Σάββατο, Φεβρουαρίου 26, 2011

Οι δικτάτορες πεθαίνουν δύσκολα...

Αυτή εδώ είναι μια θλιβερή λίστα. Μυρίζει αίμα, παράνοια, εξαπάτηση. Ιδεολογικά πρόκειται για δεξιούς και αριστερούς. Πολιτισμικά προέρχονται από κάθε κουλτούρα και ήπειρο. Είναι η λίστα των πιο «μακρόβιων» δικτατόρων του 20ου αιώνα. Εκείνοι που πέρασαν περισσότερα από 30 χρόνια στην εξουσία. Μερικοί ζουν ακόμα. Και συνεχίζουν να σκοτώνουν. Μερικούς, σαν τον Χίτλερ, δεν τους έβαλα στην λίστα επειδή δεν έπιασαν (ευτυχώς) τα 30 χρόνια στην εξουσία. Αυτό δεν τους εμπόδισε να αιματοκυλήσουν τον 20ο αιώνα. Εάν έχω ξεχάσει κάποιον να μου το θυμίσετε. Βλέποντας την λίστα πάντως σκέφτηκα ότι οι δικτάτορες και οι δικτατορίες πεθαίνουν δύσκολα. Και σκοτώνουν τόσο εύκολα. Γι’αυτό με τις δικτατορίες και τους δικτάτορες ισχύει ό,τι ισχύει και με το καρκίνο: η καλύτερη «προστασία» είναι η πρόληψη…

1. Fidel Castro (Κούβα): 49 χρόνια e 8 μέρες

2. Chiang Kai-shek (Κίνα): 46 χρόνια και 177 μέρες
3.
Kim Il-sung (Βόρεια Κορέα): 45 χρόνια και 302 μέρες
4. Omar Bongo (
Γκαμπόν): 41 χρόνια και 188 μέρες
5. Muammar al-Gaddafi (
Λιβύη ): 41 χρόνια και πόσοι νεκροί ακόμη;
6. Enver Hoxha (Αλβανία):
40 χρόνια και 171 μέρες
7. Francisco Franco (
Ισπανία): 39 χρόνια και 51 μέρες

8. Gnassingbé Eyadéma (Τόγκο): 37 χρόνια και 297 μέρες
9.
Josip Broz Tito (Jugoslavia): 36 χρόνια και 157 μέρες
10. António de Oliveira Salazar (
Πορτογαλία): 36 χρόνια και 82 μέρες
11. Todor Zhivkov (
Βουλγαρία): 35 χρόνια και 258 μέρες
12. Paul Biya (
Καμερούν): 35 χρόνια και συνεχίζει
13. Félix Houphouët-Boigny (
Ακτή Ελεφαντοστού): 34 χρόνια και 220 μέρες
14. Alfredo Stroessner (
Παραγουάη): 34 χρόνια και 172 μέρες
15. Ali Abdullah Saleh (
Υεμένη): 32 χρόνια και συνεχίζει…
16. Yumjaagiin Tsedenbal (
Μογγολία): 32 χρόνια και 210 μέρες
17. Dawda Jawara (
Γκάμπια): 32 χρόνια και 40 μέρες
18. János Kádár (
Ουγγαρία): 31 χρόνια και 214 μέρες
19. Habib Bourguiba (
Τυνησία): 31 χρόνια και 210 μέρες
20. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (
Γουινέα): 31 χρόνια και συνεχίζει ...
21. Lee Kuan Yew (
Σιγκαπούρη): 31 χρόνια και 176 μέρες
22. Mobutu Sese Seko (
Ζαΐρ): 31 χρόνια και 173 μέρες
23. José Eduardo dos Santos (
Αγκόλα): 31 χρόνια και συνεχίζει...
24. Hastings Kamuzu Banda (
Μαλάουι): 31 χρόνια και 109 μέρες

25. Suharto (Ινδονησία): 31 χρόνια και 70 μέρες
26.
Joseph Stalin (Σοβιετική Ένωση): 30 χρονια και 336 μέρες
27.
Robert Mugabe (Ζιμπάμπουε): 30 χρόνια και συνεχίζει....
28.
Abdou Diouf (Σενεγάλη):30 χρόνια και 35 μέρες
29.
Maumoon Abdul Gayoom (Νησιά των Μαλδίβων): 30 χρόνια
30. Muhammad
Hosni Sayyid Mubarak (Αίγυπτος): 29 χρόνια και 120 μέρες: δ
εν τον άφησαν να γιορτάσει τα 30 χρόνια στην εξουσία

15 σχόλια:

karpidis είπε...

Πως μπορείς να τον έχεις στους διδάκτορες ενώ υπάρχουν εκλογές και έχει τεράστια αποδοχή από το λαό της Κούβας που ακόμα δεν ξεχνά τον κίνδυνο της Αμερικής...

Gazmend Kapllani είπε...

Οι περισσότεροι με εκλογές "εκλέγονται". Ο Ενβέρ Χότζα - έκτος στην σειρά - έπαιρνε 99, 99% στις εκλογές. "Ντρεπόταν" να βάλει 100%. Και εμείς αναρωτιόμασταν: ποιοι να είναι άραγε οι 0,1%. Εκτός και αν η παρέμβασή σας έχει χιουμοριστικό χαρακτήρα

Meropi είπε...

Κατ' αρχάς να διορθώσω το σχολιαστή @karpidis. Στους δικτάτορες κατατάσσεται ο Κάστρο και όχι στους "διδάκτορες" (δεν νομίζω να έχει πάρει διδακτορικό).
Αν και γενικά δεν συμπαθώ ιδιαίτερα το Θ. Πάγκαλο, εντούτοις μου άρεσε κάτι που είχε πει παλαιότερα: "Όταν βλέπεις στην ονομασία μιας χώρας να προστίθεται δίπλα από το Δημοκρατία ένας περαιτέρω προσδιορισμός (όπως π.χ Δημοκρατία του Λαού, Λαϊκή Δημοκρατία, Σοσιαλιστική Δημοκρατία κλπ κλπ), τότε παύει να είναι Δημοκρατία".

Meropi είπε...

Για να μην παρεξηγηθώ, θέλω να διευκρινίσω το εξής: Με το προηγούμενο σχόλιο μου δεν εννοώ ότι δεν πιστεύω στο σοσιαλισμό. Πιστεύω σ' αυτόν, αλλά στα πλαίσια μιας Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου δεν αποκλείεται κανένας πολίτης από το δικαίωμα του εκλέγειν και ιδιαίτερα του εκλέγεσθαι και όπου οι Κρατούντες είναι έτοιμοι να παραδώσουν την εξουσία κάθε 4-5 χρόνια (αν δεν εκλεγούν). Δεν πιστεύω στις ψευδεπίγραφες "Δημοκρατίες του λαού και του σοσιαλισμού", όπου στην πραγματικότητα αποκλείονται τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

mantz είπε...

Αγαπητέ Γκάζμεντ,
Η λίστα σου μου θύμισε έναν αμερικανό δημοσιογράφο που συντάσσει μια ετήσια κατάταξη με τους "Χειρότερους Δικτάτορες της Χρονιάς". Πολύ καλό άρθρο της Washington Post, εδώ.

diaskronos είπε...

Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
Προτείνουμε:
Στις 2 Μάρτη Τετάρτη από τις 3μ.μ. μέχρι τις 11μ.μ. να αναρτήσουμε όλα τα blog ανάρτηση με τον ίδιο τίτλο και το κάθε blog τις δικές του απόψεις ως περιεχόμενο. Ως τίτλο:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
Προτείνουμε ακόμα μια φωτοσύνθεση του χάρτη της Ελλάδας με στάμπα « ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» μια φωτοσύνθεση είναι στην αρχική σελίδα του blog όποιος θέλει μπορεί να την πάρει .
Με αυτό τον τίτλο που είναι φανταζόμαστε λίγο πολύ αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των bloggers και φυσικά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και απόψεις αλλά και να δώσει και άλλες προτάσεις. (Στην ανάλυση προφανώς δεν γίνεται όλοι να συμφωνήσουν με ένα κείμενο ή τουλάχιστον προς το παρών είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει προετοιμασία.)
Α) Είναι ένας τρόπος να ακουστούμε από όλους ,πιο μακριά και πιο έντονα.
Β) θα είναι μια δοκιμή και για επόμενη μαζική διαμαρτυρία ή προβολή κάποιου εθνικού ή κοινωνικο-πολιτικού ή οικονομικού ζητήματος.
Γ) Η φωνή μας θα φτάσει και στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες πιο δυνατή.
Δ) Εάν κάποιος διαφωνεί ή τώρα ή σε επόμενη παρόμοια κίνηση είναι ελεύθερος προφανώς να μη συμμετέχει είναι πέρα για πέρα επιλογή και δικαίωμα του καθενός .
Όλοι μας να ενημερώσουμε όλα τα φιλικά μας αλλά και όσα μπορεί ο καθένας για την κίνηση αυτή. Είναι μια πρόταση που δεν κρύβει καμία ύπουλη σκοπιμότητα παρά αυτά και μόνο που γράφουμε. Την πρόταση την κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς άλλο στόχο ή σκοπό. Θεωρήσαμε σωστό να την διακινήσουμε μέσω σχολίων γιατί δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο. Συνάδελφοι (αν στέκει ) bloggers η Χώρα μας πνίγεται …κάτι μα κάτι πρέπει να γίνει.
Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε το e-mαιl: diaskronos@gmail.com
Η ομάδα του galaxiako.blogspot.com : diskronos, anarxos, antromeda, kiklonas, anarxosimoritis
ΥΓ Εάν κάποιος (οποιοσδήποτε) θέλει το ονοματεπώνυμο μας θα το δώσουμε με το e-mail. Δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε το δικό του για να μην υπάρχουν αμφιβολίες .

'Ανθρωπος στον Πλανήτη είπε...

Μην ξεχνάμε τον Τσαουσέσκου της Ρουμανίας! Δεν γνωρίζω πόσα ακριβώς χρόνια "μεγαλούργησε" ως ηγέτης της χώρας, αλλά νομίζω ότι δεν τον είδα στην λίστα.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία αγαπητε φίλε Γκάζμεντ.

sakidio είπε...

Τον Τσάβες θα τον θεωρούσαμε δικτάτορα; Με έχει μπερδέψει ως άτομο.

karpidis είπε...

Όχι δεν είναι χιουμοριστικό. Σοβαρά μιλώ. Μπορείς να δεις τις αμερικάνικες ταινίες για τον Κάστρο για να κρίνεις αν τα ποσοστά είναι πραγματικά...

fpboy είπε...

Απίστευτο !

Charalambos K. είπε...

Επειδή σε πολλές χώρες οι εκλογές είναι προσχηματικές (όπως πολύ σωστά αναφέρει ο G.K.), αφού πω ότι βρίσκω τη λίστα του αρκετά καλοζυγισμένη, θα ήθελα να θα θυμίσω τον ορισμό του σηµαντικού Πολωνού διανοούµενου Άνταµ Πσέβορσκι(τον οποίο ορισμό ασπάζομαι απόλυτα): Δηµοκρατία είναι ένα σύστηµα όπου οι κυβερνώντες χάνουν τις εκλογές. Σε ποιά απ τις παραπάνω χώρες θα μπορούσαν οι προαναφερθέντες δικτάτορες να χάσουν τις εκλογές; Θα ήταν δυνατό να απομακρυνθούν απ την εξουσία χωρίς να χυθεί αίμα;

ΞΕΝΗ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΞΕΝΗ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Είναι έτσι ακριβώς. Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι στις δικτατορίες ισχύει ότι και με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, πολλοί "δοκιμάζουν" δεν εθίζονται όμως όλοι... Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, που σε μερικές χώρες όπως η Κίνα, είναι 46 τα χρόνια ενώ στην Ελλάδα είναι 7 (ή ακόμη και μερικές που δεν γνώρισαν ποτέ δικτατορικό καθεστώς). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πολλές φορές δεν ανεβαίνει κάνεις στην πλάτη μας αν δεν σκύψουμε εμείς πρώτα (ή καλύτερα κανείς δεν κυβερνά αν κανείς δεν υπακούει).Οι λαοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών και όσο πιστεύουμε το αντίθετο κάνουμε κακό σε μας τους ίδιους.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Φοβάμαι ότι η λίστα είναι ατελείωτη αλλά το σημαντικό είναι τι καθεστώς ακολουθεί την πτώση ενός δικτάτορα. Και ο Mubarak και ο Καντάφι είναι (ήταν;) δικτάτορες αλλά ίσως είναι καλύτερα να κυβερνάνε αυτοί παρά κάποιος ισλαμιστής...

Είναι εγκληματίες αλλά είναι φιλικοί προς τη Δύση και μιας και έχουν μεγάλα αποθέματα μαύρου χρυσού ίσως να πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

1