Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2012

Η τελευταία σελίδα


Τις προάλλες ένας ιστορικός του βιβλίου μου έλεγε ότι κατά την διάρκεια του μεγάλου κραχ στην Αμερική το βιβλίο ήταν απο τα μοναδικά πράγματα που δεν γνώρισε κρίση. Οι άνθρωποι διάβασαν πιο πολύ. Ίσως επειδή το βιβλίο ήταν πλέον η πιο φθηνή διασκέδαση. Στην Ισλανδία, πριν απο μερικά χρόνια, η χρεοκοπία έφερε μια έκρηξη αναγνωσιμότητας. Ίσως επειδή εκεί υπάρχουν πολλές δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες και οι άνεργοι δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο μέρος για να περάσουν τον χρόνο τους και να αναζητούν καινούργια σημεία αναφοράς. 
"Η τελευταία σελίδα" έχει ως κεντρικό ήρωα (ή μάλλον αντι-ήρωα) έναν βιβλιοθηκάριο που βιώνει τον ναζισμό, τον κομμουνισμό και την εποχή που διανύουμε. Έναν βιβλιοθηκάριο που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, έζησε στα Τίρανα και πέθανε στην Σαγκάη. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαβάσετε στην περίληψη. Το βιβλίο βγαίνει σε μια εποχή που η αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα περνάει βαθειά κρίση. Αυτό όμως πρέπει να κάνει τους συγγραφείς και όσους αγαπούν το βιβλίο ακόμα πιο πεισματάρηδες και ψαγμένους. Είναι σε καιρούς κρίσεων που η σχέση του συγγραφέα με τους αναγνώστες παύει να είναι "πελατειακή" και γίνεται υπαρξιακή. Εάν δεν γράψουμε τώρα που όλα κλονίζονται συθέμελα πότε θα γράψουμε; 

Σχεδιαμός εξωφύλλου: Ανδριάνα Ρούσσου
Το βιβλίο θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία

4 σχόλια:

BUTTERFLY είπε...

Τωρα που το σκεφτομαι, η κριση εχει φερει μια εκρηξη δημιουργικοτητας σε θεματα ποιησης και συγγραφης. Ισως το μοναδικο θετικο!

BUTTERFLY είπε...

Α!Καλοταξιδο να ευχηθω!

evkartenn είπε...

Επόμενο βιβλίο μου είναι αυτό!
Καλά να περάσεις στα ΗΠΑ.
Αρνό

Marie είπε...

Η βιβλιοφιλία ανθεί σε περιόδους κοινωνικο-οικονομικών κρίσεων διότι ο κόσμος ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα που το βασανίζουν.