Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2013

Ηλίας Πούλος με την τέχνη του στην ΜασσαλίαΗ Μασσαλία είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2013. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς εντάσσεται και η έκθεση "Cadavre Exquis", που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Granet της Aix en Provence σε επιμέλεια Evelyne Artaud. 
  Στο πολύ σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός συμμετέχει ο έλληνας καλλιτέχνης Ηλίας Πούλος. Ο Ηλίας Πούλος στη φωτογραφική εγκατάσταση  "΄Μνημοσύνη" (5μ Χ 3.60μ)  εκθέτει θραύσματα από φωτογραφίες( κάθε φωτογραφία 0,18μ Χ 0,18μ) ανταρτών και στρατιωτών του Εθνικού Στρατού. καθώς και τοπίων από τους τόπους όπου διαδραματίστηκαν οι αιματηρές μάχες του Εμφυλίου πολέμου, σε μια "υβριδική"σύνθεση όπου οι αποσπασματικές εικόνες προσώπων και φυσικών στοιχείων "συνυπάρχουν" με τρόπο αινιγματικό. Η εγκατάσταση αυτή θα μπορούσε να συνιστά αναφορά στον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη μνήμη, ατομική και συλλογική, "κατασκευάζοντας" εκ των υστέρων γεγονότα, καταστάσεις και αναπαραστάσεις. Μία συνθήκη που θέτει εν αμφιβόλω την πίστη στη δυνατότητα ανεύρεσης της μίας και μοναδικής ιστορικής αλήθειας, της αδιάψευστης μαρτυρίας.  Το έργο αυτό αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας, μετά την "Ανθρωπογεωγραφία" και τις "Εξόριστες Μνήμες", πάνω στην οποία ο καλλιτέχνης εργάςεται από το 2005. 


H Evelyne Artaud γράφει στον κατάλογο της έκθεσης για το έργο του Ηλία Πούλου "Μνημοσύνη" :
"Αυτά τα τεμαχισμένα σε χιλιάδες θραύσματα πρόσωπα αποτρέπουν μέσα στο διασκόρπισμά τους κάθε πιθανότητα αναπαράστασης, ενώ χρησιμοποιείται η φωτογραφία, που είναι η τέχνη της αναπαράστασης, χρησιμοποιείται όμως με τρόπο που να ενεργοποιεί την απουσία, το θάνατο, την εξαφάνιση, καθιστώντας μας σαφές μ' αυτόν τον κατακερματισμό ότι δεν είναι εφικτό να δούμε το πρωτότυπο που η μνήμη θα μπορούσε να ανακαλέσει, αλλά, στην τωρινή εικόνα, φαντάσματα που τα στοιχειώνει ο τρόμος του εγκλήματος. Τρομακτικό;
Ασφαλώς, ένας τρόμος όμως που μετριάζεται από την επιφάνεια του χωρίς κάδρο χαρτιού, μέσα στην άκρα του ευθραυστότητα, καθώς συγκρατεί με σχεδόν γεωμετρική τάξη και αυστηρότητα αυτό που αλλιώς θα κατέρρεε και θα διασκορπιζόταν.
Μάρτυρας μιας Ιστορίας στην οποία αρνείται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε αφηγηματικότητα, την αναπαριστά εκ νέου, δίνοντάς της το καθεστώς έργου. Τα πρόσωπα ξαναχάνουν την ταυτότητά τους, τεμαχίζοντάς τα όμως έτσι τους ξαναδίνει το μεγαλείο τους. Εκεί όπου η αισθητική ασκείται ως ηθική, το "τέρας" γίνεται ωραίο μέσα και διαμέσου αυτού του αισθητικού υποβάθρου που τα ενώνει, συγκεντρώνοντάς τα στο σκοτεινό αυτό βάθος της ανθρωπιάς μας.
  Με την εμπρόθετη επανάληψη του μοτίβου, που θα μπορούσε να συνεχιστεί επ' άπειρον, το ανυψώνει στο μνημειώδες : με τα θραύσματά του ο Ηλίας Πούλος χτίζει ένα μνημείο στο οποίο η ρωγμή, η ρήξη, το σχίσμα αποκτούν αξία σύνθεσης, χωροθέτησης αυτού του χάους που δεν μπορεί ή δεν θέλει να ιδωθεί, με άλλα λόγια της αθέατης βίας που τα πρόσωπα άσκησαν και υπέστησαν, της ανείπωτης βίας που μας κατοικεί. Τι μπορεί να κάνει κανείς με ό,τι απέμεινε, μ' αυτά τα ανθρώπινα ράκη μετά το ξέσπασμα του θανάτου; Ο καλλιτέχνης τα εκθέτει προς θέαση ξανά μέσα στην ωμή πράξη αυτής της απόσπασης, μέσα στο γεγονός που επαναλαμβάνεται σε όλη του την ωμότητα και βιώνεται στο παρόν.
  Αναδιατάσσει αυτά τα θραύσματα σύμφωνα μ' έναν κώδικα που αποσκοπεί στην απώλεια της ταυτότητάς τους και αναστατώνει τα πρόσωπα με τον τερατώδη χαρακτήρα αυτού του βιώματος που δεν ξεπερνιέται, που δεν μπορεί να ξεπεραστεί : μια εσωτερική επέκταση του πεδίου του πολέμου.
Δεν θυμάται, επαναφέρει στο παρόν αυτό που ελλοχεύει μέσα μας από πάντα, που δεν μπορεί να ξεχαστεί, μέσα στο κομμάτιασμα, στον τεμαχισμό των προσώπων, και ενεργοποιεί έτσι μια μνήμη εκφραστική μέσα στην αποφασιστικότητά της να ενώσει."
Η '΄Μνημοσύνη" ( 2010-2012) θα εκτίθεται στο Μουσείο Granet  μαςί με τα έργα 14 ακόμη καλλιτεχνών από 14 χώρες της Μεσογείου :  Αλγερία, Nourredine Ferroukhi / Κύπρος, Lia Lapithi / Αίγυπτος, Moataz Nasr / Ισπανία, Carmen Calvo / Ελλάδα, Ilias Poulos και Georgia Spiropoulos /  Ισραήλ, Sigalit Landau / Ιταλία, Fabrizio Corneli / Λίβανος, Marwan Rechmaoui / Μαρόκο, Bouchra Ouizguen / Παλαιστίνη, Sharif Waked / Συρία, Diana Al-Hadid / Τυνησία, Abdelwahab Meddeb / Τουρκία, Orhan Pamuk./  Γαλλία, Philippe Favier                                                Βιογραφικο σημείωμα


Ο Ηλίας Πούλος γεννήθηκε στην Τασκένδη από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες. Το 1965 ήρθε στην Ελλάδα, όπου σπούδασε εικαστικά στη Σχολή "ΒΑΚΑΛΟ" και κλασική μουσική στο "Ορφείο" Ωδείο και στη Σχολή Μηλιαρέση. Από το 1986 ζει και εργάζεται στο Παρίσι, όπου σπούδασε πολεμικές τέχνες και κινέζικη ιατρική.

                                   Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις, επιλογή

2012
Beton7, Κέντρο τέχνης και Πολιτισμού, Αθήνα, "Europa" Περφόρμανς, με τον σκηνοθέτη Πέρη  Μιχαηλίδη
2011
Νεραντζέ Τςαμί, Ρέθυμνο "Θραύσματα Μνήμης", (βίντεο εγκατάσταση)
Πόλη του Στρασβούργου, "Mémoires en exil",  (φωτογραφική εγκατάσταση)
Nuit Blanche, Agora Imaginaire, Viaduc des Arts, ( Video)

2010 
Maison d’Europe et d’Orient, Παρίσι, Γαλλία: Εξόριστες μνήμες III (φωτογραφική εγκατάσταση).
2009 
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα : Εξόριστες μνήμες I (φωτογραφική εγκατάσταση, βίντεο : κατάλογος).
Παρεκκλήσι Saint Michel, Port Rhu – Douarnenez, Γαλλία : στα πλαίσια της εκδήλωσης : Art à la pointe 2009: Ανθρωπογεωγραφία ΙΙ  (φωτογραφική εγκατάσταση : κατάλογος).
2008   
Γενί Τζαμί, Θεσσαλονίκη : στα πλαίσια του: 2008 Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού   Διαλόγου : Lumen operae III (εγκατάσταση, ηχητική εγκατάσταση : κατάλογος).
Makett Labor Galéria, Βουδαπέστη, Ουγγαρία : Person(a) (ηχητική και φωτογραφική εγκατάσταση).
Espace culturel Flagey, Βρυξέλλες, Βέλγιο : στα πλαίσια του Φεστιβάλ των ελευθεριών : Post-portraits I (βίντεο).
Fondation Nationale des Sciences Politiques, Παρίσι, Γαλλία : Post-portraits IΙ (βίντεο).


                                                       Επικοινωνία

email : ilias.poulos@gmail.com
tηλ. :   Ελ.  0030 6957658249      Γαλ.  0033 619584479

Site : www.iliaspoulos.com


Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2013

Για την Τελευταία Σελίδα στα Επίκαιρα

Η Ελλάδα, όπου σπουδάσατε και δραστηριοποιείστε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας, πώς σας αντιμετώπισε;
Νομίζω ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία. Η γενναιόδωρη Ελλάδα, εκείνη της ευθύνης και του ανοιχτού μυαλού, με σεβάστηκε και με αγάπησε. Τη σεβάστηκα και την αγάπησα κι εγώ. Αυτή η Ελλάδα είναι από τα πιο πολύτιμα κομμάτια που κουβαλώ μέσα μου. Η Ελλάδα των παρανοϊκών εθνικιστών και της τσαπατσουλιάς δεν με χωνεύει και δεν τη χωνεύω κι εγώ με τίποτα!

Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2013

Ευχαριστίες...Στιγμιότυπα από την χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία σελίδα» στο Booze. Ευχαριστώ από την καρδιά μου την Θάλεια Δραγώνα, τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τον Δημήτρη Ψυχογιό που μίλησαν για το βιβλίο. Τον Ντίνο Ψυχογιό που διάβασε αποσπάσματα.

Ευχαριστώ το υπέροχο κοινό, τους γνωστούς και τους αγνώστους, οι οποίοι με τίμησαν χθες με την παρουσία και το ενδιαφέρον τους. Θέλω να σας εκφράσω την βαθειά μου ευγνωμοσύνη.

Ju jam me të vërtetë mirënjohësΠέμπτη, Ιανουαρίου 03, 2013

Η τελευταία σελίδα


9 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και 21.00 η ώρα θα παρουσιάσω το βιβλίο μου "Η τελευταία σελίδα" στο Etage Litteraire- Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57-59). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θάλεια Δραγώνα, Δημήτρης Ψυχογιός. Θα είμαι εκεί και θα σας περιμένω να συναντηθούμε, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε για το βιβλίο και ο,τι άλλο προκύψει