Τετάρτη, Αυγούστου 15, 2012

Μαμά φοβάμαι...

- Μαμά η αστυνομία γιατί κατέβασε με βρισιές αυτούς τους ανθρώπους από το λεωφορείο χθες;
- Γιατί είναι μελαψοί και κακοί.
- Εάν είσαι μελαψός είσαι πάντα κακός;
- Ναι βέβαια, εάν είσαι μαύρος και μελαψός είσαι πάντα κακός…
- Μαμά φοβάμαι όταν μεγαλώσω μην γίνω μελαψός σαν τον θείο Γιάννη…
- Ο θείος Γιάννης δεν είναι μελαψός ρε κουτέ, είναι πολύ μελαχρινός…
- Εάν είσαι μελαχρινός δεν είσαι κακός;
- Με κούρασες με όλες αυτές τις ανόητες ερωτήσεις. Τι, κάνεις παρέα με Εβραίους και δεν το ξέρω; Άκουσε εδώ για να μάθεις. Εάν είσαι Έλληνας δεν είσαι κακός. Εάν δεν είσαι Έλληνας είσαι κακός,
- Μαμά φοβάμαι ότι δεν θα γίνω Έλληνας όταν μεγαλώσω…
- Σκάσε κωλόπαιδο! Μα την Παναγία θα τηλεφωνήσω στην Χρυσή Αυγή να σε κανονίσει. Μαλάκα!

2 σχόλια:

zqeryghdrt είπε...

Bonjour, je me suis permis de traduire votre petit texte sur Mediapart : http://blogs.mediapart.fr/blog/jean-marc-laborie/160812/maman-j-ai-peur. Merci à vous.

inthe είπε...

Εγώ πάλι φοβάμαι όλους αυτούς που θεωρούν δεδομένο και υπονοούν εμμέσως πλην σαφώς πως όλες οι μαμάδες σε όλα τα ελληνικά σπίτια διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους με αυτό τον τρόπο. Λυπάμαι και φοβάμαι πολύ περισσότερο όλους αυτούς που με τέτοιου τύπου γενικεύσεις βάζουν το λιθαράκι τους στην ενίσχυση του ρατσισμού. Ακόμη τους λυπάμαι γιατί δείχνουν να μην κατανοούν και οι ίδιοι πόσο ρατσιστική είναι μια τέτοιου τύπου προσέγγιση. Πάντα στη ζωή μου φοβόμουν αυτούς που κουνάγαν δάχτυλα, απο παιδί είχα μια απέχθεια στα δάχτυλα που κουνιούνται όλο σιγουριά και ψεύτικη ανωτερότητα, είτε αυτά τα δάχτυλα έκρυβαν πίσω γονείς, είτε αρθογράφους και ποιητές.

Η ανωτερότητα αγαπητέ συγγραφεα νοιώθω πως αποκαλύπτεται απο τη διάθεση που επιδεικνύει κάποιος στο να βοηθήσει με οποιονδηποτε τρόπο μπορεί στην αλλαγή πορείας των κακώς κειμένων, επιχειρηματολογόντας και όχι ειρωνευόμενος να πατάξει το ρατσισμό. Με το να τον αναπαράγει με αυτόν τον τρόπο απλώς τον ενισχύει.

Πραγματικά, δεν κατανοείτε πως αυτή τη στιγμή αναφέρεστε σε έναν ολόκληρο λαό, στους Έλληνες εν προκειμένω (συλλογικά) όπως αναφέρονταν πριν χρόνια σε εσας και τους συμπατριώτες σας κάποιοι ανεγκέφαλοι δικοί μου συμπατριώτες? Έχοντας δεχτεί τέτοιου τύπου ρατσιστικές προσεγγίσεις δεν κατανοείτε πόσο λάθος και επικίνδυνες είναι?
Ανακυκλώνοντας το κακό κανείς δεν βοηθάει ούτε τον εαυτό του ούτε τους άλλους, το κακό θρέφει και μόνο που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ίδιος ο ρατσισμός.

Ειλικρινά, αν και σας διαβάζω χρόνια απογοητεύθηκα απο το συγκεκριμένο σας κείμενο.