Τετάρτη, Νοεμβρίου 07, 2012

Yes they canΑπόψε παρακολούθησα τα αποτελέσματα των εκλογών στο στρατηγείο του Ρόμνι στην Βοστόνη και σε εκείνο των Δημοκρατικών. Ιδεολογικά και δημογραφικά βρήκα, στην ίδια πόλη, δυο εκδοχές της σύγχρονης Αμερικής. Λευκή, πλούσια και κάπως γερασμένη εκείνη στο στρατηγείο του Ρόμνι. Με διάθεση εκδίκησης για να στείλουν στο σπίτι «αυτόν», τον ακατανόμαστο, τον Ομπάμα. Στα γραφεία των Δημοκρατικών υπήρχε ένα πλήθος πολύχρωμο, αγχωμένο που αντιπαθούσε πραγματικά τον Ρόμνι, τρομοκρατημένοι απο την ιδέα ότι ο Ομπάμα μπορεί να χάσει. Ένιωθαν ότι αν ο Ομπάμα δεν επανεκλεγεί η παρουσία του, και ο,τι εκείνος εκπροσωπεί και συμβολίζει, θα είχε θεωρηθεί  «ιστορικό ατύχημα» ή «ιστορικό  καπρίτσιο».
Η βραδιά ήταν συναρπαστική. Είχε σασπένς – όταν ο Ρόμνι δεν αποδεχόταν την ήττα του. Ήταν όμως πιο εύκολη η νίκη του Ομπάμπα απο όσο φοβόντουσαν οι  οπαδοί του.
Πριν απο τέσσερα χρόνια παρακολούθησα την νίκη του Ομπάμπα στη Νέα Υόρκη, στο Χάρλεμ. Αυτή την φορά την έζησα στην Βοστόνη. Η πρώτη του εκλογή είχε κάτι απο θρίαμβο και ιστορική ανατροπή. Η τωρινή του νίκη έχει κάτι απο περισυλλογή για το αύριο. Αυτή η δεύτερη νίκη του όμως θεωρώ πως είναι πιο σημαντική απο την πρώτη. Είναι μια πραγματική ανατροπή. Γιατί η επανεκλογή θα ορίσει το νέο πρόσωπο της Αμερικής για αυτό τον αιώνα. Οι Αμερικανοί που έκαναν την χειρότερη επιλογή τους εκλέγοντας τον Μπους στις καλύτερες μέρες τους, έκαναν την πιο τολμηρή επιλογή στις πιο δύσκολες μέρες της ιστορίας τους εκλέγοντας δυο φορές τον Ομπάμα.
Η Αμερική απόψε βγήκε διχασμένη και ταυτόχρονα αποφάσισε να χάσει κάποιες απο τις πιο ισχυρές της ψευδαισθήσεις ώστε να παραμείνει το «έθνος των εθνών και των μεταναστών». Έδειξε πως έχει συνείδηση πως απο εκεί αντλεί την δύναμη, τη νιότη, την ελαφρότητα, την όρεξη για δουλειά, το θάρρος της. Η Αμερική δεν είναι μια τέλεια χώρα. Έχει χιλιάδες αντιφάσεις και μύρια ελαττώματα. Αλλά όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο, αυτή η χώρα που πριν απο δυο αίωνες ήταν μια αποικεία των Άγγλων, τολμάει να αλλάζει. Ονειρεύται λαίμαργα να πάρει πολλά γιατί δουλεύει σκληρά και τολμάει πολλά να βάζει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: