Τετάρτη, Μαΐου 25, 2011

Άλλο «indignados» και άλλο «δικτατορία του προλεταριάτου»

Ο «Ριζοσπάστης» (άρα το ΚΚΕ) καταδίκασε το κίνημα των αγανακτισμένων «los indignados» στην Ισπανία ως «οπορτουνιστικό» και «μικροαστικό». Εάν οι «αγανακτισμένοι» στις πλατείες των ισπανικών πόλεων και όσοι προσπαθούν να μεταφέρουν το κίνημά τους και στην Ελλάδα, δεν παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη του λενινισμού και του σταλινισμού θα είχαν καταλάβει ότι τον Μάιο εξεγείρονται οι μικροαστοί και οι οπορτουνιστές. Οι βαρβάτοι επαναστάτες επιτρέπεται να ξεσηκωθούν μόνο τον Οκτώβριο…

ΥΓ. Το κίνημα των «αγανακτισμένων» καλεί σήμερα (25 Μαΐου 2011), στις 18.00 η ώρα, σε ειρηνική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες ελληνικών πόλεων.

24 σχόλια:

Σημειώσεις Ανυπομονησίας είπε...

Οπορτουνιστικό και μικροαστικό, μάλιστα...

mantz είπε...

Εύκολα χειραγωγήσιμο θα το ονόμαζα. Στην σιωπή των πολλών θα ξεχωρίσουν οι κραυγές τω λίγων.
Η οργή και η αγανάκτηση δεν είναι προνόμιο των "αγανακτισμένων". Και ούτε μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα από μόνες τους. Γνώση & συνειδητοποίηση των προβλημάτων χρειάζεται, να αντιπαρατεθούν στο τσουνάμι του καθεστωτικού και του -κατά φαντασίαν- αντικαθεστωτικού λαϊκισμού.

Gazmend Kapllani είπε...

@mantz εγώ δεν ξέρω τι είναι το κίνημα των αγανακτισμένων. Προσπαθώ να μάθω και να καταλάβω. Εσείς πως το καταδικάζετε έτσι εκ των προτέρων (εάν κατάλαβα καλά); Να είσαι καλά. Γκ.

Joe είπε...

Καλό μου Καπλάνι η κατανόηση δεν έχει καμία σχέση. Και ο Λένιν δεν είχε καταλάβει ακριβώς τι ήταν οι ναύτες της Κροστάνδης, ήξερε όμως οτι ήταν εχθροί του.

Gazmend Kapllani είπε...

Την πιο εύστοχη παρατήρηση την βρήκα στο fb (απο Πέτρος Διατσέντος). Το μεταφέρω αυτούσιο: "Ιστορικά, το ΚΚΕ ό,τι δε μπορούσε να ελέγξει (και ασφαλώς να χειραγωγήσει) το καταδίκαζε. Και στο ντουλάπι της καταδίκης είχε και έχει πολλά συρταράκια: ρεβιζιονισμός, οπορτουνισμός, μικροαστισμός, αριστερισμός κλπ κλπ κλπ. Δεν υπάρχει ανάλυση και σκέψη με βάση τα γεγονότα και την εμπειρία αλλά ταξινόμηση σε κλειστά και απολιθωμένα θεωρητικά σχήματα. Δυστυχώς όπως τα δυο μεγάλα χριστιανικά δόγματα έτσι και το ΚΚΕ νομίζει ότι κατέχει τη μία και απόλυτη αλήθεια, δεν αναθεωρει, δε μαθαίνει από την ιστορία, δεν αναγνωρίζει λάθη και εγκλήματα. Ειναι ξεκάθαρα ένα ολοκληρωτικό πολιτικό μόρφωμα με εθνικιστικά ψύγματα ηθικιστικό συντηρητισμό και ομοφοβικές τάσεις. Μετά από τον εμφύλιο ήταν πάντα ουραγός των κοινωνικών κινημάτων. Κρίμα στους ανθρώπους που πίστεψαν αδολα σε αυτό..."

Nikos Best Songs είπε...

........ επιτέλους μετά απο 30 χρόνια πίστη στο ΚΚΕ τώρα είμαι ελεύθερος να πιστεύω ότι θέλω - ΕΓΩ και μόνο ΕΓΩ -
ευχαριστώ - μεταξύ άλλων και τον - Καπλάνι!

Valerio Paris Mitritsakis είπε...

Το ότι το καταδικάζει το ΚΚΕ δεν το κάνει και σωστό. Αγανακτησμένοι είμαστε όλοι μας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Μπορούμε να βγούμε στους δρόμους να φωνάζουμε αλλά δεν θα είναι μια φωνή, θα είναι ένα άθροισμα μεμονομένων φωνών, ένας θόρυβος. Όταν η αγανάκτηση δε μετασχηματίζεται σε ελπίδα μέσω κοινών στόχων τότε είναι άχρηστη αν όχι επικίνδυνη. Εγώ άλλωστε φοβάμε περισσότερο ένα μεγάλο κοπάδι τρομαγμένα πρόβατα που τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση παρά ένα λύκο με συγκεκριμένη τροχιά

Gazmend Kapllani είπε...

@Valerio συμφωνώ μαζί σου. Ας το δούμε και απο κοντά αν είναι. Ας μη το αναλύσουμε με τον τρόπο που το κάνουν οι σταλινιστές και οι φασίστες που είναι κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Αυτό που έχω δει μέχρι τώρα στην Ισπανία είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κίνημα εν τω γίγνεσθαι. Ας δούμε και ας μετέχουμε έστω με την σκέψη μας

Michalis Melidonis είπε...

Αλβανοί + Έλληνες έχουν
κακό ιστορικό για
ειρηνικές διαδηλώσεις.

αυτό είναι ίσως που φοβίζει
το εγχώριο σκεπτόμενο
προλεταριάτο :-)

mantz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
mantz είπε...

@Gazmend: Δεν το "καταδικάζω" (μακριά από μένα αυτή η έκφραση / λογική). Απλά έχω κι εγώ τις ίδιες επιφυλάξεις με τον Valerio (πιθανώς και τον Michalis Melidonis).

Πιστεύω στην πολιτική (στη μη κομματόσκυλη μορφή της) και στην ενημέρωση / μάθηση / επίγνωση / αποφασιστικότητα του πολίτη. Ένα βήμα πριν το γκρεμό όλα αυτά μου φαίνονται happening πολυτελείας. Ίσως 2,3, 5 χρόνια πριν να είχαν κάποιο νόημα.

Το ότι ήρθε και ως "κόπια" (από την Ισπανία) επίσης δε με κάνει να το δω θετικά. Σαν ψυχολογική καταφυγή ότι τα προβλήματά μας είναι τάχα κοινά με των Ισπανών, και όλοι είμαστε μια παρέα και μαζί θα βρούμε τη λύση, κτλ.

Λωτοφάγος είπε...

Ούτε εγώ βλέπω θετικά την αποψινή διοργάνωση, διότι αποφασίστηκε επειδή ΚΑΙ οι Ισπανοί μάς ξεφτιλίζουν, με σύνθημα που μας αποκαλεί κοιμισμένους.
Όσα προηγήθηκαν (και κυρίως η τεράστια ανεργία) δεν έπεισαν τους νέους να αφήσουν τους φραπέδες και να βγουν στους δρόμους. Σηκώθηκαν από τις καφετέριες, όμως, μόλις θίχτηκε ο εγωισμός τους!

Gazmend Kapllani είπε...

Κατανοητές οι επιφυλάξεις. @Mantz κάλλιο αργά παρά ποτέ. Από εκεί και πέρα υπάρχει το γεγονός: αυτή την ώρα η Πλ. Συντάγματος είναι γεμάτη κόσμο. Λόγω των βιωμάτων μου είμαι καχύποπτος συνήθως στα πλήθη. Αλλά ας δώσουμε όλοι στον εαυτό μας μια (άλλη) ευκαιρία. Δεν υπάρχουν και πολλές άλλωστε, ίσως να είναι και η "τελευταία"

Douska είπε...

Οταν η έμπνευση σώνεται ,η αντιγραφή και η πιστή επανάληψη οδηγεί στη δημιουργία.Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πια ανάγκη να δημιουργήσουν νέας μορφής αγώνες.στο σημείο αυτό η αντιγραφή επιβάλλεται και είθε να επαναλαμβάνεται.

Michalis Melidonis είπε...

αφού έλειψαν βία, κόμματα και
εργατοπατέρες, θετικό
το πρώτο δείγμα
έστω και από μίμηση και φιλότιμο

Michalis Melidonis είπε...

και μια ανάρτηση σχετική,
>Μην κλαις για μένα Μάη

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Η συγκέντρωση των "αγανακτισμένων"μου θυμίζει κάτι από Μάη του 68. Δηλαδή, θέλω να επαναστατήσω αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς θέλω να αλλάξει. Υπάρχει μία οργή αλλά δεν έχει αντίκρυσμα σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί το να πει κανείς θέλω να αλλάξουν όλα είναι σαν να λέει "ακόμα και να μην αλλάξουν, τουλάχιστον εγώ το είπα". Είναι δύσκολη η κατάσταση. Αλλά, πέρα από τις όποιες ατασθαλίες και μικροπολιτικές όλων αυτών των χρόνων, και που είμαστε αγανακτισμένοι, τι σημαίνει; Δεν πρέπει να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας; Άρα, πρέπει να δούμε πώς θα απεμπλακούμε από την κρίση με σοβαρότητα. Αυτό λείπει. Η αγανάκτηση είναι ένα συναίσθημα, και σαν τέτοιο εύκολα χειραγωγείται. Αντίθετα, η νηφαλιότητα είναι πιο επικίνδυνη, γιατί είναι ικανή για όλα. Όσο για το ΚΚΕ, ουδένα σχόλιον. Τώρα συζητούν για την αποκατάσταση του Ζαχαριάδη και του Πλουμπίδη, 60 χρόνια μετά...

sonap είπε...

κ.Kapllani
κατ αρχήν και συμφωνώ και διαφωνώ μαζί σας (όσον αφορά τη σχετική δημοσίευσή σας) αλλά και με τους παραπάνω σχολιαστές! Έψαξα όμως και δεν βρήκα κάποιο κείμενο όπου να καταδικάζεται η κίνηση των αγανακτισμένων της Ισπανίας είτε από το ΚΚΕ είτε από τον Ριζοσπάστη. Θα ήθελα, παρακαλώ, να μου υποδείξετε το σχετικό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε! Ευχαριστώ!

Gazmend Kapllani είπε...

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6256839&publDate=20%2F5%2F2011

sonap είπε...

κ. Kapllani Ευχαριστώ για την ανταποκριση! Ίσως θα μπορούσες τον σύνδεσμο να τον είχες αναφέρει στο αρχικό κείμενο οπότε νομίζω θα διευκολυνες και τον αναγνώστη που θα τον ενδιέφερε να ρίξει μια ματιά στο θέμα! Επί της ουσίας τώρα κ Kapllani το λινκ παραπέμπει στην στήλη "ΔΙΕΝΗ" του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της Παρασκευής 20 Μάη 2011 όπου δημοσιεύεται (προβάλλεται αν θέλετε) η ανακοίνωση (η θέση) του "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ" για τις πρόσφατες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ισπανία, με την οποία επίσης και συμφωνώ και διαφωνώ, αλλά σε καμμιά περίπτωση -κατά την ταπεινή μου γνώμη- μέσα από αυτή την δημοσίευση καταδικάζεται η κίνηση αυτή των πολιτών από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και "άρα" από το "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ". Στο μέλλλον ίσως υπάρξει σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ και για τις εν Ελλάδι συγκεντρώσεις και που προφανώς θα είναι και στο ίδιο κλίμα με την εν λόγω ανακοίνωση αλλά είναι άλλο "καταδικάζω" και άλλο "εκτιμώ συμπεραίνω και προτείνω" μια άλλη (γνωστή επί σειρά ετών) μορφή αντίδρασης-πάλης-διεκδίκησης.

sonap είπε...

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6259554&publDate=22/5/2011

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6267053&publDate=26/5/2011

Gazmend Kapllani είπε...

Αγαπητέ @sonap δεν ξέρω εάν έχετε εμπειρία από ανάγνωση σταλινικών/χοτζικών εφημερίδων: εγώ τις διάβασα για πολλά χρόνια στην Αλβανία. Ξέρω πως επιλέγουν και προβάλλουν μια «είδηση». Η θετική προβολή σημαίνει ταύτιση. Δεν πρόβαλλαν π.χ. την άποψη των «προδοτών», «ρεβιζιονιστών» και «ευρωκομουνιστών», δηλαδή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας για το θέμα. (Ξέρετε υπάρχουν δεκάδες κομμουνιστικά γκρουπούσκουλα στην Ισπανία και σε κάθε χώρα. Είναι σαν τις αιρέσεις ενός θρησκευτικού δόγματος, όπου το καθένα ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την «καθαρότητα του δόγματος» ενάντια στους «προδότες» και τους «εχθρούς» του). Από εκεί και πέρα οι παραπομπές σας επιβεβαιώνουν και «εμπλουτίζουν» πιο πολύ αυτά που έγραψα. Παρεμπιπτόντως, αφού το έφερε το θέμα, πρέπει να σας πω ότι ο λόγος του ΚΚΕ στην Ελλάδα είναι πιστή συνέχιση του ίδιου λόγου που αναγκάστηκα να ακούσω και να διαβάσω για χρόνια στην χοτζική Αλβανία. Η μόνη διαφορά είναι ότι είναι στα ελληνικά. Προσωπικά το ζω ως μια ακραία ειρωνεία της μοίρας

Meropi είπε...

Όταν βλέπω τέτοια άρθρα στο "Ριζοσπάστη" νιώθω μια παγωμάρα στην καρδιά και απορώ με τον εαυτό μου, γιατί νεότερη είχα ψηφίσει 1-2 φορές το ΚΚΕ. Συνειδητοποιώ πώς θα κυβερνούσε αν του δινόταν ποτέ η ευκαιρία και με τι ευκολία θα βάφτιζε τους πολίτες "εχθρούς της εργατικής τάξης".
-Για το @sonap
δες κι αυτό το άρθρο εδώ

sonap είπε...

..."Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε ότι «η αίσθησή μας είναι ότι είναι δύσκολο να φτάσουν μέχρι το 2013». Για το αυθόρμητο κίνημα των πολιτών που εδώ και μέρες τώρα συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε λέγοντας ότι"Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και ένα κίνημα πάντα θα έχει τη λαϊκή πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, θα συνδυάζει το συνειδητό με το αυθόρμητο".

Ωστόσο αναφερόμενη στους πολίτες που κατεβαίνουν στο Σύνταγμα και δηλώνουν ότι δεν έχουν κομματική ταυτότητα, είπε ότι "είναι εκείνοι που έχουν στηρίξει χρόνια κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα και αισθάνονται προδομένοι... Εγώ πιστεύω ότι έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, μπορεί να μην αισθάνονται ενταγμένοι σε ένα κόμμα, αλλά έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, δεν μπορεί να είναι χωρίς πολιτικές αντιλήψεις. Και μόνο η έννοια της συγκέντρωσης για να σταματήσω κάτι, είναι και αυτό μια πολιτική επιλογή".

Τόνισε την ανάγκη το κίνημα αυτό να έχει εναλλακτική πρόταση και πως "πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια πολιτική θέλουν, απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στο Μάαστριχ, στην ευρωσυνθήκη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια πολιτική θέλουν και από εκεί πέρα ο καθένας ας κάνει και την κομματική του επιλογή. Δεύτερο, καταργείται το μνημόνιο. Εγώ σας λέω με μόνο αυτό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρέπει να βάλεις κάτι στη θέση αυτών που λες να καταργηθεί. Προς το παρόν δεν ακούγεται αυτό πράγμα»."
Συγνώμη που επανέρχομαι αλλά ακόμη ψάχνω να βρω που το ΚΚΕ και με ποιό τρόπο "καταδικάζει" την κίνηση των πολιτών που διαδηλώνουν σε όλες τις πλατείες Ελλάδος!
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=279877