Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2012

Chicken game

Εχουν πει ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι κυρίως πολιτισμική και πολιτική και δευτερευόντως οικονομική. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρωζώνη. Κάθε μέρα που περνάει φαίνεται πιο καθαρά ότι η κρίση της είναι κυρίως πολιτισμική και πολιτική. Δεν καταφέρνει να γίνει αυτό που απαιτούν οι καιροί και το κοινό της νόμισμα: ένα κοινό ομοσπονδιακό κράτος. Δεν την αφήνουν να κάνει αυτό το άλμα οι δαίμονές της: ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός. Ο εθνικισμός είναι πιασμένος με λύσσα από την αναχρονιστική αντίληψη του έθνους-κράτους όπως το γνωρίσαμε το 19ο αιώνα. Ο λαϊκισμός κάνει τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κρίνουν ως πιο σημαντική μια τοπική εκλογική αναμέτρηση από τη μοίρα της ηπείρου (Η Συνέχεια ΕΔΩ)

1 σχόλιο:

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι πλέον όνειρο θερινής νυχτός, δυστυχώς πέθανε με τη μεγάλη της διεύρυνση το 2004.

Ακόμα και αν Καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο Κολ και πρόεδρος της κομισιόν ο Ντελόρ δεν θα μπορούσαν να πήσουν τα 27 κράτη μέλη να απαρνηθούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Ένας άλλος λόγος που δυσχαιρένει την ενοποίηση είναι ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι δεν έχουν διδαχτεί το αίσχος του Β' ΠΠ.

Ο βασικός λόγος ίδρυσης της ΕΟΚ ήταν αυτός: να μην ξαναγνωρίσει η Ευρώπη Ναζισμό και πολέμους. Το πρώτο ευτυχώς δεν το γνώρισε, όσον αφορά το δεύτερο ζω σε μία χώρα που είναι συνέχεια στη δημοσιότητα ο "στρατός" του Μιχαλολιάκου :(