. Σαν κάτι πόλεις στις όχθες της ερήμου που περιγράφουν διάφοροι περιηγητές. Κίτρινη, βλοσυρή, σιωπηλή. Έβλεπες εκείνο το σκονισμένο τοπίο και καταλάβαινες γιατί οι ανθρωπολόγοι λένε ότι οι Άραβες ανήκουν στον πολιτισμό της ακοής κι εμείς στον πολιτισμό της όρασης. Και γιατί οι μονοθεϊστικές θρησκείες, που κοντά σε ερήμους γεννήθηκαν, κατέστησαν τη σκόνη την πιο συγκλονιστική μεταφορά της ανθρώπινης ύπαρξης. (Η συνέχεια ΕΔΩ)

Τρίτη, Φεβρουαρίου 16, 2010

Καλές ειδήσεις είναι οι κακές ειδήσεις...


Διαβάζω ότι σύμφωνα με μια πανευρωπαϊκή έρευνα για τα ΜΜΕ οι αναγνώστες και οι θεατές αγαπούν περισσότερο τις αρνητικές ειδήσεις και τις ιστορίες βίας και καταστροφής. Αναρωτιέμαι γιατί μια είδηση για κάποιον που βοηθά τον διπλανό του να ζήσει αξίζει λιγότερα από μια είδηση για κάποιον που στέλνει κάποιον άλλον στον άλλο κόσμο. Πολύ απλά, απαντούν τα «ιερά βιβλία» της δημοσιογραφίας: οι ειδήσεις είναι εξαιρετικά γεγονότα. Η γνωστή θεωρία για την κυρία που δαγκώνει τον σκύλο. Ο δημοσιογράφος είναι σαν τον γιατρό. Απευθύνεσαι σε αυτόν για να του πεις τι δεν πάει καλά. Μόνο που συχνά αυτός ο γιατρός δεν νοιάζεται για τη θεραπεία της νόσου. Οι δυνατοί και η εξουσία επιθυμούν να υπάρχουν μόνο καλές ειδήσεις. Έζησα σε ένα καθεστώς όπου απαγορεύονταν οι κακές ειδήσεις, ενώ η δυστυχία κυριαρχούσε στην πραγματική ζωή. Τώρα, στις δημοκρατίες όπου ζούμε, φαίνεται πως συμβαίνει το αντίθετο. Το καλό σπάνια βρίσκει χώρο. Και όταν βρίσκει μετατρέπεται σε δακρύβρεχτη ιστοριούλα... (Η συνέχεια εδώ)

Τρίτη, Φεβρουαρίου 09, 2010

Υπάρχουμε - Συνυπάρχουμε;

Ο δήμαρχος της Σαγιάδας κ. Βαγγέλης Μάστορας τσουγκρίζοντας με τους μετανάστες μόνιμους κατοίκους του δήμου

"Αγαπητέ, «Υπάρχουμε... Συνυπάρχουμε;». Ο Δήμος Σαγιάδας του Νομού Θεσπρωτίας, παραμεθόριος, βρίσκεται στην εσχατιά της Ελλάδας. Για ορισμένους καρεκλοκένταυρουςμανδαρίνους του αθηνοκεντρικού κράτους εκεί σταματά η Ελλάδα, για εμάς όμως που ζούμε σε αυτόν τον τόπο από εδώ αρχίζει η Ελλάδα.
(Η συνέχεια εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&la=1&ct=13&artid=4559696)

Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2010

Ρατσιστής γίνεσαι δεν γεννιέσαι

Διαδήλωσαν ενάντια στους μετανάστες, ενάντια στο νομοσχέδιο. Ο Άδωνης στο κέντρο και ένα -ν στο γεννιέσαι που έχει κάνει φτερά. Ο ρατσισμός ανορθολογικός και ανορθόγραφος. Ανορθόγραφος ρατσιστής γίνεσαι δεν γεννιέσαι...

Πηγή της φωτογραφίας: Έλληνας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=235199718076&ref=ts