Κυριακή, Μαρτίου 11, 2012

Η σκηνοθεσία του εαυτού ως μυθοπλασίαΑυτοβιογραφούμαι, αφηγούμαι τα βιώματά μου, σκηνοθετώ τον εαυτό μου. Το κάνουν οι μετανάστες και πάμπολλοι άλλοι: επιστήμονες, τραγουδιστές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, διάσημοι και ανώνυμοι, καταπιεστές και καταπιεσμένοι, επαναστάτες και αρκετοί τύραννοι.  Πότε όμως η σκηνοθεσία του εαυτού γίνεται λογοτεχνία και μυθοπλασία; Αύριο θα προσπαθήσω να δώσω μια απάντηση στις 19.00 η ώρα, στην Στέγη Τεχνών & Γραμμάτων. 
Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: Ο μετανάστης αυτοβιογραφείται

Παρακάτω το επίσημο κείμενο 
Συνδέουμε, συνήθως, τη μετανάστευση με τη σκληρή εργασία, συχνά χειρωνακτική, με το συνάλλαγμα που αποστέλλεται στην πατρίδα, με τη δυσκολία εκμάθησης της ξένης γλώσσας, με την κοινωνική περιθωριοποίηση, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τη δυσκολία προσαρμογής και ενσωμάτωσης. Εδώ όμως θα δούμε δύο πολύ διαφορετικά παραδείγματα: έναν Έλληνα συγγραφέα που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία μετά τα 18 του και έγινε γνωστός γράφοντας στα γαλλικά και παίρνοντας βραβεία ως γαλλόφωνος λογοτέχνης• και έναν Αλβανό συγγραφέα που ήρθε σε αντίστοιχη ηλικία στην Ελλάδα, γράφει αποκλειστικά στα ελληνικά και έγινε γνωστός ως ελληνόφωνος λογοτέχνης και επιφυλλιδογράφος στον Τύπο. Μας εξηγούν πώς έκαναν ένα τέτοιο άλμα και τις δυσκολίες που συνάντησαν μέχρι να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το φιλόδοξο στόχο τους.
Ο Κύκλος Εμείς και οι Άλλοι – Εμείς ως Άλλοι έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση. Το ζήτημα απασχολεί όλη την Ευρώπη και οι ευρείες συζητήσεις που θα γίνουν θα επικεντρωθούν τόσο στην ελληνική διάσταση του ζητήματος, όσο και στη διεθνή.
Ομιλητές:
Βασίλης Αλεξάκης: Συγγραφέας
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου: Φιλόλογος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γκάζι Καπλάνι: Συγγραφέας, δημοσιογράφος

Συντονιστής:
Μανώλης Πιμπλής: Δημοσιογράφος, Συντονιστής Τομέα «Λέξεις & Σκέψεις» της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: