Σάββατο, Ιουλίου 04, 2015

NAI - γιατί....

Αυτή την φορά ένιωσα σαν να είδα έναν αγαπημένο μου άνθρωπο να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και ούρλιαξα «ΌΧΙ». Ούτε εγώ ήξερα ότι τον αγαπώ τόσο πολύ. Αλλά οι κάλπικες αγάπες και οι αληθινές σε τραγικές στιγμές φαίνονται. 
Μπηκα στην σύζητηση. Εκτέθηκα όπως έχω κάνει συχνά στην ζωή μου. Με μια ένταση που με εξέπληξε και μένα. Γρατζουνίθηκα, "χτυπήθηκα" για τα πολιτικά σχόλια και την πολιτική στάση που πήρα. Δεν προσέβαλλα όμως κανένα απο τους συνομιλητές μου. Εδώ είναι οι αναρτήσεις και οι συζητήσεις. Scripta Manent. Έχασα «φίλους» και αναγνώστες. Δεν λυπάμαι. Το θεωρώ μπόνους. Δεν θέλω τα βιβλία μου σε ράφια φανατικών και ρατσιστών. Και κάλπικους φίλους δεν χρειάζομαι. Εγώ είμαι συνηθισμένος στα μεγάλα ταξίδια και χρειάζομαι αληθινούς φίλους. Έκανα καινούργιους φίλους. Και αυτό το θεωρώ μπόνους. Αυτές τις μέρες κατάλαβα ότι στάση ουδέτερη στην ζωή μου δεν μπορώ να κρατήσω, όπου και να βρίσκομαι πάνω σε αυτή την Γη. 
Θεώρησα απο την αρχή φάρσα αυτό το Δημοψήφισμα. Λίγη σημασία έχει όμως τώρα. Σημασία έχει να μην μετατραπεί σε τραγωδία. Είμαι Βαλκάνιος και ξέρω ότι πολλές φορές οι τραγωδίες μας απο φάρσες ξεκίνησαν.
Η στάση μου είναι υπέρ του ΝΑΙ. 
ΝΑΙ – γιατί σιχαίνομαι τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Αλλά τους δημαγωγούς και τους λαοπλάνους τους σιχαίνομαι ακόμα πιο πολύ. 
ΝΑΙ - γιατί δεν έκανα ποτέ δική μου την ρητορική της ανεύθυνης και τζάμπα επαναστατικότητας, αυτή που ψεύδεται κάθε δυο μέρες, αυτήν που χωρίζει τους ανθρώπους σε «επαναστάτες» (της πορδής θα πω εγώ) και «ναινέκους», που σπέρνει μίσος στο όνομα του ονείρου, ανορθολογισμό στο όνομα της ελευθερίας, περισσότερη φτώχεια στο όνομα της "υπεράσπισης των φτωχών", που τζογάρει τις τύχες των ανθρώπων στο καζίνο της «Επανάστασης». 
ΝΑΙ - γιατί υπήρξα κατατρεγμένος αλλά δεν έψαξα την λύση σε "σωτήρες". 
ΝΑΙ - γιατί έχω αγωνιστεί και αγωνίζομαι με πάθος για τα δικαιώματα των κατατρεγμένων και ξέρω πόσες φορές κάποιοι που τους υποσχέθηκαν την "σωτηρία" τους οδήγησαν στον χαμό.
ΝΑΙ - γιατί εγώ αυτή την ρητορική αριστερών & ακροδεξιών μαζί και αγκαλιά δεν την έκανα ποτέ δική μου. Έχω μνήμη και έχω κρίση και ξέρω ότι απο αυτή την ρητορική ξεπήδησαν οι μεγαλύτεροι απατεώνες και οι μεγαλύτερες συμφορές της ιστορίας. 
ΝΑΙ - γιατί για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό τον κόσμο. 
ΝΑΙ - γιατί εγώ δεν ήμουν ποτέ Βαγνερικός: δεν λάτρεψα ποτέ ιδεολογίες του «Θριάμβου της Θέλησης» και την «ηδονή της ηρωικής αυτοκτονίας». Εμένα μου αρέσει η μελαγχολική, αντιφατική, παιχνιδιάρικη χαρά της ζωής. Δεν ψάχνω για το απόλυτο, ψάχνω για το ανθρώπινο. 
ΝΑΙ – γιατί πάλεψα και παλεύω πολύ σκληρά στην ζωή μου, δημιούργησα και δημιουργώ καθημερινά σε διάφορες χώρες και γλώσσες και πολιτισμούς και ξέρω ότι το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό όχι απομονώντας τον εαυτό σου απο τον κόσμο, με άλματα στο κενό φωνάζοντας "δεν έχω τίποτε να χάσω", με μπουρδολογίες και γινάτια, αλλά με σκληρή δουλειά, χτίζοντας πάνω σε αυτό το λίγο καλό που υπάρχει, όσο ατελές και αν είναι. 
ΝΑΙ - γιατί εγώ, όπου και αν βρέθηκα, δεν βρέθηκα ποτέ στην ίδια πλευρά της ιστορίας με ναζί, μπολσεβίκους και εθνικιστές. Τα βράδυα θέλω να κοιμάμαι ήσυχα.

Έχω πολλούς φίλους και πολλές φίλες που σκέφτονται να ψηφίζουν ΟΧΙ. Σέβομαι απόλυτα τον προβληματισμό, την επιλογή και την απόφασή τους.
Απο εδώ και πέρα θα προσπαθήσω να μιλάω σπάνια.
Τέλος, την αγάπη μου, σε όσους και σε όσες ψηφίζουν ΝΑΙ ή ΌΧΙ γιατί αυτό τους υπαγορεύει η συνείδησή τους και όχι επειδή έχουν ανάγκη για φανταστικούς εχθρούς ή επειδή μισούν τον συνάνθρωπό τους ή την ζωή τους. Το αύριο έτσι κι αλλιώς θα είναι δύσκολο. Ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή καρδιά και καλή τύχη.
Γκάζι

Δεν υπάρχουν σχόλια: